Arbetsmarknaden

Kvinnor har inte råd med semester

2016-06-21 08:09 #0 av: Magi-cat

Klassklyftorna har blivit större och enligt LO har finanskrisen slagit hårt mot arbetarna, särskilt de med låg lön. 

Särskilt tydlig blir ojämlikheten i semestertider. 38 % av arbetarkvinnor med låg lön har inte råd att resa bort för en veckas avkoppling på semestern eller har tillgång till stuga att åka till.
De här kvinnorna har ofta ansträngande arbeten och skulle verkligen behöva en riktig avkoppling med sin familj under någon vecka. De har också ofta otrygga anställningsförhållanden, deltid och obekväma arbetstider. Just för dem och deras hälsa skulle vilan vara väldigt viktig!

Det här drabbar förstås också barnen. Men trotsa allt kan man göra mycket kul med små medel och det är bra att en del kommuner är medvetna om problemet och ordnar sommarlovsaktiviteter för alla barn. Det offentliga spelar här en stor roll. 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article23022994.ab

En del föreningar ordnar dagkollo en vecka, med bad och kul, meningsfull gemenskap för barnen. Men det skulle förstås kunna vara fler...(Även eldsjälarna behöver vila.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-21 08:38 #1 av: Åsa S

+Svenska kyrkan har ofta aktiviteter för ensamma mammor med barn + de åker ofta iväg på någon semesteraktivitet. Syrran + barnen var nyligen på Gotland med kyrkan i nästan 1v. med boende, mat och utflykter nästan helt betalt via kyrkan, och nej hon är inte specielt religiös det måste man inte vara.

Anmäl
2016-06-21 08:40 #2 av: Magi-cat

#1 Vad bra att det ordnas!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-22 01:21 #3 av: tarantass

Som Kolingen om parfym: bra att det finns hjälp (så långt den räcker) men synd att den ska behövas. Det här är tillbaka till trettiotalet komplett med argument, självklart profitvälde och svag offentlighet och allt. (Längre semester idag? Tja, folk bränner också ut sig mer än de gjorde då.)

Låt oss inte glömma att vi hade kommit längre för några årtionden sedan och att samhällsförmögenheten sedan dess har aktivt fördelats om. Nyfattigdomen beror varken på Ödet, miljöförstöring eller invandrare.

Anmäl
2016-06-25 09:30 #4 av: Loris M

Sådana här initiativ är jättebra och gör att barnen ändå kan få en fin och innehålsrik sommar. 

"På måndag startar sommarprogrammet på Ribersborgsstranden. Under fem veckor kommer besökare i alla åldrar att kunna ta del av både sporter och aktiviteter. Spännvidden är stor – här finns allt från schack och odling till bollsporter och dj:ing. Det är tredje sommaren som Malmö stad tillsammans med föreningar förvandlar den stadsnära stranden till en lekfull oas. De aktiviteter som bjuds är helt gratis. Huvudmålgruppen är barn och unga, men i princip är allt öppet och tillgängligt för alla.

– Vi undviker sådana sporter som är så avancerade att de bara fungerar för vuxna, men alla åldrar är välkomna. Tidigare somrar var det mest barn och unga som kom, men bland besökarna fanns också många som kommer med sina barnbarn, säger Frida Horney, projektledare /.../ – Det är en möjlighet för dem att kunna värva nya medlemmar och för deltagarna är det ett sätt att hitta nya hobbies och intressen, säger Frida Horney.

Men det går också att aktivera sig helt på egen hand, för den som hellre så vill. Till sommarverksamheten hör att alla som vill kan låna saker att sysselsätta sig med. På plats finns sportredskap och bollar, men också spel som schack och backgammon. "

http://malmo.etc.se/kultur-noje/sport-och-lek-alla-pa-stranden

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-25 09:33 #5 av: Magi-cat

Bra! Och bra att det inte bara är sport....Tummen upp

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-25 12:45 #6 av: [NeferNefer]

Utmärkt initiativ Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl