Jämlikhet

Manlig Lucia

2016-10-22 11:24 #0 av: Loris M

Ungdomar i Skellefteå har tröttnat på att det är tjejers utseende som de röstar på och inte rösten när Lucia ska krönas. Så nu har man ändrat reglerna. Det går inte längre att se vem som står bakom vilken röst. Utan den som vill rösta måste klicka på en länk och lyssna på rösten utan att se vem låten framförs av. Vilket kan innebära att även en kille kan bli Lucia.Tummen upp

Ulla-Britt Bergström Johansson, som är ansvarig för tävlingen på föreningen Lions, berättar att omröstningen tidigare fokuserat på fel saker.

– Det har ju uppfattas som en skönhetstävling. Man skickar in en bild och så har det varit tänkt att röstningen baseras på ett ansikte.

Ulla-Britt Bergström Johansson säger att det under senare år blivit allt svårare att få tag på folk som vill medverka i luciatåget.

– Jag tror att unga i dag kanske inte velat vara med på grund av att det känns lite förlegat med en sådan typ av omröstning.

Hon berättar att kritiken mot luciatävlingen främst kommit från ungdomar i staden.

– Det är de som har tyckt "men vad håller ni på med, ni måste ju tänka om!". Och jag håller med dem fullständigt. Det är sången som är viktigast och den man ska bedöma.

http://www.expressen.se/nyheter/de-andrar-reglerna-till-lucia--rostar-pa-rost/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-22 12:33 #1 av: Maria

Varför inte ha kvar tävlingen som den är men att tillföra en likadan röstning på årets stjärngosse?Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-10-22 12:39 #2 av: Loris M

#1 Grejen med ändrade regler handlar mer om att tävlingen blivit mer som en skönhetstävling och vi vet alla vilka som vinner i sådana -långa, smala, vackra, blonda flickor med långt vackert hår. 

Målet med ändrade regler är alltså inte att få en manlig Lucia (även om det kan bli så) utan att fler ska få möjlighet att få vara Lucia än de som ser ut på ett speciellt sätt.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-22 12:45 #3 av: Maria

#2 Jo den tanken är ju jättebraGlad

/Maria

 

Anmäl
2016-10-22 13:53 #4 av: vendelay

Men äntligen! Hur Luciatåg som enbart fokuserar på utseende överhuvudtaget kan vara tillåtet idag är helt absurt så detta är ett stort kliv i rätt riktning! 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-10-22 21:50 #5 av: Magi-cat

Här i närheten av där jag bor brukar Lucian lottas bland intresserade som är minst 15 år. Alla kan vara med, men jag vet inte om några killar anmält intresse.

Kul idé annars.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-10-24 10:52 #6 av: Magi-cat

Läste just att det är svårt att få ihop luciakandidater till ett annat lussetåg i närheten. Det är för få anmälda och många bekymrar sig väldeliga.

Kanske det är dags för nytänk lite här och där? Om inte tjejerna vill ställa upp och bli röstade på utifrån utseende, popularitet eller störst släkt eller vad det nu kan vara, så är det ett bra tecken!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-10-24 19:45 #7 av: [NeferNefer]

När jag gick på högstadiet röstade vi fram en kille till Lucia, men rektorn gick in och ändrade beslutet. Givetvis skulle den flicka som hade längst, blondast hår i skolan vara Lucia ... LooserFör tredje året i rad ... och hon hade inte ens ställt upp i valet det året. Någon ordning får det ändå vara i skolan, tyckte rektorn.

Så det är bra att det blir möjligt för fler att väljas.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-10-30 08:12 #8 av: Åsa S

På skolan där jag jobbade hade det en gång i tiden varit tradition att rektorn som ofta var man var den som var Lucia. Men det hade de tagit bort när jag jobbade ett år valdes en kille som var tatuerad occh med rakade sidor. Han var nog den som tog det på mer allvar än många andra utav tjejerna som valdes andra år. En av mina vuxenelever som tittade på Luciatåget blev överraskad av valet av Lucia men sa att hon blivit tårögd för det var så vackert hur han läste dikten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.