Övrigt

Julbelysning förbjuds - vill inte uppröra muslimer

2016-11-19 18:25 #0 av: Loris M

Rubriken lockar och upprör och tyvärr är det så att många reagerar på diverse artiklar innan de ens läst hela artikeln eller kollat upp källornas trovärdighet.  Nyligen gjordes en undersökning som visade att bara 41% läser artiklar innan de delar på FB. Hela  59% läser alltså bara rubriken och ingressen och sedan delar i sociala medier och kommenterar. 

Idag är det viktigare än någonsin att kolla upp fakta. Väldigt mycket som sprids på nätet är rena lögner och propaganda. Just när det gäller rubriken jag valde ovan så minns säkert några av er detta:

"Sweden bans christmas lights in public to avoid angering muslim refugees." Så löd rubriken på ett blogginlägg på den antimuslimska debattören Milo Yiannopoulos blogg. I skrivande stund har artikeln fått över 43 000 interaktioner på sociala medier. Artiklar med liknande rubriker om budskap har även spridits av den högerextrema konspirationssajten Infowars samt otaliga sidor med namn som " Freedom daily", "Conservative brief" och "Morning news USA". Även högerextrema Fria tider har i en artikel påstått att "Trafikverket förbjuder julbelysning" /.../

I artikeln står det klart att Sverige inte förbjudit julbelysning. Det som däremot har hänt är att Trafikverket inte längre kommer att låna ut sina lykstolpar för att kommuner ska kunna dekorera dessa med julbelysning. Det rör sig egentligen inte om någon lagförändring, utan det handlar om att Trafikverket tagit över ansvaret för lyktstolpar på större genomfartsvägar, som i regel går genom mindre samhällen. Det bekräftar Trafikverkets pressjour för Viralgranskaren.

http://www.metro.se/nyheter/nej-julbelysning-forbjuds-inte-for-att-muslimer-inte-ska-bli-upprorda/EVHpka!RYuDN58zLN27M/

Men egentligen spelade det ingen roll att det var falskt eftersom nyheten hade spridit sig snabbt och väckte reaktioner runt om i världen, närmare bestämt mer än 43 000 reaktioner. 

"Metros Viralgranskaren släpper tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige en guide i källkritik på nätet. Att ta sig tiden att kolla upp saker och lära dig mer om källorna du delar – innan du trycker på delaknappen – tycker vi är viktigt."

http://www.metro.se/nyheter/sa-har-ser-varlden-ut-med-och-utan-kallkritik/EVHpkr!okLgJBAaXYcZk/

Guiden "Källkritik på nätet" hittar du här: 

https://www.iis.se/docs/Kallkritik-pa-Internet.pdf

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-19 18:35 #1 av: DesK

Vad bra att du tar upp detta! Glad

Désirée

Anmäl
2016-11-19 18:49 #2 av: Magi-cat

Verkligen bra! Tummen upp

Allt, precis allt, kan tydligen spridas i ljusskygga syften...Oberörd

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-11-19 19:46 #3 av: Magi-cat

Facebook ska varna för fejkartiklar:

"– Den bästa uppmärkningen vore att man får en liten varningsmarkör som visar att det är något slags problem här, något du kanske själv vill undersöka lite mer, säger Åsa Larsson."

http://www.metro.se/nyheter/facebook-vill-varna-for-fejkartiklar/Hdzpks!SmqPcljOkYR89BhCxfH7TQ/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.