Barn och skolverksamhet

Muslimskt namn ger sämre betyg

2016-04-13 19:44 #0 av: Loris M

"Uppsatserna var identiska, så när som på huvudpersonens namn. När ett hundratal lärare i en studie bedömde texten blev betyget lägre när namnet klingade muslimskt jämfört med när det lät amerikanskt eller svenskt.

– Uppenbarligen kan lärarens förväntningar påverkas av faktorer som inte har med prestationen att göra, säger Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska språket på Högskolan i Halmstad.

Betygssättning diskuteras just nu flitigt, inte minst sedan tre högstadieelever i Sollentuna förra veckan berättade att de fått helt olika betyg på identiska inlämningsuppgifter. Lärare har i debatten också kritiserat otydligheter i betygskriterierna."

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-22 21:56 #1 av: tarantass

Självklarheter egentligen, vi har alla sådana partiskheter i oss. Måste motarbetas aktivt hela tiden, och utan att slå över åt andra hållet heller. Vilket måste läras ut i utbildningen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.