Det har rapporterats mycket om det utspridda våldet på svenska skolor under den senaste tiden. Skolvärlden gjorde nyligen en undersökning som visade att våld, hot och trakasserier som lärarstudenter utsätts för under sin VFU (verksamhetsförlagd utbildning) period, gör att var femte funderar på att hoppa av sin utbildning. Studenterna skriver bl.a. det här:
""En elev som inte tålde ett gott råd kring en språklig formulering sa ”Jag ska slå den där jävla lärarkandidaten på käften”. En gymnasieelev sa till mig: ”Om jag inte får MVG så dödar jag dig”. Kanske menat som skämt eller ett uttryck för att visa att man är upprörd, men det låter väldigt illa."
"Elever har kastat saker på mig. Ryktesspridning har skett om min läggning och att jag var attraherad av vissa elever. Flera bilder och filmer togs i smyg när jag höll i lektioner."
Blev tafsad på vid två tillfällen i syfte att imponera på kompisarna. De var INTE oroliga över att det skulle bli några konsekvenser för dem. Tappade lusten och bävar inför min sista VFU inför hösten."
"Påhopp från elever och föräldrar. Trakasserier i form av e-mail, verbalt och hotad att bli dödad. Elever sparkade mig, kastade stol mot mitt huvud."
Expressen skrev nyligen om Sandra som hoppade av utbildningen efter erfarenheter på VFU-n.
"Sandra Thorssons tid i en lärarvikariepool fick henne att rita om sin framtidskarta. Nu lockar läraryrket inte längre.– Jag tänker inte plugga i fem år för att spendera dagarna med att agera polis gentemot elever som inte respekterar mig och dessutom inte få någon vidare lön för besväret, säger hon till Skolvärlden.Hon vittnar om en vardag som liknar mobbning, med elever som hotar, daskar henne i baken, vägrar delta och ägnar sig åt maktspel.
– Jag blev förvarnad av andra vikarier att jag inte skulle förvänta mig att ha en bra dag. Men när det var som värst grät jag hela vägen hem från jobbet. Så ska det ju inte vara. Till slut blev det så att jag zoomade ut om en elev misskötte sig. Det kostade för mycket för mig att gå på allt."
Enligt Skolvärldens undersökning upplever lärarstudenter att våldet i skolan är inget man pratar om på utbildningen. 90% av studenterna tycker att de inte får tillräckligt med verktyg och kunskaper om hur de ska hantera våldet i skolan.
Det finns även en annan sida av det här. Många lärare blundar för mobbning som pågår mellan elever och även medvetet väljer bort att gå in i en konflikt, av rädsla för att själva bli anmälda av föräldrar eller elever för trakasserier eller misshandel. Det har även skrivits i media (bland annat av föräldrar) en hel del om att lärare inte ska skylla på eleverna eller dålig uppfostran. Det är skolan som är problemet som inte klarar av att hantera bråkiga elever.
Så, frågan är: Vem ansvar och angelägenhet är våldsamma elever? Skolans, lärarnas, föräldrarnas, samhällets...? Hur ska man komma åt problemet?
Jag vet att det finns inget enkelt svar på den här frågan, men jag är nyfiken på hur ni tänker. Lärarbristen är redan jättestor och att så många av de som ändå påbörjat utbildningen, funderar på att hoppa av är riktigt oroande. Vem ska undervisa elever i en skola som verkar vara nära en kollaps?
(Bild från Pixabay)