Politik

"Barnen på börsen"

2016-05-31 06:57 #0 av: Magi-cat

Ska skolan vara i händerna på riskkapitalbolag? Friskolor gör enorma vinster på skattepengar och Sverige lär t.o.m. vara det enda land i världen som tillåter det!

Sveriges största friskoleföretag, Academedia, kommer att börsnoteras i sommar.

"Aktieägarna kan komma att kräva ökade avkastningskrav. Vilket i sin tur kan få negativa effekter på utbildningen. Pengar som är avsedda att gå till skolan går i stället till ägarnas fickor. Dessutom, börjar börsen skaka så kommer även skolorna att skaka."

Det är faktiskt inte riktigt klokt....Förskräckt Vem kom på den horribla idén att lägga något av det allra viktigaste, undervisningen av våra barn, i händerna på börshajar och vinstmaskiner?

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/somaralnaher/article22911880.ab

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-05-31 07:11 #1 av: kamera0710

De som kom på idén var väl Carl Bildt och Beatrice Ask, när det var borgerlig regering 91-94. 

Har ibland raljerat med dem som snackar om "vänsterns flumskola" med dessa ord:

Det här kommer att ordna sig med borgerligt New Public Management, där barnen i första hand får vara kunder. Undervisning eller kylskåp, strunt samma, allt är ändå produkter som ska kunna krängas på den fri marknaden, gärna med hjälp av mördande reklam.

Om exempelvis KDU-medlemmar inte vill kännas vid kunskaper som kolliderar med bibeln, låt dem då kunna välja bort detta på den fria skolmarknaden. Om kunder i första hand väljer en skola som delar ut gratis datorer eller ger glädjebetyg, för att locka ännu fler kunder, så moralisera inte om detta. Bara vi släpper loss de fria marknadskrafterna kommer allt att ordna sig till det bästa. Och viktigast av allt – på en fri marknad kan kunden aldrig ha fel.

Anmäl
2016-05-31 07:20 #2 av: Magi-cat

 Det är verkligen osunt...Snopen

En så viktig fråga att den borde få högsta prioritet. "Fria marknadskrafter" ska inte regera barnen och undervisningen...

Dags att tänka om!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-05-31 14:43 #3 av: [NeferNefer]

Sannerligen dags att tänka om. Skola, sjukvård, post, elektricitet, telefon, vatten, förskolor, allt som verkligen är viktigt ska skötas av staten. Jag läste för ett antal år sen att de övervägde att privatisera socialtjänsten också. Det gav mig verkligen frossbrytningar!! Ska socialtjänsten gå med vinst skulle väl ingen som sökte få de bidrag de behöver. Det är illa nog som det är ... 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-06-04 11:15 #4 av: Loris M

"Civilministern Ardalan Shekarabi (S) går till hårt angrepp mot privata bolag i välfärdsfärdssektorn och vinstjakten i skolan. I en exklusiv intervju i SvD Näringsliv säger han att nuvarande regler måste ändras. För börsaktuella skolkoncernen Academedia kan ministerns uttalanden bli ett dråpslag.

Den börsaktuella skolkoncernen Academedia kan räkna med att få nya villkor och regler att förhålla sig till framöver. Kommande politiska beslut kan drastiskt förändra bolagets spelplan och förutsättningar för tillväxt, bland annat för bolagets expansionsplaner. Att regeringen har den ambitionen blir tydlig i en intervju som SvD Näringsliv har gjort med civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är inte rimligt att skattepengar som ska gå till lärare hamnar i skatteparadis, eller används för att bygga upp kommersiella skolverksamheter i andra länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi till SvD. Han talar om ett "läckage från offentliga resurser" där problemet är att pengarna gått till annat än vad de var avsedda för.

Nyligen la civilimistern upp ett uppmärksammat filmklipp på Facebook där han går till attack mot vinstjakten i den svenska skolan och kräver att "det måste får ett slut" . När SvD talar med Ardalan Shekarabi är irritationen tydlig när det gäller hur privata skolkoncerner fördelar sina resurser."

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-04 15:01 #5 av: [NeferNefer]

BRA!!! BlommaHjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-06-05 10:55 #6 av: kamera0710

Hoppas att denna konflikt blir en stor fråga i kommande valrörelse, om de borgerliga partierna håller fast vid sin nuvarande inställning.

Anmäl
2016-06-05 13:33 #7 av: tarantass

dubbelpost

Anmäl
2016-06-05 13:35 #8 av: tarantass

#6: jag hoppas också att regeringen håller fast vid sin inställning. Risken finns väl att Shekarabi "skickades" fram för att lugna folk, sådant har gjorts förr. Men Sverige behöver på allvar lämna politiken att vara någon sorts pilotland för privatiseringsövningar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.