Annons:
Etiketterartikelbarnlika-villkor
Läst 3739 ggr
Loris M
2017-10-13 22:02

Barn och rasism

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När barndomen blir orättvis och när barns rättigheter inte gäller alla barn.....

Sitter och tänker på varför det blivit som det blivit i vårt land, att vi har ett främlingsfientligt parti som sitter i riksdagen, att nazister marscherar fritt på våra gator, att barn (ni vet de där andra "skäggiga" barn som vi inte behöver bry oss om) skickas in i döden trots att barn ska skyddas enligt Barnkonventionen och en massa andra dokument o.s.v. 

Jag blir frestad att tänka, det var bättre förr. Men när jag blickar tillbaka och tänker på tiden när jag för många år sedan skrev mitt examensarbete som lärarstudent, så inser jag att rasismen och orättvisor fanns då också. Men varken då eller nu lyssnade vi på barnen. I alla fall inte på alla barn. Inte de barn vi misstänker kan vara äldre än de uppger och inte de barn som har konstiga namn. Barn och rasism i samma mening känns bara fel, det smakar illa i munnen… Kanske är det därför vi undviker att prata om det. 

När jag skrev mitt examensarbete var jag intresserad av hur högstadieelever med utländsk bakgrund tänker kring sin identitet och hur de ser på sig själva. Jag gjorde gruppintervjuer med ca 6-8 elever i taget och vi pratade om allt möjligt som de förknippade med identitet, svenskhet, kultur, dubbelkulturtillhörighet m.m. I en av grupperna när jag avslutade samtal, tackade för deras medverkan och reste mig upp för att  gå, sa en av eleverna: Men vänta! Du har ju inte frågat om rasism.

Jag blev helt ställd, men gick tillbaka till stolen och satte mig ner. I min värld kunde inte barn uppleva vad rasism är. Jag var helt paff. När de väl började prata gick det inte att få stopp på dem. De berättade om raster och alla ord som de blev kallade, flickor som blev dragna i sina slöjor och knuffade, lärare som favoriserade och som satte orättvisa betyg… när en trettonårig flicka berättade att hon blivit dragen i slöja, spottad på och kallad för "jävla blatte" av en jämnårig, blev det bara för mycket. Jag insåg att jag levde helt ovetandes om att barn kunde drabbas, att barn kunde vara rasistiska mot andra barn. När just den flickan sa till mig helt plötsligt: Oj, blev du ledsen nu? insåg jag att tårar rann ner för mina kinder. 

Jag blev så tagen att jag inte ens kommer ihåg hur jag avslutade samtalet och om jag åtminstone sa något tröstande och uppmuntrande till dem. Det hoppas jag. Det lustiga är att alla var så fruktansvärt positiva inför framtiden trots sina upplevelser. De såg sig själva som svenskar också och älskade detta land och trodde verkligen på att de skulle få en bra framtid.  Alla hade drömmar och ville bli något, jobba som läkare, piloter, brandmän, sjuksköterskor….  

Läste nu en artikel som handlar just om detta, att barnen upplever och erfar rasism i skolan och vi fortfarande pratar inte om det. 

Nedanstående text kommer från Tidskriften MANA som jag varmt rekommenderar. 

"År 2016 i en skola i Stockholms län väljer högstadieeleverna Mimmi, Emilios och Felicia att testa vad de upplever är orättvis betygsättning på skolan genom ett experiment. I ämnet svenska lämnar de in tre innehållsmässigt identiska texter. Det visar sig snart att det blir tre olika betyg. Två texter får olika betyg trots att de betygsätts av en och samma lärare. Eleven vars namn inte klingar svenskt är den som får det lägsta betyget. Han uppger ”utländsk bakgrund” och att han som kille antas vara mindre duktig som möjliga förklaringar. Men skolan och Skolverkets expertröst väljer andra förklaringar. /…/

När samhällsdebatten lyfter fram rasism och orättvisor är det lätt hänt att det ändå blir de vuxna som hamnar i blickpunkten. I jämställdhets- och jämlikhetsdebatten som övervägande handlar om kvinnor och män, svenskar och invandrare står barn i de vuxnas skugga. I dessa debatter som främst rör lönsamhet och den så kallade produktiva sfären – lika lön, arbetsmiljö, tillgång till arbetsmarknaden – framträder barn och unga i bästa fall som framtida vuxna arbetstagare, föräldrar, (o)jämställda partners.

