Genus, feminism och jämställdhet

Internationella flickdagen

2016-10-11 07:10 #0 av: Loris M

Idag är det den internationella flickdagen som inrättades av FN i december 2011 på initiativ av Plan international bl.a. Det finns flera anledningar till varför vi ska ha en flickdag. Här är några:

  • "Den ska sätta fokus på de stora kränkningar mot flickor som sker liksom flickors ”osynlighet” på agendan för internationell utveckling. Trots att det sedan länge funnits en dag för barn och en annan för kvinnor så har ingen av dagarna kunnat uppmärksamma de speciella utmaningar som flickor står inför. De är den mest diskriminerade och utsatta gruppen.
  • Dagen ska hjälpa oss att göra flickor och deras rättigheter mer synliga. Flickor kan vara en kraft för förändring, inte bara för sig själva utan för sina familjer, sina samhällen – utan också för hela länder. Genom att försäkra oss att flickor känner sig respekterade och värderade har vi tagit det första steget för att bryta ner diskriminerande strukturer.
  • Dagen ska hjälpa till så att vi når FN:s globala hållbarhetsmål. Jämställdhet mellan könen måste börja med flickor. Det är grundläggande för att minska fattigdom, minska lidande och skapa en rättvis värld."

Källa

FB har tagit fram en profilbild som ni kan använda för att uppmärksamma flickornas situation.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-11 07:37 #1 av: Magi-cat

Bra att uppmärksamma flickorna! Hjärta Synd att det finns så många behjärtansvärda anledningar.Gråter

Det här tror jag är mycket viktigt:

"Jämställdhet mellan könen måste börja med flickor. Det är grundläggande för att minska fattigdom, minska lidande och skapa en rättvis värld"

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-10-11 07:41 #2 av: [NeferNefer]

HjärtaHjärtaHjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.