Funktionshinder

Downs Syndrom

2016-03-30 14:30 #0 av: Magi-cat

 "En person med diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge, att höra till."

Några fakta från Föreningen Downs Syndrom:

* Downs Syndrom är en diagnos, inte sjukdom. De flesta med Downs Syndrom är friska, men kan ha en förhöjd risk att få vissa sjukdomar.

* En person med Downs Syndrom kan ha inlärningssvårigheter eller långsam inlärning. Använd de orden, inte "utvecklingsstörning". 
Förr sade man "mongoloid", vilket inte är ett accepterat språkbruk idag!

* Downs Syndrom finns i tre former: Trisomi 21, Trisomi 21 Mosaik,  och Trisomi 21 Translokation.
Vanligast är Trisomi 21, vilket betyder att personen har tre st 21-kromosomer.

http://www.svenskadownforeningen.se/om-downs-syndrom/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-30 14:31 #1 av: Magi-cat

Och så hittade jag en uppgift om intressant forskning som jag inte kände till: Vi har alla en liten släng Downs Syndrom!

 De förbättrade analysmetoderna på senare år visar att arvsmassan är mycket mer föränderlig och dynamisk än man tidigare trott.

När man undersökt aborterade foster av kvinnligt kön har man funnit att rentav de flesta, eller möjligen alla,  kvinnor är könscells-mosaiker T21 "och att det i själva verket är graden av T21 mosaicism i foster-äggstockarna som avgör sannolikheten att få ett barn med T21 Downs syndrom."

Det verkar också som att det är normalt att kroppens celldelningar ger upphov till ett antal celler med T21. Detta märks dock bara när antalet kommer över en viss tröskel.

"Ur denna synvinkel skulle det faktiskt vara mer korrekt att säga att vi alla har en ”touch” av en förvärvad snarare än en medfödd form av DS."

http://www.svenskadownforeningen.se/vi-kan-alla-ha-lite-downs-syndrom/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-01 15:20 #2 av: [NeferNefer]

Så intressant! Det måste ju betyda att downs syndrom har en viktig funktion att fylla, och/ eller att det är en naturlig del av att vara människa GladJag måste läsa på mer om det här, jag känner att jag vet alldeles för lite.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.