HBTQ

Transgender Day of Remembrance

2016-11-21 19:04 #0 av: Loris M

Igår var det Transgender Day of Remembrance och jag har missat det. Men tycker att det är väldigt viktigt att uppmärksamma så jag gör det nu. Våldet mot transpersoner är fortfarande ett faktum och även om vi i Sverige gärna hävdar att vi kommit långt när det gäller transpersoners möjligheter till ett fullvärdigt liv, så finns det mycket kvar att göra. Transpersoner är överrepresenterade när det gäller självmord. Transsexualism klassas fortfarande som sjukdom och tvångssteriliseringen av transpersoner avskaffades så sent som 2013. 

"Dagen instiftades för snart 20 år sedan för att hedra minnet av Rita Hester, en afroamerikansk transkvinna som mördades i sitt hem av en ännu okänd gärningsperson. Hennes död uppmärksammades inte särskilt mycket och ingen dömdes för brottet i en tid då våld mot vita homosexuella precis börjat uppmärksammas.

Idag är den 20 november en dag för att sörja, minnas och namnge de transpersoner och andra med könsöverskridande uttryck som mördats under det föregående året.

Sedan några år tillbaka bedriver paraplyorganisationen Transgender Europe ett projekt där de sammanställer statistik över antalet mördade transpersoner i olika länder. I år var antalet 295, 295 namn som idag läses upp vid manifestationer över hela världen. Den höga siffran beror delvis på attentatet mot nattklubben Pulse i Orlando i juni i år. Men mörkertalet är stort, bland annat eftersom de flesta länder, inklusive Sverige, saknar andra identitetskategorier än man eller kvinna. Transpersoner är därmed svåra att spåra i officiell statistik. Alla som dödats identifierade sig inte heller som transpersoner – ibland räcker det att du uppfattas som en transperson för att riskera att utsättas för våld." 

Källa

(Bild från Pixabay)

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-21 19:21 #1 av: Tjeja

Vänta lite! Detta är jätte jätte viktigt att uppmärksamma denna dag och måna om de som haft oturen att födas i en kropp de inte känner sig bekväma i!

Däremot så stämmer det inte att transpersoner tvångssteriliserades fram till 2013. Det var när transpersoner skulle operera om sina könsorgan som de inte hade möjligheten att välja att ha kvar sina könsceller. 

Det är nästan lika hemskt, men ingen av dem var tvingad till att operera sig. Däremot är de enormt utsatta och utlämnade och den som inte kände att det fanns något annat alternativ i livet än att operera sig fick korrekt inte ha kvar sina äggstockar/testiklar och de fick heller inte spara dem/frysa ned dem för att använda längre fram vid provrörsbefruktning ihop med en partner.

2013 togs regeln bort att man inte fick spara sina egna könsceller och att man var tvungen att operera bort dem. Idag kan man operera bort dem men kan ändå spara äggstockar/testiklar att hämta celler ur inför familjebildning. Det gör en enorm skillnad för nu har de möjlighet att skaffa biologiska barn senare i livet även om de opererat sig och opererat bort äggstockar/testiklar. 

Att man inte fick spara dem innan 2013 är helt obegripbart! Och de som opererat sig och velat spara men inte fått spara sina könsceller tidigare borde få skadestånd från staten. Staten har ju bestulit dem på deras reproduktiva hälsa och möjlighet att skaffa biologisk avkomma.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-21 19:38 #2 av: Aleya

Det är hemskt att bara för att man inte är som andra så ska folk gå fri för mord.

Och att i europa så är det bara Frankrike och Danmark där man inte ser transsexualism som en sjukdom.

Och att man har den föråldrade synen att man ska sterilisera dom som är trans, men att man tog bort kravet av tvångssterilisering från andra grupper.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-11-23 20:32 #3 av: Loris M

Regeringen ska lägga fram en handlingsplan för att bekämpa hatbrott och rasism och transpersoner kommer att inkluderas i hatbrottsdefinitionen:

"– Ett förslag vi presenterar är att även transpersoner ska ingå i hatbrottsdefinitionen. Sen är det viktiga att vi tar ett samlat grepp mot rasism och hatbrott, något som har saknats tidigare, säger Anders Ygeman.  

Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för Rfsl, välkomnar regeringens initiativ.

– Det är bra att det här kommer. Vi vet att det begås många hatbrott och att människor utsätts för rasism och homo- och transfobi. Att transpersoner inkluderas i lagstiftningen för hatbrott år 2017, vilket regeringen sade, är bra. Förhoppningsvis finns ett bredare hbtq-perspektiv i satsningen, men det var svårt att avgöra av regeringens presentation, säger han."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-presenterar-ny-plan-mot-rasism-och-hatbrott/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-26 17:25 #4 av: [Otippbar]

Läste att regeringen ska lägga fram ett lagförslag som innebär att de som steriliserades i samband med könsbytet ska kunna ansöka om ersättning ifrån staten. Även fast det aldrig kan ersätta den sorg det kan innebära att inte kunna få egna biologiska barn, så är det bra att de får en viss upprättelse. Inte mer än rätt tycker jag, så jag hoppas det förslaget går igenom.

#1 Så det kanske kan bli möjligt för dem att söka skadestånd. Såg nu att du skrev om det :)

http://www.dagensjuridik.se/2016/07/transpersoner-ska-omfattas-av-hets-mot-folkgrupp-och-skadestand-sterilisering-vid-konsbyte

Anmäl
2016-11-26 19:08 #5 av: vendelay

Kanske är en dum fråga, men varför var de tvungna att bli steriliserade tidigare? Vad var anledningen?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-11-26 19:23 #6 av: Tjeja

#5 ingen aning! Fanns nog ingen etiskt motiverad förklaring från början tror jag utan från början var det nog så att möjligheten att spara könsceller inte fanns än.  Sedan blev det nog en kostnadsfråga uppbackad av omoraliskt tyckande utan etiskt stöd. Tror jag.. men vet inte.

Det var på tiden att de får någon form av upprättelse i alla fall! Helt sjukt att man skulle bli straffad för att man valde att göra en operation som ingen väljer att göra för att utnyttja systemet liksom.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-26 20:10 #7 av: tarantass

En av sakerna man motiverade steriliseringstvånget med var att ville man "byta" kön (korrigera sitt fysiska kön) skulle man göra det ordentligt, "verkligen vilja det", och då kunde man minsann inte gå och bli med barn på fel sätt. Inte både ha kakan och äta den.

Många gamla tänkesätt som hänger kvar långt fram i tiden…

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.