Politik

Om att vara radikal

2016-03-30 09:44 #0 av: Magi-cat

Tänkvärt:

"den som inte är radikal som ung har inget hjärta"

Får man inte vara radikal idag? Ordet associeras numera till radikalisering och som sådan presumtiv terrorist eller extremist.
Men att vara radikal är hoppfullt - eller i värsta fall naivt.

"Låt oss inte förstöra ord som ger uttryck för demokratins innersta väsen: åsikts- och yttrandefrihet. Medborgare får vara radikala och ha extrema åsikter inom politik, religion, moral och vad annat som helst. Gränslinjen går vid medlen."

Funderingar av Eskil Franck, docent i teologi.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/radikalism-ar-inte-av-ondo/

Bra att det tas upp, tycker jag. "Radikal" har fått en annan klang än tidigare. 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-30 11:25 #1 av: Loris M

Tänkvärt! Det är egentligen väldigt många ord som vi har "förstört" och radikal är en av dem. Ett annat ord/uttryck som känns förstört, urvattnat och nästan utan mening är "alla människors lika värde". 

Samtidigt som det är ett grundläggande ställningstagande i en demokrati kan man blir utskrattad och kallad för naiv när man nämner det. I vårt samhälle finns det väldigt många exempel på att alla människor inte har lika värde, men det är väl bara en ännu större anledning att eftersträva och kämpa för idealet. Istället för att (som en del verkar göra) konstatera att det finns ingen rättvisa någonstans och det är bara att gilla läget. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-30 13:39 #2 av: [NeferNefer]

Det är inte alls att gilla läget, tycker jag. Tummen uppAlla är vi lika mycket värda, det gäller bara att det ska vara så i praktiken också. Och där är vi faktiskt inte än. Långt ifrån.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.