Genus, feminism och jämställdhet

Kvinnor tar över världen! (tydligen)

2016-06-15 18:50 #0 av: Loris M

Ärligt talat så vet jag inte om jag ska gråta, skratta eller rent av vara förbannad. Läste precis en artikeln i dagens samhälle med rubriken "Bygg ny skola som fokuserar på killarna". Skribenten menar att flickor har haft bättre studieresultat ändå sedan 60-talet och att vi nu börjar se resultatet. Några kvinnor har tydligen ledande positioner i några företag som hon intervjuat och då är situationen helt plötsligt akut. Tänk om det blir fler kvinnor som kommer lika långt, verkar hon tycka. Allvarligt!? Är det inte det vi kämpat för i årtionden? Det lustiga är att hon verkligen får det att låta som något dåligt som vi borde bekämpa. Trots att flickor har bättre studieresultat och i större utsträckning läser på universitet, så är det ändå fortfarande män som får mera betalt och sitter på toppen. Vad sägs om  att fokusera på det? 

Hon verkar mena att vi måste satsa på en skola som tar hänsyn till att killar inte är lika mogna som flickor och därför kan vi inte kräva av killarna "eget arbete" och "individuellt arbetssätt" när de inte är mogna för det ansvaret. Allvarligt?! Hade det varit första april så hade jag misstänkt att artikeln är ett skämt. Vilar huvudet i handenSå här skriver hon:

"I  veckan intervjuade jag vd:n för ett stort kommunägt återvinningsföretag. Hon berättade att i denna mansdominerade bransch där åttio procent av de anställda är män, är tre av fyra på toppbefattningarna kvinnor.

I tv-branschen där jag också arbetar är medelålders kvinnor chefer, yngre kvinnor på väg upp och männen bär mest tung utrustning. /.../ Vi står inför ett paradigmskifte och arbetsmarknaden ser i dag helt annorlunda ut än vad vi har vant oss vid, vilket få yrkesvägledare har kunnat förmedla. Industrialiseringen är en avslutad era, mikrokapitalismen är redan här, ingen står längre med mössan i hand och presenterar sin affärsidé för något storföretag när det finns crowdfunding. Den nya världen är byggd för sociala människor med talets gåva, och de som navigerar bäst i framtidens landskap är kvinnorna.

Men vad händer när hundratusentals män bor kvar hos mamma, arbetslösa på en arbetsmarknad som för dem tycks nattsvart? Ett framväxande trasproletariat av missnöjda killar som inte får plats någonstans men har obegränsat med tid som de fyller med att häcka på Flashback, porrsajter, nätkasinon och - i bästa fall - röstar på Sverigedemokraterna."

Kan det inte vara så att killar har vant sig vid att de inte behöver jobba lika hårt som flickor, eftersom de ändå äger världen och eftersom de ändå kommer att få bra och välbetalda jobb. Vi kanske ska jobba med killarnas attityder och motivationen, istället för att tycka synd om dem. Jag vet att jag är väldigt fördomsfull nu men det får jag bjuda på. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-15 18:58 #1 av: Magi-cat

Ja, ska man skratta eller gråta? Förskräckt

Hen verkar inte ha några högre tankar om killar/män, stackare som bor hemma hos mamma och röstar på SD.. (!) men riktar ju missnöjet alldeles fel. Funderar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-15 19:01 #2 av: Magi-cat

"Hur många IS-krigare och Odin-soldater har den svenska skolan indirekt fostrat? Hur mycket hat tål ett samhälle som är upptaget med att underlätta för en grupp som faktiskt reder sig bra på bekostnad av en som är illa däran?"

"Skutan som är den svenska skolan har lappats och lagats till förbannelse och för dyra pengar men sjunker ändå. Lyssna på Bard, skrota och bygg något helt nytt. Och fokusera på killarna."

Är hon på riktigt??? Looser

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-15 19:08 #3 av: Loris M

#2 Ja, det är ju det jag undrar också. Oberörd

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-15 20:08 #4 av: tarantass

Tyvärr är hon säkert på riktigt och i "gott" sällskap. Det är så här backlash ser ut. Vill minnas att den har yttrat sig även i trådar här, men kanske jag minns fel. I varje fall har den varit stark på Feminism i Fokus.

Litet förenklat uttryckt: de flesta kan inte sin historia; vet inte hur sådana här strukturer och processer ser ut och vill eller kan inte lära sig ens för att ta under övervägande utan att nödvändigtvis hålla med; allt utom det de ser här och nu är abstraktioner; det de ser här och nu tolkar de på enklaste sätt utan att reflektera över att det finns flera tänkbara tolkningar (som att 20% kvinnor på ett ställe där det har varit 5% inte är att "kvinnorna tar över" eller att inslag av mansförtryck inom en större struktur de inte ser – och därför inte erkänner – inte innebär att männen är mer förtryckta än kvinnorna).

En pedagogisk uppgift som heter duga. Och som många kommer att förneka är pedagogisk. Jag vet inte hur man löser den.

Anmäl
2016-06-17 09:17 #5 av: [NeferNefer]

Ja jösses ... vilken tragisk människa hon verkar vara. Låter som ett svar jag har läst på någon nyhetssajt till en artikel om flickors goda studieresultat och att pojkar presterar sämre, den som svarade skrev något i stil med "Jaha, vad tänker ni feminister göra för att hjälpa pojkarna nu då?". Liksom, det är väl inte "feministernas" ansvar att en hel del pojkar inte är studiemotiverade. Det behövs arbetas med pojkarnas attityder, ifall de inte vill plugga utan hellre hänga på flashback, bo kvar hos mamma tills de är 50 och rösta på SD. Snillet till skribent borde fundera över det, som andra kloka här redan har konstaterat, inte tänka på hur vi ska kunna hålla tillbaka flickor och kvinnor. Looser

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.