Barn och lika villkor

Barn och rasism

2017-10-13 22:02 #0 av: Loris M

När barndomen blir orättvis och när barns rättigheter inte gäller alla barn.....

Sitter och tänker på varför det blivit som det blivit i vårt land, att vi har ett främlingsfientligt parti som sitter i riksdagen, att nazister marscherar fritt på våra gator, att barn (ni vet de där andra "skäggiga" barn som vi inte behöver bry oss om) skickas in i döden trots att barn ska skyddas enligt Barnkonventionen och en massa andra dokument o.s.v. 

Jag blir frestad att tänka, det var bättre förr. Men när jag blickar tillbaka och tänker på tiden när jag för många år sedan skrev mitt examensarbete som lärarstudent, så inser jag att rasismen och orättvisor fanns då också. Men varken då eller nu lyssnade vi på barnen. I alla fall inte på alla barn. Inte de barn vi misstänker kan vara äldre än de uppger och inte de barn som har konstiga namn. Barn och rasism i samma mening känns bara fel, det smakar illa i munnen... Kanske är det därför vi undviker att prata om det. 

När jag skrev mitt examensarbete var jag intresserad av hur högstadieelever med utländsk bakgrund tänker kring sin identitet och hur de ser på sig själva. Jag gjorde gruppintervjuer med ca 6-8 elever i taget och vi pratade om allt möjligt som de förknippade med identitet, svenskhet, kultur, dubbelkulturtillhörighet m.m. I en av grupperna när jag avslutade samtal, tackade för deras medverkan och reste mig upp för att  gå, sa en av eleverna: Men vänta! Du har ju inte frågat om rasism.

Jag blev helt ställd, men gick tillbaka till stolen och satte mig ner. I min värld kunde inte barn uppleva vad rasism är. Jag var helt paff. När de väl började prata gick det inte att få stopp på dem. De berättade om raster och alla ord som de blev kallade, flickor som blev dragna i sina slöjor och knuffade, lärare som favoriserade och som satte orättvisa betyg... när en trettonårig flicka berättade att hon blivit dragen i slöja, spottad på och kallad för "jävla blatte" av en jämnårig, blev det bara för mycket. Jag insåg att jag levde helt ovetandes om att barn kunde drabbas, att barn kunde vara rasistiska mot andra barn. När just den flickan sa till mig helt plötsligt: Oj, blev du ledsen nu?  insåg jag att tårar rann ner för mina kinder. 

Jag blev så tagen att jag inte ens kommer ihåg hur jag avslutade samtalet och om jag åtminstone sa något tröstande och uppmuntrande till dem. Det hoppas jag. Det lustiga är att alla var så fruktansvärt positiva inför framtiden trots sina upplevelser. De såg sig själva som svenskar också och älskade detta land och trodde verkligen på att de skulle få en bra framtid.  Alla hade drömmar och ville bli något, jobba som läkare, piloter, brandmän, sjuksköterskor....  

Läste nu en artikel som handlar just om detta, att barnen upplever och erfar rasism i skolan och vi fortfarande pratar inte om det. 

Nedanstående text kommer från Tidskriften MANA som jag varmt rekommenderar. 

"År 2016 i en skola i Stockholms län väljer högstadieeleverna Mimmi, Emilios och Felicia att testa vad de upplever är orättvis betygsättning på skolan genom ett experiment. I ämnet svenska lämnar de in tre innehållsmässigt identiska texter. Det visar sig snart att det blir tre olika betyg. Två texter får olika betyg trots att de betygsätts av en och samma lärare. Eleven vars namn inte klingar svenskt är den som får det lägsta betyget. Han uppger ”utländsk bakgrund” och att han som kille antas vara mindre duktig som möjliga förklaringar. Men skolan och Skolverkets expertröst väljer andra förklaringar. /.../

När samhällsdebatten lyfter fram rasism och orättvisor är det lätt hänt att det ändå blir de vuxna som hamnar i blickpunkten. I jämställdhets- och jämlikhetsdebatten som övervägande handlar om kvinnor och män, svenskar och invandrare står barn i de vuxnas skugga. I dessa debatter som främst rör lönsamhet och den så kallade produktiva sfären – lika lön, arbetsmiljö, tillgång till arbetsmarknaden – framträder barn och unga i bästa fall som framtida vuxna arbetstagare, föräldrar, (o)jämställda partners.

