Övrigt

Huvudbonader kan skada andra

2016-04-08 22:22 #0 av: Loris M

"17-åriga Noha Berhan har spelat basket halva sitt liv. Hon har utbildat sig till domare och jobbat som tränare och det var under domarutbildningen för ett år sedan som hon fick syn på regeln i baskethandboken. 

– Då så stod det att huvudbonad inte är tillåtet. Så fick jag reda på det, för första gången. Jag blev chockad, det kändes inte på riktigt för jag har alltid trott att basket är för alla. Så jag har aldrig tänkt tanken att en sådan regel har funnits, eller finns."

Källa

Det här låter ju jätte konstigt. I reglerna står det att spelarna inte får använda utrustning eller föremål som kan skada andra spelare. Bl.a. är det inte tillåtet med skyddsutrustning av metall, plast, eller annat hårt material (vilket är förståeligt) och så huvudbonader. GalenHur tänker de där? Att mjuk tyg som Noha har på sitt huvud kan skada andra?! Märkligt!

"Internationella basketförbundet, FIBA, ser huvudbonader i basket som en säkerhetsrisk. Just nu pågår dock en två år lång testperiod där hijab är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå i Sverige, men inte på elitnivå.

– Jag får inte spela i vissa nivåer och jag känner mig helt enkelt lite utanför. Jag förstår inte vad skillnaden är mellan en spelare som har hijab och en som spelar utan. Det har ingeting med basket att göra utan helt enkelt vad man har för trosuppfattning, säger hon."

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-08 23:22 #1 av: [NeferNefer]

Märkligt. Då borde man väl inte få ha hår på huvudet heller, tänker jag. Hår kan vara hårdare än tyg, till och med. Tänk en person som har tjockt hår och bär det i en fläta, exempelvis.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-04-09 07:20 #2 av: Magi-cat

Såg det där inslaget på TV igår....
Inte lätt att förstå sig på regler alla gånger...Säkert hade de inte tjejer och hijab i tankarna när de skrev de här.

Det blir säkert en ändring snart...Kul att hon funnit något hon brinner så för!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-09 07:50 #3 av: [NeferNefer]

Glasögon är också hårda. Dem kan en säkert skada sig på. Mer än på tyg i alla fall. 

De får ta och ändra reglerna, omedelbums! Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.