Arbetsmarknaden

Arbetet blir bättre när personalen styr

2016-09-10 07:56 #0 av: Magi-cat

I Skönsmon i Sundsvall organiserar hemtjänspersonalen själva sitt arbete - och får toppbetyg, "9 poäng av 10", av "brukarna"! 

Tidigare var det stressigt, inte roligt för någon, dålig arbetstillfredsställelse, dålig logistik och obefintlig flexibilitet. Arbetsdagen var uppstrukturerad minut för minut. Ändå hann man inte med...Så var situationen här, som på så många andra ställen.

Men när man organiserade om så att personalen själva styr har det blivit bättre för både anställda och kunder. Färre sjukskrivningar, kunderna är tryggare och trivseln bättre för alla.

Bilarna bytte man ut mot elcyklar. Det fungerar bättre nu när man jobbar med färre kunder inom ett mindre geografiskt område.

http://arbetet.se/2016/09/07/toppbetyg-nar-personalen-sjalva-styr/

Det låter underbart tycker jag och hoppas att det här arbetssättet sprider sig till flera kommuner. 
Undrar om....Tänker på katten Maja som plågades ihjäl utan mat och vatten när hennes ägare hamnat på sjukhus - det tror jag inte hade hänt i den här organisationsmodellen. Man hade löst det.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-10 07:56 #1 av: Magi-cat

Kan ingen komma på ett bättre ord än "brukare"? Illamående

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-10 08:20 #2 av: tlover

Undra om det går att anpassa till landsbygden också

#1 Det bästa jag kommer på är väl "Kund"

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-10 08:26 #3 av: Magi-cat

#2 Det borde gå att anpassa till landsbygden också. Där jag bor jobbar de något snarlikt.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-10 09:21 #4 av: Loris M

Jag tror väldigt mycket på organisation och att de berörda styr sitt arbete, oavsett vilka resurser man har. Det går alltid att effektivisera och höja kvalitet utan att det behöver kosta pengar. 

Jag har jobbat mycket med sådana här frågor när jag jobbade som förskollärare. Allt administration och dokumentation, möten m.m. höll på att ta över och allt mindre tid fanns det för barnen. Men när vi fick styra upp det lite, titta på vilka möten vi sitter, vilka projekt vi tvingades in i  (och fick lov att välja bort de som inte gav något), ändrade våra arbetstider, själva valde områden vi ville prioritera m.m. så blev det en enorm skillnad.

Som i artikeln ovan, organiseras många verksamheter av administratörer (eller andra) som inte är så insatta i den verkliga verksamheten. Inte konstigt att det blir fel då. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-10 09:25 #5 av: Inkanyezi

Man tog ju ordet "brukare" för att inte blanda ihop med andra yrkesgruppers kunder, där främst sjukvården kallar sina "patienter". Bland jurister används "klient", som också är ordet i en del andra språk för "kund". Kanske har det blivit så att "brukare" ses som eufemism för "patient" snarare än ett bättre uttryck?

Jag är inte störd av ordet "brukare", men "kund" kan bli rent sakligt fel, när det inte sammanfaller med brukaren. Men i taxibranschen är alla som ska åka kunder, även om det är någon annan som betalar, så "kund" borde fungera lika bra som "brukare". Det kan vara vettigt att använda det ordet, och andra yrkesgrupper som sätter andra etiketter på människor som de tjänar kanske också borde anta ett lite modernare språkbruk?

Anmäl
2016-09-10 14:50 #6 av: tarantass

Ordvalet diskuteras vidare här:

http://likavillkor.ifokus.se/discussions/57d3a860ce12c41bf50003a3-battre-ord-an-brukare?discussions-1

Anmäl
2016-09-15 13:25 #7 av: Loris M

Så här borde alla ha det:

"Äldreboendet Kungsljuset har kallats för lyxäldreboende där pensionärerna badar bubbelpool och äter trerätters middagar. Nu prisas man för både maten och ledarskapet."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/lyxboendet-prisat?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160914%3Alyxboendet-prisat%3Anyh 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.