Övrigt

Boktips

2016-03-28 19:27 #0 av: Loris M

I denna tråd kan ni tipsa om läsvärda böcker. Blomma

Jag börjar med denna:

Att bryta innanförskapet : Kritiska perspektiv på jämställdhet och mångfald

Högre utbildning och forskning är en av de samhällsarenor där kvinnors position radikalt har förändrats de senaste trettio åren. Kvinnor är inte länge en minoritet inom akademin i stort, sam­tidigt som män fortfarande dominerar på lednings­positioner och professors­tjänster. Andra minoritiserade grupper har också uppnått en större närvaro och synlighet. Policy för jämställdhet och mångfald är ofta centralt i universitetens framställning av sig själva som framgångsrika."Att bryta innanförskapet" är en ansats att kritiskt granska och expandera vad jämställdhet och mångfald är och skulle kunna vara inom akademin. Forskare inom genusvetenskap, sociologi, socialt arbete och rättssociologi undersöker här kopp­lingar mellan kön, etnicitet, sexualitet, klass och makt, gränser och villkor för närvaro samt hur olika grupper av anställda erfar, namnger och tolkar sina positioner och möjligheter inom ramen för de akademiska strukturförändringarna. I antologins texter undersöker vi å ena sidan vem och vilka som problematiseras och ska åtgärdas i policy, samt vilken plats policy har inom forskningspolitik och inom organisationen. Å den andra lyfter vi fram underordnade gruppers erfarenheter av att jobba och verka inom akademin. En inkluderande under­ordning i förhållande till minoritiserade grupper är fortfarande en realitet på akademiska arbetsplatser och i vetenskapliga discipliner.

http://www.adlibris.com/se/bok/att-bryta-innanforskapet-kritiska-perspektiv-pa-jamstalldhet-och-mangfald-9789170611513

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-16 17:44 #3 av: Loris M

"Blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie

"Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag. 

En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning. "

http://www.bokus.com/bok/9789171338129/blomma-i-afrikas-oken/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-23 21:27 #4 av: MelodyX

Dubbelt

Anmäl
2016-04-23 21:27 #5 av: MelodyX

Finns även tvåan i den ovanför, också väldogt bra (och filmen är också sevärd). Slav av mende Nazer blev jag berörd av. Sedan även, men tyvärr har jag glömt vad den heter, en bok som är rätt gammal nu om en kvinna som fick syra i ansiktet. Hedersvåldet när det är som värst. 

Anmäl
2016-04-23 21:30 #6 av: MelodyX

Levande bränd heter boken, var inte syra utan bensin. Minnet sviker ibland.

Anmäl
2016-04-27 11:22 #7 av: [helga21]

Manlig, kvinnligt, mänskligt av Margareth Mead.

Anmäl
2016-04-30 14:45 #8 av: Loris M

En precis nyutgiven bok som jag inte läst ännu men tänker göra det: 

"Sverige - En (o)besvarad kärlekshistoria" av Nivin Yosef och Lejla Hastor (red.)

"Vi är: Kvinnor, välutbildade, blattar, integrerade, flerspråkiga, multikulturella, de ständigt tacksamma. Vi är första generationens svenskar, uppväxta och utbildade i Sverige. Men vi är alla olika, födda i olika länder, med skilda bakgrunder och religiösa åskådningar. Vi delar dock samma känsla – att inte naturligt höra till.

Här beskriver vi vår längtan efter att passa in, om smärtan i att alltid sticka ut, om viljan att förändra och ilskan över att inte räcka till. Vi berättar om förödmjukelsen när syokonsulenten trots våra toppbetyg föreslår ett yrkesprogram som det bästa valet inför gymnasiet, vreden över det rasistiska bemötandet i varuhuset när en mor och dotter vill handla en bröllopsklänning, och desperationen i en mors kamp för att få en gynekolog att skriva ett intyg på att dottern har sin mödomshinna kvar. Många av oss beskriver sökandet efter en identitet och hanterandet av okunniga frågor, och den ständiga; var kommer du ifrån egentligen?"