Ett vanligt perspektiv i samhällsdebatten är att det egentligen är föräldrarna som blir rasifierade men deras biologiska barn får lida av konsekvenserna: fattigdom, socialt utanförskap med mera. Adoptivbarn glöms bort och barn med utlandsfödda föräldrar anses vara utsatta för ett slags indirekt rasism. I samhällsdebatten blir det därför lättare att tala om att det är vuxna som utsätts för förtryck och diskriminering. Barn utsätts för kränkande behandling och mobbning. Eller odugliga betygssystem. Inte rasism. I den offentliga debatten är vuxenvärlden rättvisefrågornas grindvakt. De omyndiga fråntas sina (an)språk. /.../

Debatten om betygsättningen sker i en tid full av paradoxer. Barnkonventionen ska inrättas som svensk lag samtidigt som dagens asyllagar kompromissar bort barns rättigheter. De på flykt – de ”andra” barnen – räknas inte till de universella Barnen, de som står närmare det allmänmänskliga. Det är det universella Barnet som får ta del av de universella rättigheterna. Med detta blir det tydligt att alla barn inte är Barn med stort B. "

http://tidskriftenmana.se/tag/orattvis-skola/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-13 22:21 #1 av: Loris M

Fortsätt ni och anmäl mina inlägg (4 anmälningar så här långt en kvart efter publiceringen). Ni kan inte få tyst på mig. Varje ny anmälning motiverar mig ännu mer att fortsätta skriva. Att ni tycker att rasism mot barn är okej... det säger allt om er.

Jag kommer aldrig sluta skriva på den här sajten om alla orättvisor i vårt land, om rasism, homofobi, förtryck.... bara så ni vet. Ju mer ni anmäler desto mer motiverad känner jag mig och bombar med nya trådar. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-13 22:22 #2 av: [NeferNefer]

GråterInte klokt att det är på det viset ... 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-10-13 22:35 #3 av: vendelay

Mycket bra skrivet om ett oerhört viktigt ämne.

När jag var liten gick jag i en skola med i stort bara barn vars föräldrar eller mor- / farföräldrar inte var födda i Sverige och det var också en väldigt rasistisk miljö. Jag har tänkt väldigt mycket på detta och nu är det visserligen många år sen och jag var inte speciellt gammal men som jag minns det var du mer utsatt ju mörkare hudfärg du hade. Jag blev aldrig mobbad - jag är vit. Ella från Kongo och Ahmed från Somalia fick höra saker som att de "luktade illa" osv. Även deras vänner sa sånt när de inte hörde. Jag har alltid varit lärarnas "favorit" men jag tror att det berodde mer på min sociala fobi än hudfärg dock, jag vill inte tro att lärarna verkligen diskriminerade elever pga deras hudfärg. Det är ju alldeles fruktansvärt (även om jag vet att det är sant och händer).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-10-13 22:38 #4 av: [NeferNefer]

Vad är det för konstiga människor som anmäler ett så viktigt inlägg? Hur kan någon tycka att det är okej med rasism mot barn? FunderarJag tycker inte ens att det är okej med rasism mot vuxna, men mot barn? Ni som anmäler, hur tänker ni?

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-10-13 22:44 #5 av: Loris M

#3 Jag tror inte att det är medvetet alla gånger. Det finns forskning om det (tror att jag skrivit om det på Multikulturellt en gång), att lärare bedömer olika och det är därför som många universitet tillämpar anonym inlämning eller tentor för att lärare inte ska veta vems tentor de rättar. Det behöver inte vara enbart rasism, utan det kan ju vara så att läraren kommit i konflikt med någon student eller helt enkelt ogillar hen. Då är risken stor att det inte går att göra en objektiv bedömning.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-13 22:50 #6 av: vallhund

#4 Idioter som tror att de kan rösta bort sajtvärdens inlägg.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-10-13 22:55 #7 av: Loris M

#6 Det gläder mig att de läser här. Kanske lär de sig något.Skrattar (om vi har tur) 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-14 07:48 #8 av: Magi-cat

Vilken oerhört fin och angelägen artikel, Loris! Blomma
Hur sorgligt det än är, är det viktigt att berättelserna hörs och förs fram! 

Man blir verkligen illa berörd, det är BARN!!! Vi har Barnkonvention och en massa fina fördrag, men ändå finns detta omkring oss. Gråter
Jag tror på det goda hos människan, det går att upplysa, men ibland är det svårare än annars.

Peace

Anmäl
2017-10-14 08:06 #9 av: Loris M

Tack Magi.cat! Blomma

Ja, vi måste fortsätta prata om det hur trist och jobbigt ämnet än är. Det är verkligen inte läge att vara tyst, för då sviker vi ju alla de barn som drabbas.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-14 14:55 #10 av: Loris M

Här är tråden på Multikulturellt som jag tänkte på när jag skrev #5

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.