Ett vanligt perspektiv i samhällsdebatten är att det egentligen är föräldrarna som blir rasifierade men deras biologiska barn får lida av konsekvenserna: fattigdom, socialt utanförskap med mera. Adoptivbarn glöms bort och barn med utlandsfödda föräldrar anses vara utsatta för ett slags indirekt rasism. I samhällsdebatten blir det därför lättare att tala om att det är vuxna som utsätts för förtryck och diskriminering. Barn utsätts för kränkande behandling och mobbning. Eller odugliga betygssystem. Inte rasism. I den offentliga debatten är vuxenvärlden rättvisefrågornas grindvakt. De omyndiga fråntas sina (an)språk. /…/

Debatten om betygsättningen sker i en tid full av paradoxer. Barnkonventionen ska inrättas som svensk lag samtidigt som dagens asyllagar kompromissar bort barns rättigheter. De på flykt – de ”andra” barnen – räknas inte till de universella Barnen, de som står närmare det allmänmänskliga. Det är det universella Barnet som får ta del av de universella rättigheterna. Med detta blir det tydligt att alla barn inte är Barn med stort B. "

http://tidskriftenmana.se/tag/orattvis-skola/

Annons:
Loris M
2017-10-13 22:21
#1

Fortsätt ni och anmäl mina inlägg (4 anmälningar så här långt en kvart efter publiceringen). Ni kan inte få tyst på mig. Varje ny anmälning motiverar mig ännu mer att fortsätta skriva. Att ni tycker att rasism mot barn är okej… det säger allt om er.

Jag kommer aldrig sluta skriva på den här sajten om alla orättvisor i vårt land, om rasism, homofobi, förtryck…. bara så ni vet. Ju mer ni anmäler desto mer motiverad känner jag mig och bombar med nya trådar. 🙂

[NeferNefer]
2017-10-13 22:22
#2

😢Inte klokt att det är på det viset …

vendelay
2017-10-13 22:35
#3

Mycket bra skrivet om ett oerhört viktigt ämne.

När jag var liten gick jag i en skola med i stort bara barn vars föräldrar eller mor- / farföräldrar inte var födda i Sverige och det var också en väldigt rasistisk miljö. Jag har tänkt väldigt mycket på detta och nu är det visserligen många år sen och jag var inte speciellt gammal men som jag minns det var du mer utsatt ju mörkare hudfärg du hade. Jag blev aldrig mobbad - jag är vit. Ella från Kongo och Ahmed från Somalia fick höra saker som att de "luktade illa" osv. Även deras vänner sa sånt när de inte hörde. Jag har alltid varit lärarnas "favorit" men jag tror att det berodde mer på min sociala fobi än hudfärg dock, jag vill inte tro att lärarna verkligen diskriminerade elever pga deras hudfärg. Det är ju alldeles fruktansvärt (även om jag vet att det är sant och händer).

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

[NeferNefer]
2017-10-13 22:38
#4

Vad är det för konstiga människor som anmäler ett så viktigt inlägg? Hur kan någon tycka att det är okej med rasism mot barn? 🤔Jag tycker inte ens att det är okej med rasism mot vuxna, men mot barn? Ni som anmäler, hur tänker ni?

Loris M
2017-10-13 22:44
#5

#3 Jag tror inte att det är medvetet alla gånger. Det finns forskning om det (tror att jag skrivit om det på Multikulturellt en gång), att lärare bedömer olika och det är därför som många universitet tillämpar anonym inlämning eller tentor för att lärare inte ska veta vems tentor de rättar. Det behöver inte vara enbart rasism, utan det kan ju vara så att läraren kommit i konflikt med någon student eller helt enkelt ogillar hen. Då är risken stor att det inte går att göra en objektiv bedömning.

vallhund
2017-10-13 22:50
#6

#4 Idioter som tror att de kan rösta bort sajtvärdens inlägg.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Loris M
2017-10-13 22:55
#7

#6 Det gläder mig att de läser här. Kanske lär de sig något.😃 (om vi har tur)

Magi-cat
2017-10-14 07:48
#8

Vilken oerhört fin och angelägen artikel, Loris! 🌺
Hur sorgligt det än är, är det viktigt att berättelserna hörs och förs fram! 

Man blir verkligen illa berörd, det är BARN!!! Vi har Barnkonvention och en massa fina fördrag, men ändå finns detta omkring oss. 😢
Jag tror på det goda hos människan, det går att upplysa, men ibland är det svårare än annars.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Loris M
2017-10-14 08:06
#9

Tack Magi.cat! 🌺

Ja, vi måste fortsätta prata om det hur trist och jobbigt ämnet än är. Det är verkligen inte läge att vara tyst, för då sviker vi ju alla de barn som drabbas.