Källa 

Någon  som läst boken? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-05-24 17:44 #9 av: Magi-cat

En länk med böcker på hbtq-tema:

https://www.bibliotekuppsala.se/151714/sv/articles/hbtq-i-litteraturen

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-05-24 18:12 #10 av: Magi-cat

Biblioteken är förresten en källa till glädje och kunskap där inriktningen är en tanke om alla människors lika värde, med ett särskilt ansvar för bl.a. personer med funktionsnedsättningar och  nyanlända.

Bibliotek är förstås bra också för att man inte behöver köpa allt man vill läsa själv, utan kan låna helt gratis och sedan bara lämna vidare till nästa! Tummen upp

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-12-04 10:25 #11 av: Magi-cat

Waris Dirie: "Smärtans barn"

"Somaliska Waris Dirie, fotomodell engagerad mot kvinnlig omskärelse och författare till En blomma i Afrikas öken samt Ökenblomman återvänder, skriver här om kvinnlig omskärelse i Europa. I intervjuer söker hon visa hur enkelt det är att få europeiska läkare att utföra ingreppen och hur myndigheter struntar i problemet."

http://www.bokus.com/bok/9789170023040/smartans-barn/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-06-09 09:15 #12 av: Magi-cat

Jag har inte läst den själv, men Christina Wahldéns bok "Falafelflickorna" om svåra frågor har fått mycket beröm.

GP:s recension:

"Hur mycket kan ett barn bära? Vilket ansvar kan en trettonårig privatdeckare ta för jämnåriga tjejer, hotade av sådant som tvångsgifte, pappor som tror att det går att slå kärlek ur döttrars kroppar och bröder som skickats ut att försvara familjens heder?

Gränsen i Falafelflickorna mellan saga och grym verklighet är mycket tunn och det är just där hoppet och den litterära kraften förtätas. Wahldén har någon gång beskrivit sina litterära verk som brukslitteratur. Det har de på många sätt varit och kanske framför allt också blivit. Genom sin aldrig sinande vrede över hur barn och offer ibland överges av vuxenvärlden när det kommer till sexualbrott, sexism och rasism, ibland också med tydliga referenser till autentiska fall, är hennes böcker som gjorda för temauppslag i skolor och studiecirklar. Jag brukar ha ganska svårt för den sortens texter, men Wahldén balanserar på rätt sida plakattexten och i Falafelflickorna är hon tryggt förankrad i något som höjer sig över brukslitteraturens förkunnelser. Hawa är en alldeles underbar bekantskap och den här feel good-deckarens språk och stil harmonierar väl med hennes både rättframma och begrundade blick på omvärlden.

Vi har bara haft ordet "hedersmord" på svenska sedan 1999 (då Pela Atroshi mördades). Sedan dess har det skrivits ett antal skönlitterära skildringar för unga om hedersproblematik och barnäktenskap. Wahldén har själv berört ämnet flera gånger tidigare. Likaså ungdomsboksförfattaren Mats Berggren, som litterärt gestaltat problemet ur både offer och förövares synvinkel i böcker som Din syster måste dö och den mystiska Svennehora som drogs tillbaka av förlaget precis när den tryckts. Det senaste exemplet - före Falafelflickorna - tror jag var Mikael Thörnqvists Fotbollshoran.

Det som gör Falafelflickorna unik är dels åldersgruppen den riktar sig till (10-12-åringar), dels den där lyckade legeringen av rättfram omtänksamhet, hot och brutalt våld. Wahldén lyckas transformera den vänliga klangfärgen i Damernas detektivbyrå till ett svenskt förortstorg samtidigt som Mma Ramotswes mogna och eftertänksamma klurighet får ungt liv i Hawa.

Jag vet inte om Hawa kan bli vad hon vill (polis!). Men jag vill tro det."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.