Invandring- och flyktingpolitik

Då Sverige tackade ja till 100 000 flyktingar

2016-06-22 19:13 #0 av: Magi-cat

Intressant artikel om ett viktigt kapitel i Nordens historia. 

1944 hade Finland just slutit fred med Sovjet. I uppgörelsen ingick att de skulle avväpna de tyska trupperna i landet. Det ville nu inte Tyskland, vilket innebar krig, det tredje i Finland på fem år. 

"Nu ville Finlands regering evakue­ra 100 000 människor till Sverige. ”Ni måste genast få svar”, stod det i telegrammet till ambassadören. Några timmar senare var Gripenberg på plats hos UD i Stockholm. Efter ett kort möte med kansli­chefen Erik Boheman skickades ärendet till regeringen. Herrarna fick vänta över lunchen på besked.

”Kl 1-tiden kom svaret: bifall”, skriver Gripenberg i sin dagbok"

Vissa likheter finns med dagens flyktingsituation, även om det finns olikheter också, det var ju en annan tid.

Men visst känns en del saker igen:

"Men det fanns givetvis konflikter. Flyktingarna beskrevs ofta i medier och i debatten som omoraliska, de var fyllbultar och kvinno­jägare."

"– Stereotyperna att flyktingen inte vill arbeta och utnyttjar det svenska systemet, eller att flyktingen kommer till Sverige och försämrar arbetsvillkoren – de två spåren finns parallellt under hela kriget, säger han" /historikern Mikael Byström/

Men - det gick bra:

"– Staten, myndigheterna och befolkningen lärde sig att hantera den här ökningen. Man var väldigt flexibel och hittade på nya lösningar hela tiden. Jag tror att man där lade en del av grunden för hur man efter kriget utvecklade välfärdsstaten, säger Mikael Byström."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/dagen-da-sverige-tackade-ja-till-100000-flyktingar/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-22 19:25 #1 av: Spöket

Hade dem en egen religion? En egen "klädkod" för kvinnor som skilde sig från det "nya" landets?
Lite funderingar..

Anmäl
2016-06-22 19:40 #2 av: Farwuq

Nä... det finns nog fler fundamentala skillnader än som så.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-06-23 06:25 #3 av: kamera0710

#1 Jag har också några funderingar: Sprang de med järnrör på stan och kallade tjejer för horor? Poserade de med SS-officerare? Jämförde de homosexuella med pedofiler? 

Anmäl
2016-06-23 08:53 #4 av: Hayabusa

Under det att 2:a världskriget pågick, så flydde folk som stridit för Nazityskland till Sverige. Vi bör heller inte glömma den utlämning, till ex Sovjet, av människor som flytt till Sverige. De mötte ett dystert öde. 

Anmäl
2016-06-23 15:55 #5 av: tarantass

Vi ska också komma ihåg att vi (vem blir den första som här beskyller mig för att individuellt skuldbelägga alla svenskar?) avvisade judar till Nazityskland med motiveringar som att de skulle ta våra jobb.

Fördomarna mot finnar bestod i flera årtionden och de gjorde också deras integrering långsammare än den hade behövt vara, de beramade likheterna till trots. Men det kommer inte folk ihåg nu efteråt. Omvänt är folk från Mellanöstern också tänkande och anpassningsbara varelser med utgångspunkten att vilja tillhöra ett samhälle, och de som vid tillfälle kritiserar att det mest är eliten som har råd att fly (som om inte även den behövde fly och vi kanske borde hjälpa de mindre välbärgade med det) borde inte samtidigt påstå att det är obildade personer med föråldrade värderingar som kommer hit. (Sanningen är att det är alla sorters människor, surprise.)

Så visst finns saker att lära, om både hur vi borde göra istället och vilka misstag vi borde sluta upprepa.

Anmäl
2016-06-23 16:53 #6 av: Hayabusa

 När det gäller den så kallade baltutlämningen så ville SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) gå ett steg längre och föreslog att även skicka tillbaka 30 000 civila flyktingarna (fran Baltikum). Tillbaka till Sovjet eftersom de inte längre hade något land i sin egentliga bemärkelse.

Anmäl
2016-06-23 17:32 #7 av: tarantass

#6: varmed du vill säga vad? Göra om tråden till en tävling i om nazisterna eller östkommunisterna var värst eller vilka svenskar var mest undfallande mot? Gräva fram att vänsterfolk minsann också har velat avvisa flyktingar, det skulle bara vara frågan om vilka och vart? Det passar i så fall bättre för en ny tråd, samt i det här underforumet någon hållbar anknytning till lika villkor. Eller peka på ett till "misstag" som vissa förespråkar även idag?

Anmäl
2016-08-13 14:11 #8 av: landsbygdsbo

Att Sverige aktivt hjälpte flyktingar från Norge och Finland torde förutom att man delade de värderingar som kampen mot dessa länders angripare stod för även det att båda länderna tillhört Sverige under lång tid och att man innan kriget hade mkt goda förbindelser.

Vad det gällde baltutlämningen så var det väl ett beslut som de allierade tog över huvudet på Sverige, vi som liten nation hade att foga oss i segrarmakternas beslut.

Att våra lokaltrogna Moskva- trogna lakejer  ville gå betydligt längre är väl inte heller det förvånande.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.