Loris M
2017-10-14 14:55
Calcifer
2017-10-14 21:46
#11

Fruktansvärt att folk ens anmäler något så viktigt. Det är en sanning, en ful sanning, om vårat Sverige. Detta händer faktiskt, och det är inte bara vuxna som drabbas. När jag gick på lärarutbildningen hade jag en vän med utländsk bakgrund, som bar slöja, etc. Hennes lillasyster gjorde inte det, för deras föräldrar lät dem välja. Ändå fick min vän höra att hennes föräldrar förtryckte henne, tvingade henne att undvika svensk kultur och att hon inte fick "bete" sig svenskt (konstigt uttryckt det med). Det fick hon visst. Hon och hennes man kom från samma land men var uppvuxna och födda i Sverige båda två. Hon bar slöja av val, inte för att hon tvingades. Deras dotter uppfostrade de med båda kulturerna. De hade inte julgran, men de hade några julljusstakar och hon fick några paket på julafton och kollade på Kalle Anka med föräldrarna. Och som sagt, hennes lillasyster bar inte slöja för hon ville inte. De var inte tvingade till något av sina föräldrar, de var inte tvingade att frångå svensk kultur, de var inte hjärntvättade till att vägra "bete" sig svenskt. Det är så fruktansvärt fult att folk antar sånt.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Loris M
2022-01-04 17:41
#12

Ingen upplyftande bild visas i en ny rapport från BO . 😢

"Barnombudsmannen har på regeringens uppdrag undersökt förekomsten av rasism bland barn. Rapporten Om barns och ungas utsatthet för rasism är nedslående läsning. Barnen som deltar i undersökningen berättar att de har utsatts för rasism sedan de var små och fortsätter utsättas för rasism i stort sett varje dag och överallt i samhället av både andra barn och vuxna – utom i hemmet tillsammans med familjen.

Listan med sätt som barnen beskriver sig bli utsatta på är lång: Det handlar om: att bli spottad på i lokaltrafiken, att folk ser ner på en, att rasism används som mobbing för att trycka ner någon annan, att bli behandlad annorlunda, att inte bli accepterad, kommentarer från vuxna som att ”Ja, du blir väl inte bortgift nu?”, grova skällsord av små barn och barn som säger ”Jag ska döda alla svarta”, att vara tvungen att jobba mycket hårdare än andra för att kunna ta sig någonstans.

Listan fortsätter: personer med asiatiskt ursprung bemöts på nedvärderande sätt i spåren av corona, att slängas ut från allmänna platser för att man ser ut på ett visst sätt, att vara osäker på hur man ska vara och bete sig för att passa in, att bli förföljd i en butik av en vakt som tror att man ska stjäla."

Länk

När barn utsätts för våld och rasism får det konsekvenser. Och i Sverige börjar kränkningarna i tidig ålder. Acceptansen blir större ju oftare de förekommer och breder ut sig i samhället i stort. Det framgår av en ny rapport från Barnombudsmannen. Barnombudsmannen har på regeringens uppdrag undersökt förekomsten av rasism bland barn. Rapporten Om barns och […]
Magi-cat
2022-01-04 19:26
#13

😢

"Rapporten har tagits fram mot bakgrund av att barnkonventionen har blivit lag. Den visar att kunskap och stora framtida insatser krävs på alla nivåer i samhället för att få bukt med rasismen i Sverige."

Ja, verkligen!!!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
[Tismon]
2022-01-09 16:52
#14

Jag tycker att jag upplevt rasism som barn då alla behandlade mig illa, fick jobba dubbelt så hårt för samma betyg som alla andra fick. Fick höra att det var ju bra att asiater har det så fattigt för annars hade vi i sverige inte haft det så bra… En massa skit som jag inte minns.

Jag är 25 år idag så rasism har alltid funnits och än idag upplever man den… Särskilt nu under covid

  • Redigerat 2022-01-09 16:52 av [Tismon]
Loris M
2022-01-09 18:11
#15

#14: Tråkigt att höra. 😢 Rasism är alltid illa, men det gör extra ont i min själ när barn upplever det. 😢

Det har kommit så många rapporter under pandemin om att just asiater varit extra utsatta för rasism, kränkningar och fördomar. Asiater som kanske är födda och har levt i Sverige i hela sitt liv blev utsatta för rasism och glåpord om att "åka tillbaka", för de ska inte resa och sprida smittan. Folk är på riktigt inte kloka.

[Tismon]
2022-01-09 21:11
#16

#15: Ja, det är sorgligt :( Minns hur många gånger 12 åriga jag ville bleka mitt hår och använda blåa linser, skämdes för vem jag är.

Tyvärr är det så. Är riktigt glad att jag inte bor i USA där våld och mord mot asiater förekommer. Och precis som du säger så är det en underlig anledning, vi ska tydligen smitta… Fast alla människor, oavsett etnicitet, smittar lika mycket. Har också bott hela mitt liv i Sverige och är född här, finns liksom ingenstans för mig att "åka tillbaka till", har inget annat medborgarskap 😅

[Urskog]
2022-01-12 17:47
#17

Jag läste en artikel häromdagen om en pojke på sex år i Borlänge som blev så illa behandlad för sin hudfärg och "kompisarna" hade tagit stryptag med mera och skolan reagerade inte alls utan hade vaga försvar och det värsta är att jag nu inte hittar artikeln och det gör mig riktigt lack, har dom tagit bort den kan man undra för skolan fick rejäl kritik och pojken som kallades Liam bara sex år gammal hade börjat få utbrott och slogs för han kände missnöje och illa behandlad.

Det var tragiskt att läsa och artiklarna är säkert låsta men jag kan läsa dom och så här får det bara inte gå till för den familjen funderar på att flytta, byta skola och är det några som ska flytta så är det mobbarna dom ska avlägsnas inte offren samt skolans personal ha sparken när dom inte förstår att agera och bara förminskar . ( Ska se om jag hittar dom där artiklarna för någonstans måste dom ju finnas för dom var bara häromdagen)

Jag blir så illa berörd av sånt här och genomgick mobbning själv samt stryptag som togs under lektionstid där läraren bara stod och såg på så när jag läste om "Liam" brast det inom mig och då är han sex år jag var i sjuan om jag minns rätt när en elev tog stryptag och försökte kväva mig inför klassen och en lärare som inte alls brydde sig bara såg på och än idag har jag märken kvar på halsen som vittnar om den händelsen.

Ska det vara så förbannat svårt att komma åt det här med mobbning och rasism ? det påtalas år efter år och ändå fortsätter det och barn utsätts för våld både fysiskt och psykiskt och det många inte tänker på är att det här faktiskt är något dom mobbade bär med sig hela livet, det sätter ärr.

Tismon, jag känner med dig och vet hur det är att komma från ett annat land och bli mobbad. Nu kommer jag från Tyskland som adoptivbarn så det syntes inte på mig hudmässigt kan man skriva så ? men alla visste att jag var från Tyskland och jag fick höra såna hemskheter och bli anklagad för att min far skulle vara Hitler det var fruktansvärda tiderna där en tid och allt jag kom från var ett barnhem i Goslar för min biologiska mamma kunde inte ta hand om mig men nazismen den följde mig i skolan och så även bland föräldrar till barnen.

Det är så mycket hemskheter och vanföreställningar som vi möter bara för vi kommer från någonannanstans och kanske inte alltid hanterar språket då är vi genast offer för den stora massan som tydligen är perfekt i ett annat lands språk.

Jag fick ha tolk i mina småår och än idag är Tyskan med i mitt sätt att uttrycka mig och skriva det är inte perfekt men det är mitt modersmål och mitt första språk fast jag var så liten. Visst jag har behövt fila på språket och min Tyska är inte perfekt men jag förstår den och läser den ganska så perfekt mer än vad jag talat den.

Någon skrev på i fokus att jag skriver konstigt, ja det kanske jag gör och ord blir fel och sätts ihop på fel sätt men det kan jag inte rå för eftersom jag har flera språk med mig från barndomen så är jag inte perfekt och stavfel kan det bli det tror jag många känner igen idag och ska vi frysas ut för det då vet jag faktiskt inte vad.

Kontentan är att all mobbning den ska ta slut för tänk så många som far illa och lider både stora och små och mobbning finns även i vuxen ålder det får vi inte glöma och alla ska få rum, alla ska ha upprättelse i att få vara som dom är ❤️

[Tismon]
2022-01-12 18:28
#18

#17: Åh fy vad hemskt :( Ärren sätter sig fysiskt såväl som fysiskt.

Det allra jobbigaste är när man börjar tro på det. Man börjar se ned på sig själv och försöker hitta förklaringar till varför det skedde, man tror att om det inte var fel på mig så hade detta inte hänt mig.

