Vård och omsorg

Respekten för våra gamla

2016-06-08 15:28 #0 av: Magi-cat

Lyckligtvis är det väldigt många gamla människor som har det bra i sina hem eller på olika boenden. De flesta som jobbar med våra kära gamla är alldeles underbara och vill allas bästa. 

Men så händer det ibland saker som får en att undra, eller man läser något, som i den här artikeln om den 94-åriga kvinnan som fallit i hemmet så olyckligt att hon bröt båda armarna. Hon togs emot på sjukhuset, opererades och gipsades. Vården var fantastisk.

Men när kvinnan var medicinskt färdigbehandlad fick hon åka hem, inte till ett tryggt korttidsboende som hon och anhöriga önskade, utan till sig själv, hem. Så - med båda armarna gipsade kan hon inte klä sig själv eller klara basala behov som att gå på toaletten, samt att hon förstås känner sig otrygg.

Hemtjänsten kommer förstås, men tiden där emellan? 

Det här fick mig att reagera ordentligt:

"Enligt Inga och de anhöriga svarade biståndshandläggaren att det finns bra inkontinensskydd som hon kan bära i händelse att hemtjänstpersonalen inte hinner i tid. Men Inga har inga sådana problem och vill gärna slippa att gå med blöja."

Hur skulle det kännas för beslutsfattarna själva att sitta med blöja och vänta på hjälp? Har de tänkt sig in i den situationen? Eller har de inte själva någon gammal mamma eller mormor? Det är säkert inte roligare fört.ex. den här kvinnan som förutom sina skadade armar verkar vara som vem som helst, bara mycket äldre....

Det här är bara ett exempel i raden där man kan undra hur sjuk, ensam och rädd någon egentligen måste vara innan det bedöms att de ska få den omsorg de enligt all rimlighet och sunt förnuft borde ha rätt till...
Kan inte de gamla få leva de sista åren på ett så värdigt och tryggt sätt som möjligt?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-09 01:47 #1 av: [NeferNefer]

Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-06-09 10:39 #2 av: Loris M

Så otroligt taskig attityd. ArgDet kan inte vara lätt för många gamla att vara i en så beroende ställning och vänta på hjälp. Att tvingas till att ha blöja fast man inte behöver är så fruktansvärt förnedrande. LedsenVilket idiotiskt förslag och "lösning". Kräks

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-09 12:51 #3 av: Magi-cat

 Ja visst är det! Ruskigt och förnedrande!

Skulle man skicka hem en 40-åring (som inte annars är inkontinent) och föreslå blöjor? En 50-åring? En 65-åring?

När blir personen tillräckligt gammal för att skickas hem med käcka tips om blöjor att kissa på sig i om inte hemtjänsten hinner i tid? Damen i fråga var ändå tillräckligt vital för att bedömas inte behöva eftervård.

Det är bristen på inkännande som upprör mest här...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.