Ålder och klass

Klassklyftan mellan stad och land allt större

2016-04-22 16:45 #0 av: Loris M

"De allra flesta som betraktas som högutbildade, det vill säga minst har en treårig eftergymnasial utbildning, söker sig till en storstadskommun. Det visar den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån (SCB).

I Danderyd är över hälften av invånarna, 57 procent, högutbildade. Detta kan jämföras med Degerfors längst ned på listan, där bara 7 procent har en avslutad eftergymnasial utbildning. Sett till antal är det Stockholm som har flest högutbildade med 213 100. /.../

Sett till den disponibla inkomsten, alltså det som återstår då skatten är betald, har hushållen i Stockholm i snitt ökat sina inkomster med 44 400 kronor mellan 2011 och 2014. En ökning med hela 13,5 procent. Under samma period har den disponibla medianinkomsten i Malå bara ökat med 800 kronor – eller 0,3 procent. 

– Storstäder behöver också människor som exempelvis kör bussar, lagar mat och städar. Men det blir allt svårare för dem att ha råd att bo här när bostadspriserna stiger så kraftigt. (Nationalekonom Charlotta Mellander)"

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-22 18:34 #1 av: [NeferNefer]

Det kan vara för att de som vill studera vidare måste flytta till orter med högskolor, och sen blir de kvar där. 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.