Vård och omsorg

Den gamla kvinnans dikt

2016-09-09 08:56 #0 av: Magi-cat

Inuti varje gammal, skröplig, knarrig, långsam och vårdberoende människa som kanske till råga på allt ser och hör dåligt, spiller ut maten och verkar knappt kontaktbar bor samma själ som en gång var ung och förhoppningsfull när livet tycktes oändligt och det där åldrandet var något som bara gällde andra.

De gamla ser, hör och förstår mer än vi tror även om de inte kan ge uttryck för det och de ska alltid bemötas med respekt och värdighet. 

När den gamla damen på äldreboendet dog hittade personalen en dikt som hon skrivit. Jag vet inte om det här är sant, men oavsett så är det tänkvärt. Dikten finns i länken....

http://www.newsner.com/kvinnan-dor-pa-vardhemmet-da-hittar-sjukskoterskan-en-lapp-i-skapet-som-ror-alla-till-tarar/om/berattelser,familj-2

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-09 17:55 #1 av: [NeferNefer]

Så vackert Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-09-10 08:56 #2 av: Jaguar_

Så fin ja! Tänkvärd och säkert många som glömmer detta då de bara ser den gamla fasaden. Sj har man jobbat inom äldrevård och sett en del. Man ha blivit chockad, men det finns de som bryr sig. Dock piskade av att man SKA arbeta går det aldrig skapa det där mysiga hemmet man vill ge sina äldre. Man får inte sitta och prata eller spela kort med någon...Allt ska gå snabbt så man hinner jobba så mycket som möjligt och utföra sina uppgifter vilket inte innebär socialisering med äldre. Yrar Jag önskar detta system skulle ändra sig så man fick tid att sitta ner. Se en film, spela fia, prata...

Anmäl
2016-09-10 09:08 #3 av: Loris M

Tänkvärt och viktigt att uppmärksamma. Synd att vi är så dåliga på att hand om de äldre. 

#2 Det är så sorgligt att läsa. Jag har en vän som jobbar inom äldrevården och hon säger samma sak. Det finns många som bryr sig och vill ge de äldre den omvårdnad och uppmärksamhet som de förtjänar, men systemet är uppbyggd på det sättet att det nästan är omöjligt. De som "piskar" andra till att det ska gå snabbt och uppmuntrar inte den nära kontakten med "brukare", glömmer bort att även de en dag kommer att vara gamla och beroende av någon annan. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-10 09:18 #4 av: tlover

#2 När jag sommarjobbade på äldreboende så fick jag skäll för att jag hade matat en och samma i 20 minuter. Det var första och enda gången som jag såg h*n äta upp en hel tallrik, annars fick h*n tre chanser på sig och åt h*n inte då så var h*n "inte hungrig" enligt personalen.

Själv satt jag helt enkelt på min rast och socialicerade med dom äldre men då har jag alltid tyckt mer om att prata med äldre än tex medelålders (vilket de flesta andra var"

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-10 09:37 #5 av: Jaguar_

#3 & #4 Jodå, tyvärr är systemet så här och det är fruktansvärt. Det är lite som om de tycker att man inte gör någon nytta om man bara sitter med de äldre och umgås... Usch. Detta system borde få massor av strejkande personal över sig så det ändras! Jag försökte med sitta ner och prata och ta det lugnt och försiktigt med de äldre när jag var där... men fick också skit för detta av ordinarie personal som tyckte det var viktigare med tvätt och vattna blommor mer än att vara social... plus att allt skulle gå snabbt (även om de äldre blev rädda och fick ont, t ex vissa hade taklift som hjälpmedel) så att de, personalen, kunde få sin rast och gå hem förhoppningsvis innan passet var slut... Suck! Stackars äldre! Det är så att man ha lust att skapa ett nytt äldreboende där andra regler gäller än de som är nu... Ett äldreboende som är socialt mer än jobb jobb jobb. Tänk vad de skulle vara fullbelagt om detta äldreboende fanns! Men man behöver kapital..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.