Men sen i efterhand fick jag reda att samma lärare betedde sig så mot min asiatiska kusin samt den andra thailändaren (vi var de enda asiatiska på skolan. Min kusin är 8 år yngre så fick höra i efterhand) .

Kan inte tänka mig hur hemskt det måste varit för dig :( Även om man inte ser varifrån du kommer så är det ändå baserat på något du inte kan rå för. Hur du pratar kan du heller inte kontrollera, vilken dialekt du har.

Det ironiska är väl att jag egentligen är halv svensk men det syns inte. Ingen kan gissa att jag är svensk för fem öre. Mitt ansikte och mina ögon, mitt hår… Hela jag ser inte svensk ut. Vilket får det att kännas ännu mer när folk vill att man ska "flytta tillbaks där man kom ifrån!"

Alla kommentarerna berör mig inte lika mycket som när folk börjar hota en. Eller utsätta en. Man blir en levande måltavla. Det är inte roligt att höra "Shing shong" utav främlingar på bussen… Eller Nihao… Eller Konnichiua. Eller vad mer de kan hitta på. Blev frågad om jag sålde ris utav några tonåringar. Men jag bryr mig mer när jag känner att mitt välbefinnande hotas. Folk som lägger bajs i brevlådan… Folk som skadegör min bil. Sedan rädslan av att bli anklagad eller utskälld som jag så många gånger blev när jag var liten följer efter. Att gå ut bland folk är så jobbigt. Vissa avfärdar det som att jag bara har otur. Men varför är det jag som blev måltavlan? Mina asiatiska kompisar som bodde i mer mångkulturella städer fick aldrig samma behandling men jag växte upp i en liten håla. Det känns inte som ett sammanträffande

  • Redigerat 2022-01-12 18:46 av [Tismon]
Loris M
2022-01-12 19:07
#19

#17 #18 💖💖

[Urskog]
2022-01-13 05:42
#20

#18 Många gånger tror jag det bottnar i avundsjuka och rädslor för dom känner sig själva i underläge då måste dom hacka på någon annan för att för stunden stärka sig själva men ganska snart infinner sig den där rädslan och tomheten igen och då måste dom fylla på med mer ont och mobb när dom istället skulle må så mycket bättre av att vara vän med och ha det trevligt och kul.

Det finns så mycket dumt folk och det där med skuld känner jag igen för det är ofta den mobbade får skulden för något hen inte gjort och mobbarna dom lyckas gå fria det är ett mönster man ser i dom allra flesta fall och jag kan inte förstå hur det går till det är en väldigt märklig sak det där som tycks vara svårt att komma tillrätta med. Flytta tillbaka jo tack det fick jag höra ofta men där och då hade jag inget försvar men skulle någon idag säge det då jäklar får dom svar på tal.

Något jag har lärt med åren det är att ta plats förr drog jag mig ur så mycket och ta bara alla gånger jag hoppat ur i fokus när det blivit lite för hett så det där följer med oss men jag vände på det och jag tar plats och jag har lärt mig att jag får tycka som jag tycker och är jag obekväm ja men då är jag men numer stannar jag kvar och rör mig inte ur fläcken även om jag då och då möter några som försöker få mig hoppa av men där sätter jag ner foten och det har blivit en seger att inte låta sig stötas ut mer.

Till slut kommer man fram till att andra inte har rätten att knuffa undan, kan ha med ålder att göra jag vet inte men man tar tillbaka sin rätt och låter inte andra köra över mer.

Alla dom där glåporden dom tär på oss och jag ska inte skriva vad man sa till mig om Tyskland för orden är för fula att skriva och jag har mött mina mobbare som vuxen men det är inga människor jag vill ha att göra med idag dock var vi hövlig och dom har försökt bli vän med mig men se där är det stopp för dög jag inte som barn då duger jag inte heller som vuxen så jag fick ge igen lite genom att som vuxen inte släppa in dom.

Jag kan kosta på mig ett hej solen skiner typ men sen är det stopp och det blir en liten liten seger att få vara den som inte släpper in 😎

Låt inte dina mobbare få vinna ta tillbaka din rätt att vara den du är, ta plats och rör dig fritt ute bland folk om du känner för det för ingen har rätten att förneka oss våran frihet och vi ska ta tillbaka rätten att vara människa.

Det tar tid att komma fram till det men det kommer och jag märkte en dag för många år sedan att ilskan kom där och då kom också insikten att dom där jäklarna dom har inte rätten att neka mig allt fint och gott som livet har att ge och då började en hel ny resa men nya möten, nya vänner och livet liksom bara öppnade sig 😎

Annons:
Upp till toppen
Annons: