Politik

Lika villkor? Inte åt glesbygden

2017-01-16 20:53 #0 av: tlover

Betalar man lika mycket skatt som andra, ja då bör man väl ha samma rättigheter? Det har man inte, bor man på glesbygden så får man inte samma rättigheter till tex vård nära.

Exempelvis så kommer BB i Sollefteå att läggas ner, vilket kommer att innebära att de som ska föda måste åka mer än 10 mil enkel väg för att kunna föda. Därför kommer det finnas kurser i hur man föder i bilen där, som de blivande föräldrarna betalar för själva

Det har till och med uppmärksammats utomlands

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-38638416?SThisFB

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-16 21:40 #1 av: Magi-cat

Det är naturligtvis något som är väldigt fel när man lägger ner ett fungerande BB och hänvisar gravida kvinnor att åka 10 mil (kanske mer för en del?) i ur och skur, halka och snö för att föda barn! Det måste skapa en stor otrygghet i en situation som ska vara ett fint ögonblick och man behöver trygghet och professionalitet omkring sig.

Tyvärr har jag en känsla av en tendens i det här med BB,  långa resor och försämringar i trygghet, där kvinnor inte får stanna mer än 6-24 timmar efter förlossning och där blivande tvillingföräldrar t.o.m. fått åka till Åbo i Finland...

(En höggravid bekant till mig fick inte stanna på BB utan fick vända hem, trots att hon hade sammandragningar och var omföderska. Nu var inte det här direkt glesbygd men med 5 mil mellan hemmet och BB blev det ändå en bilförlossning...Allt gick bra, som väl var.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-18 14:50 #2 av: Calcifer

Mycket annat de vill lägga ner när det gäller sjukhuset här också, t:ex akutmottagning och de flesta andra avdelningar som röntgen etc. För att inte tala om deras psykiatri... Vill du bli inlagd akut, typ a lá, du sitter och skriker att du ska ta livet av dig och håller en kniv i handen, vad händer då? Blir man inlagd här? Nä, ring sjuktaxi och åk 2 timmar till Sundsvall. :)

Jättekul, kan jag intyga att det är, när man mår så dåligt att man inte vet vart man ska ta vägen och är trasig innifrån och ut. Plus att man får ju betala därefter. Inlagd en natt, jourtid, blev 900:- exklusive 400:- i taxikostnader. JÄTTEKUL. Har för övrigt träffat 15 olika läkare på 2 år, blivit ombokad och avbokad utan motivering eller att de ens meddelat mig, de vägrar förstå att "akut" betyder just "akut", och efter självmordsförsök har jag blivit hemskickad utan någon som helst uppföljning av psykiatrin.

Förlåt för rant, men det är helt vansinnigt att det ska se ut så här. Om jag blev gravid skulle jag inte våga bo kvar här i stan, helt ärligt, för tänk om något händer och det är 100% akut att barnet måste ut NU annars stryker både barn och mamma med - ska man då sitta i en taxi eller ligga i en ambulans i några timmar för att ta sig till närmaste BB? Jag hoppas att alla som är i t:ex sista månaden åker till Umeå redan då, tar in på hotell, och sen kräver tillbaka pengar från kommunen. Hoppas ALLA som är gravida gör det. De kanske inte får pengarna tillbaka, men då kanske någon får upp ögonen för hur korkat det är.

Dessutom har de i princip förstört stan redan. Det här är inte en stad man flyttar TILL, utan man flyttar BORT så fort man bara kan. Vi har inget universitet. Och de har lagt ner massor med program på gymnasiet - en del som de senare fick ta upp igen eftersom det gick så åt helsike. Något som gjordes för att spara pengar men sen kostade det såklart ännu mer pengar att återuppta programmen igen.

Nej, bor man i en liten stad har man tydligen inte samma rättigheter som andra.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-18 18:02 #3 av: tarantass

Nej, Sveriges glesbygdspolitik är nog i strykklass för vår grupp av länder (rika västeuropeiska inte på fallrepet). Ändå har vi det ännu glesare befolkade Norge som grannland där det funkar mycket bättre, inte bara på grund av oljan.

Men är man bäst i världen behöver man inte titta på hur andra gör. Och så har vi attityden att vi ska vara bäst i klassen i vad som än ligger i tiden, just nu kapitalismen som politisk ideologi, där ju glesbygd aldrig kan bli annat än en nerläggningskandidat.

Något liknande med svensk psykvård. Hela sjukvårdskatastrofen är väl ungefär som att de grupper som röstade på arbetarpartierna har fått det så bra att de har blivit borgare: så många har blivit så friska under så stor del av livet att man inte inser att det behövs sjukvård längre, litet förenklat uttryckt. För psykvården tillkommer sedan det traditionella föraktet mot "dem" som har "fel på huvudet", vilket ger ännu mindre resurser, större personalomsättning och så vidare.

Undrar hur man ska slå hål på sådana attityder, vem som skulle ha makt att göra det, hur lång tid det skulle ta. Allt verkar ju sitta som berget.

Anmäl
2017-01-18 18:06 #4 av: Calcifer

#3 Jo tack. När jag nämner att jag har aspergers syndrom brukar tonen hos t:ex läkare hos akuten (de gånger jag åkt in för att jag mår fruktansvärt, och inte klarar att åka hela vägen till Sundsvall) förändras omedelbart. Då pratar de inte till mig som en vuxen som faktiskt fyller 30 om två år, utan som om jag är typ 12. Plus lite dum i huvudet utöver det. 

Tycker att om det inte finns någonstans att åka in akut här i stan som specifikt är psykiatrin, bör de åtminstone ge de som arbetar på akuten lite träning om hur man ska hantera de som har någon diagnos/mår dåligt. Plus att de borde ha strikta regler, enligt mig, där det finns ett krav på dem att de MÅSTE kontakta psykiatrin om att xxx har varit inne på akuten och sökt hjälp för sitt dåliga mående/suicidtankar/självskadande/etc. Men nä...

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-19 21:47 #5 av: Magi-cat

Förlossningsvården i Sollefteå får toppbetyg i Dagens Medicins ranking.... 

Men för nedläggningsbeslutet har god kvalitet ingen betydelse....Oberörd

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/forlossningsvarden-i-solleftea-rankas-i-topp-i-sverige?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170119%3Aforlossningsvarden-i-solleftea-rankas-i-topp-i-sverige%3Anyh

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-23 07:46 #6 av: [NeferNefer]

StorgråterKvinnors och barns liv är visst inte värda ett dugg ... Ledsen

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-23 09:15 #7 av: tlover

#6 Nej hade det varit männen som födde tror jag faktiskt inte det hade varit samma visa.

Även med fungerande BB är det ju kvinnor som dör av att föda i Sverige.

Här är en debattartikel av en läkare i ämnet som kan passa här inne

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vad-saegs-om-en-kurs-i-pungbrack-30983

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-23 09:49 #8 av: [NeferNefer]

En väldigt bra debattartikel!!! Jag misstänker att det är fler kvinnor som dör i förlossningsrelaterade skador varje år här än vad det är män som dör i pungbråck redan som det är. De behöver inte förvärra situationen ytterligare.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-23 11:30 #9 av: Magi-cat

Skrattar Bra satirisk artikel!

"Personalen gnäller och patienterna dör, om vi ska sammanfatta situationen lite snabbt"

Mer allvarligt så är det lite av ett mått på samhällets omsorg hur det tar hand om gravida kvinnor och dessa de allra minsta.
Just nu verkar utvecklingen gå käpprätt, inte bara i glesbygd.

Alla måste ha rätt till bra förlossningsvård!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-24 15:44 #10 av: landsbygdsbo

#0  Jag har försökt förklara problematiken för dig tidigare, då har du inte gillat verkligheten utan stängt av mig där du kunnat.

Det kostar helt enkelt mer att hålla service i glesbefolkade områden. Alternativ finns.

1. Höj skatten för alla i Sverige så fåtalet får behålla glädjen att bo i glesbygd(vilket du inte får en majoritet att acceptera i Sverige)

2 Höj skatten för dem som brukar den dyrare servicen , dvs smakar det så kostar det att bo i glesbygd

3 Skär ner servicen i glesbygd så att den kostar ungefär lika mycket för samhället i stad såväl som på landet.

Och kom nu inte med LKAB/ skog o el. Det skulle sammanslaget inte göre mer än 10-15 spänn på kommunalskatten. Tog man bort utjämningsstöden skulle man tvingas till en kommunalskatt på över 60 spänn.

Anmäl
2017-01-24 15:48 #11 av: kamera0710

#10 Det kanske snarare är dags att inse att frågor om nedlagda skolor, butiker med mera i glesbygd har ett samband med storstadsregioner som håller på att svämma över befolkningsmässigt.

Anmäl
2017-01-24 15:52 #12 av: landsbygdsbo

#11 du glömde motorn i det hela. I ett normalt fungerande samhälle är det arbetsplatserna utanför den offentliga sektorn som bär upp ett samhälle och ger ekonomiska möjligheter till skolor, sjukvård o annan service. Plats finns förvisso i glesbygden, men inga jobb, alltså ingen motor utom den motor utjämningsbidraget från de mer tätbefolkade områdena utgör.

Anmäl
2017-01-24 16:22 #13 av: kamera0710

#12 "I ett normalt fungerande samhälle är det arbetsplatserna utanför den offentliga sektorn som bär upp ett samhälle och ger ekonomiska möjligheter till skolor, sjukvård o annan service."

Tyvärr stämmer ju inte alltid detta. Inte minst på grund av att många ekonomer är totalt vilse i pannkakan inför det faktum att det finns en fysisk verklighet utanför de ekonomiska modellernas värld.

"Blaikengruvan i Västerbottens inland är ett exempel på att gruvbolag inte alltid betalar för att ta hand om sina miljökostnader. När gruvans ägare försattes i konkurs fanns tre miljoner kronor avsatta för att täcka kostnaderna för att städa upp i miljön.

Nu ser det ut som att det kommer att kosta en bra bit över 200 miljoner kronor att komma till rätta med de stora metallutsläppen från gruvan i Blaiken och den mindre gruvan i Svärtträsk några mil därifrån."

Snacka om att leva på bidrag...

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/gruvor-betalar-inte-miljokostnader

Anmäl
2017-01-24 16:27 #14 av: Carmarino

#12 Nej, och alla matproducerande bönder, elproducerande bolag och alla andra som behövs för att det dagliga livet ska fungera finns ju i Stockholm, så vad ska vi med landsbygden till. Där behöver ju ingen bo. Släpp boskapen på Gärdet, odla upp Djurgården och sätt vindmöllor på alla höghusen. Riv sedan allt utanför tullarna och tryck in alla Sveriges 10 miljoner människor i Stockholm så är vi av med problemet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-24 16:38 #15 av: landsbygdsbo

# hm.. en stor mjölk besättning om ett par hundra djur behöver väl tre heltidstjänster. För att bruka 10 000 ha skog ett par tre till.

vakna nu va!! Det handlar om betydligt flerjobb i produktionen än så. Den störste arbetsgivaren i många kommuner är just kommunen...och vem ska skrapa ihop lönen till dem då?

Och jag är inte ensam om den insikten

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/WzO8j/sorry-norrland--ni-klarar-er-inte-sjalva

Man skulle exempelvis kunna acceptera ett skatteavdrag med ett visst antal kr/mil  till närmaste större tätort/år

Problemet är väl att då skulle det inte flyta ing alls till vård skola o omsorg i dessa regioner.

Anmäl
2017-01-24 16:46 #16 av: kamera0710

#15 Undrar om det inte är du som behöver vakna och ställa dig frågan hur många som kan trängas i redan överhettade storstäder.

Anmäl
2017-01-24 16:48 #17 av: landsbygdsbo

#16 Ställ dig frågan varför folk flyttar in till dyra trånga boenden från stora lägenheter med fin natur omkring. Gör de det för nöjes skull eller för jobb o karriär? 

Anmäl
2017-01-24 16:49 #18 av: kamera0710

Tror också att det ligger en hel del i denna ledarkommentar:

"Socialdemokraterna ville lägga ner Bromma redan 1991, men de planerna stoppades av de borgerliga partierna i Stockholm. De ville hellre ha flygplan än bostäder i Bromma och kanske är det en av förklaringarna till det eviga bråket. Runt flygplatsen bor borgerliga väljare i dyra villor. Även om de störs av bullret har de ändå velat ha flygplatsen kvar, visar en undersökning från Villaägarna."

"Bromma är ännu ett exempel på varför Stockholm har en svår bostadsbrist. Den är så svår att tillväxten hämmas för att arbetskraften inte kan flytta hit och ändå säger stockholmarna nej. Vi vill gärna ha tillväxt, men de nya invånarna får inte bo på våran bakgård."

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article22611935.ab

Anmäl
2017-01-24 16:52 #19 av: kamera0710

#17 Förmodligen för jobben. Därför tycker jag det är utmärkt med förslaget att utlokalisera att antal statliga jobb. Det kan även gynna privata näringsidkare inom exempelvis serviceyrken, samtidigt som trycket lättar på överhettade storstadsområden.

Anmäl
2017-01-24 17:00 #20 av: landsbygdsbo

#19

2005 så kostade det..

"Omlokaliseringen av statliga myndigheter kommer att ge merkostnader på över en miljard kronor, enligt beräkningar från statstjänstemännens fackförbund, ST.

ST har hittills sammanställt kostnaderna för att flytta 13 av myndigheterna. Totalsumman för omlokaliseringen av dessa kommer att bli omkring 1,6 miljarder kr, hävdar ST i ett pressmeddelande."

Och det lär inte bli billigare idag.....

+ det faktum att många av de mest eftertraktade individerna då låter fötterna bestämma och byter tjänst...med allt vad det innebär i kostnader för deras gamla arbetsgivare.

Ror sedan exempelvis SAAB hem sin order tillsammans med Boing så lär man dammsuga landet på civilingenjörer. 

Anmäl
2017-01-24 17:05 #21 av: kamera0710

#20 Må så vara, men då får man väl undvika att gnälla om det blir bekymmer med trängsel med mera. Och inse att i en storstad är det en hel del trafik som innebär buller och så vidare.

Vad tror du i sammanhanget om att inskränka överklaganderätten, om det för många som redan bor i dessa tätorter är viktigt att nya bostäder inte hamnar på den egna bakgården? Ska fler bo i de redan tätbefolkade regionerna måste ju de nya invånarna någonstans ta vägen.

Anmäl
2017-01-24 17:09 #22 av: landsbygdsbo

#21 självklart ska man ha rätt att bestämma om man vill ha fler bostäder på den egna bakgården....fast det är ju en försvinnande liten minoritet som har en egen bakgård att värna om så det lär nog inte utgöra ngt problem

Vad det gäller boende, så , inom 10 mil från exempelvis Stockholms innerstad finns det gått om mark att bygga på. Och pendla 10 mil enkel, ja det gör väl många i glesbygden....

Anmäl
2017-01-24 21:39 #23 av: Magi-cat

Bara en ekonomiprofessor kan uttala sig så här om landsbygden, förlåt "skräpytor", utan att skämmas: Gapskrattar

"Han beskriver hur de så kallade ”skräpytorna” kommer tömmas på ekonomisk aktivitet i takt med att jobben och människorna flyttar till Stockholm.

– Där finns inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, bara träd. Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/r7Q50/professorns-dom-landsbygden-pa-vag-att-bli-skrapyta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-25 06:25 #24 av: kamera0710

#23 Undrar om han vet att dessa "skräpytor" producerar de livsmedel som även han behöver och generar det syre som vi alla andas...

Anmäl
2017-01-25 07:19 #25 av: landsbygdsbo

#24 Om du tittar på en vanlig svensk gård idag, så har den med säkerhet "skräpytor" där det för 50 år sedan producerades livsmedel. Men där brukningsmetoder, redskap och maskiner har gjort att dessa bitar inte längre är lönsamma att bruka.  Att samma förhållande gäller hela Sverige är knappast förvånande för någon som satt sig in i frågan.

Villkor o förutsättningar ändras hela tiden. I södra Sverige är till exempelvis grot (det som blir över vid en avverkning i form av grenar o toppar) en resurs som det betalas för och som det lönar sig att transportera till värmeverk. I Norrlands inland är den lönsamheten i det närmaste obefintlig pga avstånd till verken.

Sjunker det reella värdet på massaved lönar det sig snart inte heller att tillvara ta den resursen för skogsmarker långt från bruken.

På Gotland har väl lantmännens mottagningsstationer lags ner så som det gjorts i andra delar av landet. Vilket betyder att en bonde kanske får köra flera mil med skörden från sin lilla gård. Gården är för liten för att bygga eget förråd. Kvar blir då att antingen sälja marken till en större granne/arrendera ut den eller plantera igen den.

De som har fast arbete arbetar åt kommunen eller annan offentlig verksamhet. Andra jobbar med skog som ngt slags resande. Med bil, husvagn och skördare/lunnare kör man från avverkning till avverkning över halva landet.

Med olika stödformer dras näringsverksamheter o kaffer igång och försvinner med en frapperande regelbundenhet.

Så ser verkligheten ut i dessa randområden. Skogen brukas extremt rationellt med så lite folk som möjligt, verkstäder som servar dessa maskiner jobbar liksom skogsentreprenörerna över stora områden och sysselsätter ngr få hårt specialiserade människor.

Så dem som du möter på bygatan är nyblivna föräldrar, ofta arbetslösa o pensionärer + en och annan ur begåvningsreserven

Anmäl
2017-01-25 07:41 #26 av: kamera0710

#25 Man kan naturligtvis, som du, förespråka så fria marknadskrafter som möjligt. Själv förespråkar jag mer politik och mindre marknad, med all respekt för att andra inte håller med.

Vad gäller den där begåvningsreserven föredrar jag att skattepengar går till landsbygdens begåvningsreserv, hellre än till begåvningsreserven i form av ekonomiprofessorer och andra som är helt vilse i pannkakan inför den fysiska verkligheten. Länkar till ett exempel.

Den mest träffande kommentar jag läst om denna artikel var: "Undrar vad vi får läsa nästa gång? Kvantfysiken sågas av tunga idoldeltagare?" Cool

http://www.dn.se/ekonomi/klimatlarmet-sagas-av-tunga-ekonomer/

Anmäl
2017-01-25 07:54 #27 av: Magi-cat

#26 Bra poäng där! Gapskrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-25 08:56 #28 av: Carmarino

När sedan alla har flyttat in till Stockholm så kommer tystnad och frisk luft att vara en bristvara. Då finns det säkert några driftiga personer som bygger upp rekreationsområden på "skräpytorna", där sedan alla stressade stockholmare får betala dyra pengar för att semestra. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-25 09:08 #29 av: landsbygdsbo

#26

Naturligtvis kan vi återgå till en bidragsfinansierad form av tillvaro för glesbygden. Där individer som inte finner sysselsättning lever på olika former av bidrag och genom sin konsumtion av dessa bidrag håller igång mackar o andra affärer.

Träffade på en den del sådana fall när jag jagade i Norrland för många år sedan. Och visst, dessa killar hade ett till synes bra liv. De stämplade, tog ett eller annat svartjobb. Byggde sina egna hus, jagade och fiskade samt högg lite brännved.

Men deras verksamhet bidrog på inget sätt till de kostnader för vård o omsorg och skola som kommunen där uppe hade.

Jag har absolut ingenting emot verksamhet på landsbygden. Bor själv på och är verksam i landsbygden. Vad jag påpekar är att storstadsregionerna i längden inte, ekonomiskt,  kommer att hålla landsbygden under armarna.

Att blunda inför detta faktum leder nog till ett jäkligt surt uppvaknande för många sömngångare....

Anmäl
2017-01-25 11:40 #30 av: kamera0710

#29 Tror det kan bli ett ännu surare uppvaknande när ekonomernas naturvetenskapliga inkompetens kommer upp i ljusetCool.

Anmäl
2017-01-25 12:06 #31 av: kamera0710

#29 En sak till: Vem som föder vem ekonomiskt är väl inte helt klarlagt. Noterar att olika studier har gett olika resultat beroende på hur man valt att räkna. Att de ekonomiska modellerna har ganska liten verklighetsförankring gör inte saken bättre. 

Läs till exempel läkaren Johan Frostegårds bok Nästan allt om människan. Han sågar totalt den nationalekonomiska tesen om "Economic Man", liksom tesen om den fina jämvikten som fria marknadskrafter enligt teorierna ska leda till.

Anmäl
2017-01-25 12:22 #32 av: landsbygdsbo

#30

trots att inte ens en tiondel av den personaltäthet som fanns inom jord o skogsbruket på 1950talet behövs idag så producerar vi mer livsmedel, mer virke, mer massaved än vad vi gjorde då.

Det betyder alltså att endast en tiondel av den befolkning som arbetade på landet då, skulle kunna få jobb där idag.

Till det så kar naturligtvis kompetenskraven höjts. En skördar-förare hanterar på en dag ett värde många gånger högre än en huggare gjorde 1950.

Därför är en avfolkning helt naturlig.

Lika naturligt är det att inte kvarhålla folk på landsbygden medels bidrag.

Där marknaden erbjuder möjligheter ska dessa naturligtvis exploateras, men det gör man knappast med te-stugor, garnaffärer eller hunddagis.

Samma sak gäller vård o omsorg. Väljer man att bo på landsbygden har det fördelar men också nackdelar.

Att kräva att bussen ska gå, när ingen betalar för turen eller affären ska vara kvar när omsättningen inte medger en vettig lön är inte bara naivt utan också dumt.

Anmäl
2017-01-25 12:30 #33 av: Magi-cat

Ekonomisnubbens skruvade uttalanden har fått många att tänka till.

Det här var bra:

"Just så bygger man in katastrofen i ett samhälle. När man väljer att förbise att staden helt och hållet är en produkt av resurser hämtade från landsbygden. När man tar för givet att landsbygden i all framtid kan försörja staden med mat, ren luft, vatten, energi, bränsle, byggmaterial, kläder. När man ignorerar att det är naturen som upprätthåller livet på jorden och renar en smutsig civilisation. När man råkar glömma att den globala ekonomiska tillväxten, som hyllas i alla tonarter, inte skulle finnas utan en fungerande landsbygd.

När man fullständigt skiter i hur människor själva vill leva sina liv."

http://www.allehanda.se/kultur/katarina-ostholm-en-sa-nedlatande-karikatyr-av-landsbygden-speglar-manniskoforakt-av-varsta-sort

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-25 12:34 #34 av: kamera0710

#32 "Att kräva att bussen ska gå, när ingen betalar för turen eller affären ska vara kvar när omsättningen inte medger en vettig lön är inte bara naivt utan också dumt."

För mig är det fortfarande mer naivt att avlöna ekonomiprofessorer som inte har koll på den fysiska verklighet som råder utanför de ekonomiska modellerna. Ovannämnde Frostegård har framhållit att ingen av dessa profeter kunde förutse finanskrisen 2008. Men vi har uppenbarligen olika åsikter om dettaCool.

Anmäl
2017-01-25 12:36 #35 av: landsbygdsbo

#34 Finanskriser är ofta en följd av spekulation. Kan inte inse vad det har att göra med hur och om landet ska finansiera en lite grupps boende och liv på landsbygden...

Anmäl
2017-01-25 12:43 #36 av: kamera0710

#35 Ekonomernas kontakt med verkligheten är för mig väldigt relevant i denna diskussion om vem som finansierar vem. Elementärt min käre Watson.

Anmäl
2017-01-25 12:45 #37 av: landsbygdsbo

#33

"När man fullständigt skiter i hur människor själva vill leva sina liv.""

Landsbygden fungerar, den levererar de råvaror vi behöver. Men vad många tycks glömma är att den verksamheten är högt specialiserad idag. Kräver lite folk.

För min del får och ska folk leva sina liv var de vill och hur de vill...så länge man kan försörja sig själva. Kan man inte det, ja då får man finna sig i de villkor försörjaren ställer. Eller som farsgubben brukade säga:-så länge du har dina ben under mitt köksbord bestämmer jag..när du har ett eget köksbord bestämmer du....

Anmäl
2017-01-25 12:48 #38 av: landsbygdsbo

#36 Jo det har jag lärt mig, att det är lätt att finansiera egna verksamheter med andras plånböcker..men historien har ju också visat att den typen av ebberöds bank brukar gå åt pipan.

Därför är verksamheter som står på egna ben viktiga att skydda, terapiverksamheter är just det..

Att förutspå en finanskris är lika lätt som att förutspå att isen går upp i en Norrlands älv...

Haken är väl bara att exakt säga när, vilken dag.

Vi kommer att uppleva en finanskris, en fastighetsbubbla...frågan är väl bara när Cool

Anmäl
2017-01-25 12:56 #39 av: kamera0710

#38 Ska vi fortsätta avlöna inkompetenta ekonomer med offentliga medel enligt din åsikt? Eller kan man begära lite verklighetskontakt först?

Du undviker för övrigt det faktum att olika studier om vem som föder vem vad gäller stad-land har gett olika resultat. Men även det säger förmodligen en del om deras verklighetskontakt...

Anmäl
2017-01-25 13:07 #40 av: landsbygdsbo

#39

1 vilka kompetenta ekonomer fastställde da för den senaste finanskrisen?

2 vilka inkompetenta ekonomer avlönar vi

3 Kan du presentera ett hållbart fungerande alternativ.

Land föder stad, så har det alltid varit, men nu handlar det ju om att föda dem som inte klarar av att föda sig själva på landet...

Anmäl
2017-01-25 14:13 #41 av: Magi-cat

Vad som "lönar sig" - eller inte - är ofta en följd av politiska beslut och rådande system. Ska naturresurserna skövlas så de blir lönsamma på kort sikt men strunt samma på lång? Jag tänker bl.a. på intet förskonande gruvindustri där ekosystemet hotas och miljarderna rullar iväg utomlands.

Men det är klart, "skräpytorna" måste ju utnyttjas...

Eller 300 miljarder till höghastighetsjärnväg mellan storstäderna. Mindre järnvägar ute i landet hotas av dåligt banunderhåll och nedläggning. Då saknas resurser...

Till sjuka hus finns det också pengar, oräkneliga miljarder till skrytbyggen och riskkapitalbolag.

Men till personal finns inte pengar, till BB finns inte pengar. Folket som envisas med att odla vår mat och värna naturen på dessa "skräpytor", tillgängliga  för alla som söker rekreation, (inklusive självtillräckliga ekonomer, antar jag), får finna sig i att benämnas kallt och nedsättande, som något oönskat.Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-25 14:32 #42 av: landsbygdsbo

Den största resursen vi har på landet idag är skog. Det är Sveriges enskillt största nettoexportinkomstkälla. Och trots det har vi nog aldrig haft så mycket skog som nu..

Anmäl
2017-01-25 14:59 #43 av: kamera0710

#40 "Land föder stad, så har det alltid varit"

Inga invändningar, men här i tråden fick jag intrycket att du hävdar motsatsen.

Exempel på inkompetenta nationalekonomer som är (eller varit) offentligt avlönade är ovannämnde Marian Radetzki och Nils Gottfries, se länk ett där jag tagit upp detta.

Början till ett bättre alternativ är att de ekonomiska modellerna anpassas mer till verkligheten. Har tipsat ovan om boken Nästan allt om människan. Han har även kommit med boken Den ekonomiska människans fall, som jag ännu inte läst. I en recension kan man bland annat läsa detta (länk två):

"Även om han inte uttrycker sig fullt så drastiskt så är en av hans poänger faktiskt att nationalekonomin ger utrymme för ett stort mått av kvacksalveri, som aldrig skulle accepteras i en mer evidensbaserad vetenskap som medicinen eller evolutionsteorin, där det som inte går att påvisa, inte heller går att dra slutsatser av. Så nogräknad är nu inte nationalekonomin, som snarare bygger på, i varierande grad, politiskt färgade teorier och antaganden.

Det är framför allt två antaganden som Frostegård med hjälp av Darwins evolutionslära tar heder och ära av. Den ena är teorin om den egennyttomaximerande economic man: att vi som individer handlar ekonomiskt rationellt med egennyttan för ögonen. Den bär på viss sanning, men måste kompletteras med en allmännyttig altruism, som också utgör en del av vårt evolutionära arv. Altruismen, att vi hjälper varandra utan att för den skull räkna in en personlig vinning, kan finnas programmerad i våra gener. Det kan också vara en del av det sociala arvet i form av memer. Begreppet memer, som introducerades av evolutionsbiologen och författaren till "Den själviska genen", Richard Dawkins, kan enklast beskrivas som en form av sociala motsvarigheter till gener. De beteenden och ageranden som både människor och djur medvetet och omedvetet kopierar av varandra. Idén är att dessa memers styrning av våra ageranden kan vara nog så kraftfulla som gener för hur vi agerar.

En ekonomisk teori som bygger enkom på idén om economic man är helt enkelt ute på så djupt vatten att den i bästa fall blir meningslös, i värsta fall farlig. Tanken att om alla bara maximerar sin egen nytta i sund konkurrens så gynnar det i förlängningen alla. Men i evolutionen finns ingen lag som säger att det som gynnar individen också gynnar gruppen."

http://likavillkor.ifokus.se/discussions/583ab3c5ce12c408e9000963-tio-tankar-om-arbete

http://www.hd.se/2015-01-03/kapitalismens-kvacksalveri

Anmäl
2017-01-25 15:21 #44 av: landsbygdsbo

#43

Men landet har inte råd med samma service, kommunikationer o bekvämligheter som staden eftersom det utslaget per innevånare blir för dyrt.

Att bo på landet är att välja bort dessa skydd och bekvämligheter den dag den solidariska betalningsviljan försvinner hos majoriteten.

Att konstlad hålla en liten del av gruppen vid liv gynnar knappast hela gruppen. Därför är en centralisering nödvändig, endast de som klarar sig själva kommer på sikt att kunna bo kvar i glesbygden...så som sker i Kanada , Ryssland o andra länder med den typen av glesbygd.

Om det kostar samhället 500 000 per år att försörja en individ i centralortsnärhet och 1000 000 om det sker i glesbygd, vad tror du samhället väljer?

Anmäl
2017-01-25 15:25 #45 av: Calcifer

Um. Kan säga att i trådstarten nämns en stad med drygt 10 000 invånare (inte kommunen räknat då alltså, då är det fler). Det må vara en liten stad men det är fan inte "på landet". Så de som bor här har inte valt att flytta ut till en åker och därav också valt bort att kunna föda barn utan att behöva åka timmar i bil eller göra det hemma.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 15:27 #46 av: kamera0710

#44 "Om det kostar samhället 500 000 per år att försörja en individ i centralortsnärhet och 1000 000 om det sker i glesbygd, vad tror du samhället väljer?"

En viktig fråga för mig är fortfarande om det verkligen ÄR dyrare att försörja den som bor på landsbygden, såvitt jag förstår spretar resultaten i gjorda studier åt olika håll. Att man kan begära ALLT av den service som finns i större orter på landsbygden tror jag inte att någon hävdar.

Anmäl
2017-01-25 15:36 #47 av: tlover

#45 Jo det finns förvirring ang glesbygd (Sollefteå är en glesbygdskommun då det är räknat på antalet invånare per kvadratkilometer) och lansbygd (vilket Sollefteå inte är utan Sollefteå är en riktigt fin liten stad som jag till och med har rötter från)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-25 15:38 #48 av: Calcifer

#47 Känns lite så. Sen är det liksom... har man bott här sen typ 50-talet eller nåt och de väljer att lägga ner stora delar av sjukhuset NU så är det inte som att man flyttade hit och valde bort ordentlig vård heller.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 15:42 #49 av: tlover

#48 Precis, jag har alltid bott i glesbygd (förutom ett halvår då jag bodde i Holmsund utanför Umeå) . Visst man kan väl säga att jag valt att inte flytta från glesbygd men skulle jag flytta till en stad skulle jag må så dåligt att jag endast skulle vara en belastning för staten till skillnad från i glesbygd där jag kan bidra (därför bodde vi bara ½ år utanför Umeå, vi klarar inte av storstan helt enkelt)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-25 15:45 #50 av: Gronstedt

#44: Ska alla bo i staden och leva på luft då? Eftersom vi inte har råd med att någon bor på landet och fixar käk. 

Eller är vissa individer på något genetiskt eller annat sätt predisponerade för att odla mat, så att de inte kan låta bli att göra det trots att de straffas med att få betala full skatt utan att få något tillbaka?

Eller ska kanske samhället döma ut "landsortsboende utan service" som straff för dåligt metrofierade existenser, som förvisas till ett limbo där de föser kor och drar upp morötter åt fullserviceförsedda stadsbor utan ersättning?

Anmäl
2017-01-25 15:48 #51 av: landsbygdsbo

#46 är vi då ense om att samhället förmodligen väljer det som man anser gynnsammast för samhället och inte individen?

Och samhället har gjort det valet de senaste 25 åren...

Men nedlagda skolor, postkontor, busslinjer, sjukhus och så vidare som följd.

Anmäl
2017-01-25 15:48 #52 av: Calcifer

Och framförallt, vart ska alla ta vägen? Det är ju i princip omöjligt att få tag i boende i större städer om man inte är rik som ett troll, så hur fan har de tänkt sig att man ska "lösa" det då? Mina föräldrar börjar fundera på att flytta härifrån om några år, till nåt där det finns ordentlig vård etc då de ändå börjar bli lite äldre. Men det är inte så lätt när det knappt går att få tag i nåt i en större stad om man inte har hur mycket pengar som helst eller känner rätt personer, etc.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 15:58 #53 av: kamera0710

#51 Tvivlar fortfarande på att det långsiktigt är lönsamt att fler och fler trängs i överhettade storstäder, där en del pendlare periodvis knappt får plats på tågen och liknande. Därför anser jag att exempelvis utlokalisering av statliga jobb är en i grunden bra ide. 

Du håller inte med och det respekterar jag. Tror vi kan vara ense om att vi är oense om hur regionalpolitiken bör utformas.

Anmäl
2017-01-25 16:04 #54 av: Calcifer

Sen ska vi inte glömma att bara för att man bor i en stor stad är det absolut inte givet att det går fortare att ta sig till ett sjukhus. Ska man i så fall också skylla sig själv och gå i kurser kring hur man föder hemma för att man bor i fel ände av stan? När jag bodde i London bodde jag ändå relativt centralt. Men när jag skulle till en specialistläkare fick jag åka till ett sjukhus som inte var det närmaste. Det tog över 2 timmar med buss enkel resa.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 16:18 #55 av: landsbygdsbo

# 52 och det problemet ska naturligtvis andra lösa åt dem?

Anmäl
2017-01-25 16:19 #56 av: Calcifer

#55 Du menar åt mina föräldrar? När sa jag det? Lustiga frågor du kommer med.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 16:21 #57 av: landsbygdsbo

#53 Allting är relativt.

Är det lönsamt för stat o kommun att via de mjuka sektorena försörja folk istället för att "tvinga" dem in mot centralort där de kan få tag på jobb och trånga bostäder?

Har som sagt ingenting emot att folk väljer landsbygden...för egen plånbok, inte andras.

Anmäl
2017-01-25 16:24 #58 av: kamera0710

#57 Som sagt, vem som föder vem kan nog diskuteras i evighet. Det är därför jag lyft frågan om vilken verklighetskontakt ekonomerna har. Eller kanske snarare deras brist på verklighetskontakt.

Anmäl
2017-01-25 16:28 #59 av: Gronstedt

#57: Du undviker föga elegant att svara på den väsentliga frågan om vem som ska föda dem som inte väljer landsbygden. Ur vems plånbok ska städernas livsmedelsförsörjning betalas, när alla har flyttat in till de där trånga bostäderna och jobbar i centralorten?

Anmäl
2017-01-25 17:28 #60 av: tlover

Det verkar ofta som att många tror att folk i glesbygden inte jobbar, jaha vilka är i affärerna? På förskolorna? I skolorna? Vilka städar? Jobbar på det lokala skattekontoret osv?

Nä det måste vara folk från Stockholm som åker till Sollefteå för att jobba på förskolan där Funderar

(Tankar inte bara efter denna tråd utan även andra både på ifokus och andra forum)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-25 17:33 #61 av: Calcifer

#60 Klart de pendlar. Här på landet är affären ändå bara öppen en gång i månaden och vi kör på byteshandel för kortapparater är något bara riktiga städer har.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 17:34 #62 av: tlover

#61 Gapskrattar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-25 17:35 #63 av: Calcifer

Kolla på Emil i Lönneberga. Det är inspelat i en helt annan del av landet, men det representerar ungefär hur vi har det nu förutom att vi har annan dialekt.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-25 18:23 #64 av: landsbygdsbo

#59 Förmodligen ur samma plånbok som idag köper livsmedel, energi och håller de glesbygdskommuner under armarna vi talar om. Därvidlag har väl inget ändrats.

För alla kommer inte att flytta in. Det kommer att finnas jobb inom jord, skog o annan industri för ett fåtal högkvalificerade..För dessa kombineras lön o andra förmåner så att de väljer att stanna.

Sedan är det ju så att merparten av de Svenska livsmedlen kommer från södra Sverige liksom stora delar av skogsråvaran...

Anmäl
2017-01-25 18:32 #65 av: landsbygdsbo

#60 Nej det är nog ett fåtal som tror att man inte jobbar i glesbygdskommunerna. Men, och det är där problemet ligger. En alltför hög andel jobbar inom den offentliga sektorn. Och den offentliga sektorn ska ju bäras av den privata, den producerande. Är inte så fallet måste andra kommuner gå in med stöd i någon form.

Och det är inte en på sikt hållbar lösning. Det torde du väl som företagare vara medveten om eller?

Anmäl
2017-01-26 06:44 #66 av: kamera0710

Lite mer om det ekonomiska tänkesättet och dess brist på verklighetskontakt:

"– Om den mänskliga populationen i en stad minskar med tio procent kan staden fortfarande fungera. Men om staden förlorar alla sophämtare, mataffärer och läkare så skulle den kollapsa. På liknande sätt förhåller det sig med biologisk mångfald och det arbete de olika arterna utför åt oss, säger Carl Folke och fortsätter:

– Ekosystemtjänster är som ett naturens BNP med gratis råvaror som naturen ger oss och gratis tjänster som naturen gör åt oss, genom att skapa bördiga jordar, rena luft och vatten, pollinera grödor, buffra stormar och klimatvariationer, producera mat och reglera vattencykeln.

Men naturens gratisarbete mäts inte i det ekonomiska måttet Bruttonationalprodukten (BNP).

– Istället ökar ett BNP om ett land hugger ner all sin skog och fiskar ut alla sina fiskevatten. Även en oljetanker som går på grund visar sig som en välfärdsökning enligt BNP eftersom saneringsarbetet skapar arbetstillfällen och ökar försäljningen av viss sorts teknik. Men effekterna på naturen syns sällan. BNP är ett dåligt mått som bara fångar delar av verkligheten, säger Carl Folke."

Ändå är det BNP-måttet som det ekonomiska tänkandet är så fixerat vid...

http://www.svd.se/vi-ar-ekologiska-analfabeter-menar-carl-folke-professor-i-naturresurshushallning/om/idagsidan

Anmäl
2017-01-26 07:13 #67 av: kamera0710

Mer tankar om stad-land:

”Men det är inte landsbygden som behöver utredas. Det är inte landsbygden som behöver stöd. Det är inte landsbygden som ligger i respirator med slangar som tillför näring 365 dagar om året. Det är inte landsbygden som är problemet – det är städerna.

Storstäderna i allmänhet och Stockholm i synnerhet behöver granskas, modellen dekonstrueras, tolkningsföreträdet ifrågasättas. Storstadens överfulla skattkistor tillhör hela landet – där makt och pengar samlas på hög frodas korruption och svågerpolitik i en ekonomisk växthuseffekt utan motstycke. Den eskalerande urbaniseringen skapar obalans, en ovilja att se landet som en helhet och en särskild likgiltighet inför landsbygden.”

”I en intervju tillfrågades David Attenborough vad han ansåg vara jordens största problem. Han pekade ut storstäderna: konstgjorda världar där en majoritet av befolkningen förlorat kontakten med – och förståelsen för – naturen. I den världen är det lätt att skapa nya marknader, nya behov, ny köplust. Nya köptvång.

Nej, bygg en mur runt storstaden – efter en vecka kan man se på vilken sida klösmärkena sitter.”

http://www.allehanda.se/kultur/katarina-ostholm-landsbygden-behover-inga-bidrag-det-ar-storstaderna-som-ar-problemet

Anmäl
2017-01-26 07:16 #68 av: Gronstedt

#64: Du undviker fortfarande att svara på varifrån livsmedlen skulle komma, när alla bor i städerna. Balkongodling?

Anmäl
2017-01-26 07:34 #69 av: Magi-cat

Vadå, odla mat? Förskräckt Är inte det gammaldags?
Det är ju bara att gå till snabbköpet å handla! Lipar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-26 08:39 #70 av: landsbygdsbo

#68

Var får du livsmedlen från idag?

Frrån södra och mellersta Sveriges slätt o mellanbygder + det som importeras.

Skogslänen i Svealand o Norrland producerar inga nämnvärda mängder livsmedel.

De producenter som existerar idag och kn producera med konkurrenskraftiga priser lär inte sluta. Vad jag talar om är de människor som inte har arbete. De måste i framtiden nära nog tvingas till områden där det finns jobb.

Att befolkningscentra ska subventionera samhällsservice till glesbygden är också det tveksamt i framtiden. Det är ju majoriteten som beslutar, och jag undrar om majoriteten vill lägga ut miljontals kronor för att ngr tusen ska kunna bo kvar i glesbygden...

Anmäl
2017-01-26 11:10 #71 av: Roslagen.

#19 Nej inga mer flytt av statliga myndigheter jag har varit med om det två gånger nu och flyttat med. Det funkar inte, vi saknade personal under 4 års tid när vi hade kontoret i Norrland. Trots jobbannons hos AF och i media så hittade vi ingen lämpliga medarbetare. Till sist fick vi flytta tillbaka till Stockholm igen. Än idag jobbar vi med att komma ikapp den hög med arbete som skulle ha gjorts då. Samma problem dras myndigheter som än idag finns på andra orter. Alla med utbildning söker sig till storstäderna, spelar ingen roll om man lockar med högre lön eller fast arbete.

Landsbygdsbon har rätt! Produktionen av livsmedel minskar i hela Sverige tack vare importen av billig livsmedel som ökar varje månad som går. Och folk verkar vilja hellre köpa billig dansk eller tysk kött än svenskt. 

Ta en titt på din tallrik nästa gång när du äter vad är svenskt odlat och vad är import.

Skall man få fart på jobben i glesbygden så måste man skapa vettig konkurrens med importen. Regeringen vill beskatta lastbilar vilket kommer göra att landsbygden än mer får det svårare att ha ett företag i. 

Anmäl
2017-01-26 12:12 #72 av: kamera0710

Vidgar diskussionen lite till och lägger in det har lilla samtalet med journalisten Andreas Cervenka, om hur banker skapar pengar ur tomma intet och staten rycker in när systemet kraschar.

Lyssna och begrunda!

Denna Cervenka intervjuades för några år sedan i UR om sin bok Vad är pengar?(Tyvärr inte längre tillgänglig på nätet vad jag kan se, men läs gärna boken.) Han konstaterar att inte ens pristagare i ekonomi är överens om hur pengar skapas. Det kanske säger en del om vår ekonomi...

Anmäl
2017-01-26 12:17 #73 av: kamera0710

#70 Jag väntar fortfarande på några mer konkreta belägg på att det verkligen ÄR så att de mer befolkningstäta orterna subventionerar glesbygden. Kan inte se annat än att gjorda studier spretar åt olika håll. Kanske inte överraskande med tanke på att det är tveksamt om ekonomi ens förtjänar att kallas vetenskap...Cool

Anmäl
2017-01-26 13:37 #74 av: landsbygdsbo

#73

http://www.scb.se/Statistik/OE/OE0115/2013A01P/Kommunalekonomisk%20utj%C3%A4mning%20f%C3%B6r%20kommuner%202013,%20prelimin%C3%A4rt%20utfall.pdf

till exempel

Sedan pga av färre betalande i glesbygd så subventioneras vägar, broar o spåranläggningar.

Anmäl
2017-01-26 15:02 #75 av: kamera0710

#74 Frågan är om de har räknat med följande, och annat som komplicerar och nyanserar (med reservationen att texten har några år på nacken):

"Statistik från landets kommuner visar att Stockholms län betalade totalt 2,2 miljarder i kommun och landstingsstöd till övriga landet år 2005. Men detta skall jämföras med vad Stockholm får. Normalt flyttar (netto) varje år ca 5.000 ungdomar till Stockholm. Samhällets insatser för barn och ungdom upp till 18-årsåldern är cirka 3.000.000 kronor per barn.

Inflyttningen till Stockholm innebär alltså en årlig subvention på bortåt 15 miljarder kronor i form av utbildad arbetskraft!

Det är en gåva från hela landet – inte minst glesbygdslänen – till Stockholm."

Sedan kan jag lägga till att även författaren till denna text, Sören Wibe, var (han är avliden) nationalekonom och jag har mina reservationer när det gäller hans naturvetenskapliga kompetens. 

https://landsbygdsupproret.wordpress.com/2009/01/07/ar-glesbygden-tarande-kronika-av-soren-wibe/#comments

Anmäl
2017-01-26 15:49 #76 av: landsbygdsbo

#75

Vadå får? Stockholm betalar ut ett utjämningsbidrag och samtidigt ger man ungdomar en möjlighet att skapa sig ett liv, vilket de inte får i en glesbygdskommun. Det är ju därför de flyttar.

Vi har en lagstiftning som tvingar kommuner att ta hand om sina ungdomar. Klarar inte kommunen sedan att ge dem utbildning och jobb, tja då är det bara att gratulera.

För om man som du gör, räknar de inflyttande som en tillgång då behöver kommunen ju inget utjämningsbidrag, de har ju en stor tillgång som de förslösar genom att inte skapa möjligheter för jobb o utbildning..som man bäddar får man ju ligga

Var kompetensen ligger? siffrorna stämmer nog, men tolkningen av den varierar ju...kanske handlar det om en alternativ form av fakta för din del?Cool

Skogen och dess produkter är ju Sveriges viktigaste nettoinkomstkälla. Men den produktionen är i dag så hårt rationaliserad att endast en handfull individer per kommun jobbar i de branscherna..vad ska de andra jobba med? Thestugor, knypplingsrådgivning?

Anmäl
2017-01-26 16:03 #77 av: kamera0710

#76 Alternativa fakta? Vill du får du gärna se även detta från samma inlägg som "alternativa fakta"Cool:

"Ungdomarnas inflyttning till Stockholm skall jämföras med pensionärernas utflyttning. Årligen flyttar (netto) drygt 1000 pensionärer från staden. Och det är ju självklart att om vi koncentrerar arbetskraften till ett ställe och barn och pensionärer till ett annat så kommer skattemedel att överföras mellan orterna. Men det viktiga är att huvuddelen denna överföring egentligen är mellan individer! De som bor i Stockholm skulle inte betala mindre i överföringar om så alla landets pensionärer flyttade till Kungsholmen!"

Anmäl
2017-01-26 16:11 #78 av: landsbygdsbo

#77

Var lite realistisk. Sveriges alla pensionärer varken kan eller vill flytta dit.

Fakta är väl att stora överföringar av mätbara resurser förs över från centralorter till glesbygd.

Fakta är att de resurser som förs ut från glesbygd köps för marknadspris.

Vilket gör att en liten grupp har utkomst i glesbygd.

Omsättning/individ är dock för låg för att kunna finansiera samma standard på service i form av kommunikationer, vård, skola och omsorg.

Fram tills nu har resurser överförts för att behålla en viss nivå på servicen. Men på sikt är detta en ohållbar situation.

Man måste antingen finna produktiva lönsamma lösningar som drar in pengar till landsbygden eller minska kraftigt på servicen så som sker nu. Detta är en naturlig utveckling.

Om du inte accepterar den, har du någon lösning förhanden som kan knyta upp det hela?

Anmäl
2017-01-26 16:24 #79 av: kamera0710

#78 Vad gäller lösningar har jag ett antal gånger framhållit att den ekonomiska "vetenskapen" behöver modeller som är bättre anpassade till den fysiska verkligheten. Det tror jag kan vara en början.

Men kanske är det orealistiskt att hoppas att denna "vetenskap" får lite kontakt med verkligheten Cool.

Med detta tror jag att jag sätter punkt i denna diskussion. Vi har, som sagt, olika syn på hur regionalpolitiken bör utformas. 

Anmäl
2017-01-26 16:46 #80 av: landsbygdsbo

#79 Men den ekonomiska verkligheten är juden att varken jobb eller karriärmöjligheter existerar ute i glesbygden.

Det är på den verkligheten man måste basera sina beslut, såväl som ung människa i glesbygd och företagare  i glesbygd.

Att lyfta fram alternativa verkligheter skär sig ju bara med den verkliga verkligheten där ute.

Sanningen är ju den att vi med största sannolikhet får samma typ av glesbygd som Kanada och andra länder har. De som bor i glesbygd köper nackdelarna och accepterar dem. Skaffar sig sin egen utkomst och lever inte på bidrag. En speciell sorts människa. De som inte pallar trycket får flytta in till tätorterna.

Anmäl
2017-01-27 06:02 #81 av: kamera0710

#80 En sista kommentar: Vill du se naturvetenskapen och ekonomernas brist på kompetens inom detta område som en "alternativ verklighet" får du väl göra detCool.

Anmäl
2017-01-27 09:39 #82 av: landsbygdsbo

# 81 men då kanske du kan rekommendera vilka som har just den kompetensen...du och dina meningsfränder?Skämtar

Anmäl
2017-01-27 11:58 #83 av: Roslagen.

#81 Men att flytta statliga jobb ger inte landsbygden tillräckligt med jobb eller att ungdomar stannar kvar!

Anmäl
2017-01-27 12:29 #84 av: kamera0710

#82 Ett lästips är Kenneth Hermeles bok Ekonomerna, tillväxten och miljön.

Anmäl
2017-01-27 12:31 #85 av: Magi-cat

"Ekonomi är alldeles för allvarligt för att lämnas åt ekonomer. Det är ingen exakt vetenskap som styrs av orubbliga naturlagar. Det handlar om samhället (och som sagt, jo, det finns) och de människor som lever och verkar här.

Utvecklingen bestäms av politiska beslut. Beslut som vi själva fattar."

Ligger nog en hel del i det...Glad

http://www.allehanda.se/kultur/gregor-flakierski-de-varsta-knappgokarna-aterfinns-i-tatorter-i-form-av-ekonomer

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-27 13:15 #86 av: landsbygdsbo

#85 Ekonomi styrs av oskrivna ekonomiska lagar.  Vi kan i viss mån påverka den ekonomiska utvecklingen genom våra lagar o beslut. Men på sikt är det ändå de ekonomiska lagarna som styr.

Kapital lever efter samma lagar som allt annat, den tar alltid den lättaste vägen och söker alltid möjligheter att förmera sig.

Vi kan, som i Sverige ha ett högt skattetryck av bla sociala skäl.

Men de flesta av oss är medvetna om att det påverkar kapitalets vilja att verka och förmera sig i Sverige. Ett otal verksamheter har slagit igen eller flyttat utomlands till exempel.

Samma sak sker på landsbygden. Det är svårt att starta företag som ger den avkastning som liknande verksamheter har i tätorter...alltså flyttar företagen och arbetstillfällena till tätorterna. Tvärtom mot människornas önskan men i enlighet med ekonomins lagar

Anmäl
2017-01-29 13:58 #87 av: [NeferNefer]

Det är enkelt att flytta till Stockholm, det är bara att köpa en lägenhet. No problems. Alla kan väl hosta upp de här summorna? Varför bo kvar på landet och dra runt på torget med "tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar", när du kan flytta till Stockholm och umgås med allvetande ekonomer? (Okej, nu menar jag väl inte riktigt det här på allvar, dårå ... kolla in summorna som nämns i artikeln!)

http://www.va.se/nyheter/2017/01/27/ekonomen-sa-mycket-behover-du-tjana-for-att-kunna-bo-i-stockholm/

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-29 14:03 #88 av: landsbygdsbo

#87 Och vem har sagt att du ska bo i centrala Stockholm?

Det kanske går att få ett boende 10, 15 mil från centrum..i dagens läge får man inte vara bekväm..

Anmäl
2017-01-29 14:19 #89 av: Roslagen.

#87 Artikeln beskriver inte vilket område innanför tullarna? Är det Södermalm, Gamla Stan, Kungsholmen, Vasastan, Norrmalm, Östermalm, Djurgårdsstaden, Gärdet? Priset skiljer sig beroende vilket område det är. Och om det är nyrenoverat, stambyte eller om det finns hiss i fastigheten.

Anmäl
2017-01-29 14:23 #90 av: [NeferNefer]

#89: Artikeln är säkert inte menad att vara en uttömmande beskrivning av alla priser i alla Stockholms innerstadsområden utan bara lite översiktligt. Jag misstänker att de flesta som är sugna på att köpa lägenhet där på allvar känner till att de kan kolla på http://www.hemnet.se/ och där få en uppfattning om vad priserna ligger på.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-29 14:29 #91 av: landsbygdsbo

efterfrågan och tillgång reglerar alltid priset

skulle efterfrågan på arbete reglera priset på bostäder i glesbygd skulle det bli ännu billigare än idag. men då samhället tillhandahåller inkomster finns det kvar viss betalningsförmåga så.....

Anmäl
2017-01-29 14:31 #92 av: Roslagen.

#90 Inte heller den sajten har alla försäljningar i innerstan. Det finns många som säljer utan att blanda in mäklare, sen har du den privata marknaden. Och så har du bytesmarknaden. 

Anmäl
2017-01-29 14:40 #93 av: [NeferNefer]

#92: åh, det menar du inte? Berätta mer! 

Om du läser en gång till vad jag faktiskt skrev, så kommer du kanske att upptäcka att jag inte påstår att allt som är till salu finns där.

(Och du behöver inte berätta mer, det är lugnt för min del Skämtar)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-29 14:46 #94 av: Roslagen.

#93 Varför så spydig och otrevlig när jag försöker förklara för dig hur bostadsmarknaden i Stockholm fungerar? 

Anmäl
2017-01-29 18:03 #95 av: [NeferNefer]

#94: åh, jag insåg inte att jag hade bett dig förklara bostadsmarknaden i den stad jag är född i, har bott hela mitt liv i, och fortfarande bor i, för mig. Nåja, förklara då. Det kan bli intressant.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-29 22:03 #96 av: Magi-cat

För att återknyta till TS, så kommer Sollefteborna att demonstrera mot stängningen av BB genom en fredlig ockupation.

"– Det är en fredlig ockupation där vi inte kommer att ta någon utrustning. En ockupation är det sista man gör när demokratin inte fungerar. Det har demonstrerats, kämpats och skrivits om det här men politikerna har inte lyssnat. Det här är ett naturligt steg men som ingen egentligen skulle vilja ta, säger Sebastian Gunnesson, talesperson för ockupationen."

http://www.allehanda.se/vasternorrland/solleftea/nytt-grepp-i-protesten-mot-stangningen-bb-i-solleftea-ockuperas-mandag-kvall

Heja! Tummen upp Lycka till! PokalHjärtaBlomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-29 22:28 #97 av: landsbygdsbo

#96 du menar att när de demokratiskt valda inte gör som man vill, då tar man till den odemokratiska vägen med en ockupation? Funderar

Anmäl
2017-01-29 22:29 #98 av: Magi-cat

Eller när de valda inte lyssnar på folket.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 01:44 #99 av: Calcifer

Mår jag fysiskt okej kommer jag att närvara. (Har mått riktigt dåligt senaste veckan där jag knappt kunnat resa mig ur sängen men hoppas det går bra i morgon.)

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-30 07:32 #100 av: landsbygdsbo

#98 När folkmajoriteten i ett område inte vill eller inte kan acceptera de avgiftshöjningar som skulle krävas för att bibehålla service, hur ska de beslutande göra då? Är soppan slut stannar bilen....

Anmäl
2017-01-30 07:33 #101 av: Roslagen.

#95 Ursäkta mig då, jag har bara en fru som jobbat med fastighetsförmedling i 20 år i Stockholm och jag själv jobbar med statliga fastigheter i lika många år!

Anmäl
2017-01-30 07:41 #102 av: [NeferNefer]

#101: Ursäkten mottagen. Och det är bra att du har bara en fru, förresten, för bigami är inte tillåtet i Sverige.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 07:47 #103 av: Magi-cat

Läs vad Gudrun Schyman skriver om den här angelägna frågan! Ni kan läsa artikeln även om ni inte gillar Gudrun eller FI - den är inte partipolitisk utan utan sammanfattar bra vad det handlar om.

Gissa hur mycket landstinget tjänar på att lägga ned kvinnovården och utsätta kvinnor och barn för fara? (Läs artikeln!)

"Konsekvensen för blivande föräldrar blir 10-20 mils resa genom obebyggda skogstrakter med dålig eller ingen mobiltäckning, på vintertid ofta dåligt plogade vägar, ibland avstängda. Man stänger en verksamhet som har de bästa kvalitetsutvärderingarna i länet och bland de bästa i Sverige – färre kejsarsnitt, färre bristningar. Kompetent och stadig personal försvinner.

Jag tror att de flesta förstår att barnafödande kräver en lugn och trygg miljö, med möjlighet att fokusera på just födandet, utan tidspress. Förlossningsvårdens främsta uppgift ska vara att skapa de bästa förutsättningarna för födsloarbetet. Därför behövs det en bättre arbetsmiljö för personalen, med fler förlossningsplatser och fler anställda."

https://feministisktperspektiv.se/2017/01/26/gudrun-schyman-fi-ska-barn-fodas-i-baksatet-pa-bilar/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 07:54 #104 av: [NeferNefer]

Jättebra skrivet av Gudrun Schyman!! Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 07:58 #105 av: Magi-cat

#104 Visst är det! Ren klartext! Hjärta


Det borde vara så självklart att värna om - och vara stolta över - en bra kvinnosjukvård. Något att använda i sin kommunprofil: "här bryr vi oss om...". Istället raserar man det som är bra och utsätter kvinnor och barn för otrygghet och direkt livsfara. Galen Medvetet, för att spara några kronor. Till vad??? Vad var det som var så viktigt så det går före kvinnors hälsa och kommande generationer?

Det är så man mår illa...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 08:12 #106 av: [NeferNefer]

"Det är så man mår illa" är ett sanningens ord. Det är verkligen livsfara de utsätter kvinnorna och barnen för.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 09:31 #107 av: landsbygdsbo

#103

Landstinget kommer enligt Schyman , att spara in ca 15 miljoner per år.

Skulle väl innebära en höjning av skatten för dessa kommuner (Kramfors o Skellefteå) med ca 500:-  per innevånare rakt av/per år

Är ju bara att slå till då...  en hundring i månaden för varje skattebetalare ;)dt

Och är ju där problematiken ligger för all verksamhet i glesbygden. Kostnaden per insats är betydligt större än motsvarande i tätbefolkade områden.

Samma princip som gör att storbonden brukar ett väl arronderat hektar betydligt billigare än småbondens skogs-gärde. Den fasta kostnaden ska slås ut på befolkningen. och då dessa kostnader är ungefär lika för 100 000 som för 10 000 invånare så blir den ju betydligt högre.

Och till slut vill inte de 100 000 subventionera de 10 000.

Anmäl
2017-01-30 09:33 #108 av: [NeferNefer]

#105: Det är fler som reagerar, tack och lov: http://www.mabra.com/sverige-rasar-nar-bb-i-solleftea-stanger-och-bilforlossningskurs-startar/

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 09:40 #109 av: Calcifer

#107 Ja det vore väl trevligt om de som bor i Skellefteå ville betala för oss i Sollefteå, jag skulle inte tacka nej där.

#108 Bra att folk reagerar. Oavsett om det inte finns nåt att göra för att rakt av stoppa det i detta skede, så är det bra att det inte händer helt i tysthet. 

Och för de som inte bor lokalt så handlar det långt ifrån enbart BB på det stora hela. Får de sin vilja igenom försvinner många andra delar av sjukhuset, och psykiatrin i staden är t:ex redan ett jävla skämt med läkare som kommer och går och noll resurser till att ta hand om de som mår psykiskt dåligt - något som kan vara precis lika farligt som att må fysiskt dåligt. 

Jag förstår konceptet att spara pengar och att man inte har råd med allt - men som sagt, detta är inte första steget och inte sista heller. (Har tidigare nämnt att de t:ex la ner en massa linjer vid gymnasiet för att spara pengar, de flesta fick de ta upp igen när det gick åt helsike och då förlorade de bra mycket mer pengar än om de hade låtit de vara kvar från första början.)

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-30 09:42 #110 av: Magi-cat

#108 Ja visst! Vad kan vara viktigare än kvinnors och barns liv? Att få den självklara rätten till säkra förlossningar i vårt moderna land?

"Vinsten" - om själva livet ska räknas i pengar - är en bråkdel av hela budgeten!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 09:54 #111 av: [NeferNefer]

#109: Ja, du har helt rätt. Och när de försöker spara pengar på livsviktiga saker som en trygg och säker förlossningsvård inom rimligt avstånd så leker de med liv. Oansvarigt, cyniskt, fruktansvärt!

#110: Precis, vad kan vara viktigare än kvinnors och barns liv? Pengar?! Pengar är ett medel, inte ett självändamål. 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 10:01 #112 av: Calcifer

#111 Ja, tyvärr gör de det. Och som tidigare nämnt av flera är det inte hur enkelt som helst att "bara" flytta så man får bättre och närmare vård. Varenda kotte kan inte eller vill inte ta sitt pick och pack, försöka sälja sitt hus (och hur man nu lyckas med det i en stad där vård dras in och planeras att dras in är ju en fråga att tänka på också) och dra till en större stad. Men många känner sig tvungna. Har flera bekanta som går i barntankar och som nu söker med ljus och lykta efter någonstans att ta vägen för de vill inte bo kvar här. Har andra bekanta som precis fått barn och som tänker detsamma om de vill skaffa fler. Men som sagt, det är inte att "bara" göra heller.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-30 10:06 #113 av: [NeferNefer]

#112: Nä, precis. Sorgligt att det har gått så här långt. Och jag skulle definitivt inte flytta till ett ställe som lägger ner livsviktiga samhällsfunktioner för att spara några ynkliga kronor. Däremot skulle jag gärna betala lite mer i skatt bara det garanterade att hela Sverige får leva! Alla behövs Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 10:11 #114 av: landsbygdsbo

#111 pengar är ett verktyg, men utan det verktyget har du varken sjukvård eller omsorg.

Vi kan exempelvis bygga trafiksäkra vägar så att vi skulle kunna halvera dödsolyckorna...varför görs det inte? Därför att det är ekonomisk oförsvarbart.

Samma sak med sjukvården, vi skulle kunna ha en akutmottagning i varje by, men som alla begriper (de flesta i alla fall) så är även det ekonomiskt oförsvarbart.

Och då kommer vi till den aktuella situationen , hur mycket får den tryggheten kosta per brukare? Hur många barn föds det per år i detta BB;s upptagningsområde? 1000, 2000?

Säg att det är 1000 barn till en extrakostnad för landstinget då med 15 000. Pengar som ska tas från andra lika behjärtansvärda verksamheter.

Jag vet att det är osmakligt för många att tala om pengar o sjukvård/omsorg med den enkla sanningen är ju den att det kostar och att det ska betalas...frågan blir då , av vem?

Anmäl
2017-01-30 10:18 #115 av: [NeferNefer]

#112: Redan för ett par år sen konstaterade Barnmorskeförbundet att det fanns för få förlossnings- och BB-platser i landet, så det är ju även i det avseendet vansinnigt att lägga ner fungerande avdelningar Förskräckthttp://www.barnmorskeforbundet.se/wp-content/uploads/2015/12/10-punkter-for-Jamlik-Kvinnovard-SBF-SFOG-2015-december1.pdf

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 10:19 #116 av: Calcifer

#113 Det folk inte verkar förstå att det kan ju inte logiskt sett ta slut här. Visst, man försvarar det med att man måste spara pengar, då dras det in i småstäder och byar och landsbygd och glesbygd osv. Men sen då? När man dragit in alla pengar där? Då måste det ju dras från andra ställen och då är ju såklart frågan vart ifrån tas de pengarna? Som sagt, resultatet blir att folk flyttar till större städer, men när det inte finns mer plats där då? Då ska det byggas mer för att fler ska få plats så städerna växer, men det kostar också pengar, då tar vi mer från glesbygden och då flyttar ännu fler till större städer och sen blir det en enorm ond cirkel som inte går att bryta. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-30 10:20 #117 av: [NeferNefer]

#116: Nä, men precis. Det är så kortsiktigt och korkat så jag blir trött bara av att tänka på det ... Kämpar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 13:35 #118 av: landsbygdsbo

#116

Vård och omsorg kommer att fördubbla sina behov ur statskassan de närmaste 50 åren.

Dels lever vi längre, dels kommer ny teknik och nya medikament som är effektivare men betydligt dyrare

Dels kommer stora grupper in i systemet som inte bidragit till detta.

Vi har då 3 alternativ

1 Bibehålla dagens standard med dubbla landstings/regionala skatter kostnadstäckande

2 Minska standarden/tillgängligheten och anpassa skatterna efter detta

3 besluta oss för en rimlig skattenivå och anpassa servicen utifrån inkomsterna.

Jag misstänker att det landsting/region som tagit det smärtsamma beslutet om BB;t inte har alltför gott ställt. Att man dels har svårt att skaffa kompetent personal och dels att pengarna inte räcker varken fram eller bak.

Anmäl
2017-01-30 13:46 #119 av: Magi-cat

Vården är dyr. Jättedyr. 
Men det finns pengar - till globala miljardsvindlerier.
Läs boken "Sjukt hus" av Ennart/Mellgren om miljardaffärerna runt det sjuka huset Skrytbygget Nya Karolinska!

Protestera gärna mot multinationella affärsföretag som profiterar på behövande människors behov - låt det inte gå ut över svaga grupper!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 14:23 #120 av: landsbygdsbo

#119  har landstingen/regionerna tillgång till dessa pengar?

Kommer landstingen/regionerna få tillgång till dessa pengar?

Nej, alltså är det helt irrelevant att ta upp dem.

Kan en region i ex Västernorrland stoppa en annan region ex Stockholm att investera sina egna pengar? Tror inte det....

Det är en av anledningarna till varför jag anser att vård o omsorg ska finansieras nationellt och regleras nationellt. Då får de utsocknes regionerna i alla fall  en liten chans att påverka.

Anmäl
2017-01-30 14:26 #121 av: Magi-cat

"Sjukt hus" är ett exempel på en policy och en attityd i vårdfrågor där inga medel är för höga i vissa fall. I andra fall, som den självklara frågan om kvinnors och barns säkerhet vid förlossning, räknas örena.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 14:29 #122 av: Magi-cat

För tydlighetens skull vill jag citera ett stycke ur Gudruns fina artikel: (min markering i texten)

"Nedläggningen är ett resultat av att landstinget vill spara 15 miljoner kronor av en totaltbudget på 9,8 miljarder. Och då läggs inte bara BB ner utan hela kvinnosjukvården. Nu vill man också lägga ner akutkirurgin – nödvändig för BB, kejsarsnitt etcetera – och det skulle spara ytterligare 22 miljoner. Där anger man också som skäl de rekryteringsproblem man själv orsakat genom nedläggningshot och usel personalpolitik. Den budgeterade besparingen att stänga BB beräknas spara 15.2 milj. Det är lika med 0,16 procent av landstinget Västernorrlands totala budget."

0,16 %! Looser

Det ena drar med sig det andra hela tiden. Börjar man dra ner vill snart inte kompetent personal söka dit och då blir det personalbrist så man lägger ned och så lägger nästa ned osv....Som en sjuk cirkel där människan kommer i kläm. Här alltså kvinnor och barn! 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 14:32 #123 av: [NeferNefer]

#122: Och fler kvinnor flyttar från Norrland. Ledsen

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 14:37 #124 av: tlover

De som bor i Östersund kan vara med i en ljusmanifestation för att visa sitt stöd för Sollefteås BB. Idag 18:00 vid huvudentren till Östersunds sjukhus. Ta med egna ljus.

https://www.facebook.com/events/215188202286683/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-30 14:47 #125 av: [NeferNefer]

Hoppas många kommer Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 14:49 #126 av: Magi-cat

Bra jobbat! Tummen upp Lycka till! Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 15:29 #127 av: landsbygdsbo

#121

Det underliga är att folk inte inser att grundproblemet är just pengar.

Pengar till att driva anläggningar

Pengar till att betala de löner som krävs för att få kompetent personal.

För skulle man lägga fram räkningen direkt och låta folk välja....

Här talar vi om besparingar på mellan 15 och närmare 40 miljoner.

Och dessa besparingar skulle drabba, hur många tusen fall per år?

Och bibehålls anläggningarna så misstänker i alla fall jag att en stor del av den kompetenta personalen som krävs måste hyras in för ännu mer pengar

Så frågan är om det på sikt ändå inte är bättre att ha en attraktiv arbetsplats med egen personal och med karriärmöjligheter centralt än utspridda mindre anläggningar och dyr hyr-personal?..

Anmäl
2017-01-30 15:35 #128 av: [NeferNefer]

Underbart! En Ö-viksbo ställer upp och deltar i ockupationen av sjukhuset! HjärtaSå glädjande att se att det finns folk som fattar hur viktigt det är, och som ställer upp. Kär

https://www.allehanda.se/logga-in/o-viksbo-deltar-i-ockupationen-av-solleftea-bb-det-ar-viktigt-att-vi-star-upp-for-varandra

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 15:42 #129 av: Magi-cat

#128 Fint! Blomma Ju fler som visar att de inser det, desto bättre för alla!Kär

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 17:36 #130 av: [NeferNefer]

För övrigt har svensk sjukvård, som förut var väldigt bra, halkat ner väldigt mycket. Inte nog med att den har försämrats (alla nedskärningar, just sayin'), den har också blivit dyrare. Dumsnåla politiker förstör för oss alla i onödan.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/pReaj/svensk-vard-samst-i-norden--och-dyrast

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 18:15 #131 av: landsbygdsbo

#130" För övrigt har svensk sjukvård, som förut var väldigt bra, halkat ner väldigt mycket."

Är det ngt övernaturligt eller

Har du en källa på det?

Här har du en orsak till varför sjukvården blir så dyr i vissa län

Diagram nuläge

Europa ligger antalet läkare per 1000 invånare ungefär mellan 2-4 st

så halka ner?

Anmäl
2017-01-30 18:23 #132 av: Magi-cat

#130 Allvarligt, verkligen, i senaste rankingen rasade Sverige 13 platser och hamnade efter Turkiet och Portugal...

Nu har vi förstås väldigt bra sjukvård. Men när en del tycker det är en framkomlig väg att spara på gravida kvinnor och barn, blir man oroad.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-29/u-s-health-care-system-ranks-as-one-of-the-least-efficient

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 18:27 #133 av: [NeferNefer]

#132: Ja, det är helt sjukt. Ledsen

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 19:25 #134 av: landsbygdsbo

Tillgängligheten har varit dålig så länge jag kan komma ihåg.

Har bott o arbetat i bla Tyskland, så jag kan jämföra.

Men när man väl kommer in och blir behandlad så är, Sveriges sjukvård fortfarande i världsklass.

Och var det ska sparas anser jag att en demokratisk process ska bestämma, inte de som skriker högst.

Och tillåt mig att betvivla att en fattig kurdisk familj erhåller bättre sjukvård i Turkiet än fattig svensk familj i Sverige.

Men med  privata försäkringar så har de flesta västeuropeiska länder bättre service än den offentliga vården....i samma länder. Så även i Sverige.

Och undersökningen handlade ju till stor del om effektivitet.

Bara 4 länder hade väl högre överlevnadsförväntningar, som exempelCool

Anmäl
2017-01-30 19:44 #135 av: Magi-cat

De pratar just på Rapport om ockupationen av Sollefteå BB ...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 19:46 #136 av: [NeferNefer]

ÅH!! Tack för tipset Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 19:50 #137 av: [NeferNefer]

Härligt!! Doroteaborna, som har egna erfarenheter av ockupering, delar med sig av sina erfarenheter också! Hjärta

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ockuperar-bb-i-protest

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 20:00 #138 av: [NeferNefer]

Mer om Doroteaborna, som visade att motstånd mot dumma beslut kan löna sig: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/upproret-gav-resultat-nu-invigs-vardplatserna-i-dorotea

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 20:02 #139 av: Magi-cat

Tummen upp

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-30 20:35 #140 av: tlover

Svt har gjort en kort artikel om riskerna med att föda utanför BB

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/det-ar-riskerna-med-att-foda-hemma

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-31 23:56 #141 av: Calcifer

Akutkirurgin läggs också ner. Går bra nu.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-01 07:33 #142 av: [NeferNefer]

Storgråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-01 07:47 #143 av: Magi-cat

Arg

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-01 08:23 #144 av: tlover

Här är en namninsamling för att ha kvar Sollefteå BB för de som är intresserad (för de som inte är intresserad så behöver ni helt enkelt inte gå in på länken)

https://www.skrivunder.com/solleftea_ett_av_sveriges_basta_bb_maste_vara_kvar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-01 08:25 #145 av: Magi-cat

Tummen upp

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-01 08:36 #146 av: [NeferNefer]

Självklart skriver jag på! Tack för länken Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-01 09:48 #147 av: landsbygdsbo

270 underskrifter från hela Sverige....

Med tanke på att det bara föds nästan 10 000 barn i veckan i Sverige så är ju engagemanget bland blivande mödrar överväldigande......

Anmäl
2017-02-01 09:55 #148 av: Magi-cat

Vilket engagemang för att få ha BB kvar!Blomma Tummen upp Entréhallen var full så folk fick stå utanför! Tio personer tillbringade natten i entrén och protesterna fortsätter mot detta absurda beslut.

"Att stänga BB innebär enligt landstinget en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Men barnmorskan Inger Mouginot, som från och till arbetat på BB i Sollefteå, är skeptisk.

– Man säger att man kan spara 15,8 miljoner på det här. Det är ungefär två villor i Stockholm. Det är absurt, säger hon till TT.

–Jag ville verkligen att Sollefteå skulle överleva. De har gått snålt med folk. De har varit tolv barnmorskor som ska köra runt det här, så på sätt och vis kan jag tycka att de skött det ganska kostnadseffektivt."

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/01/31/solleftea-sjukhus-ockuperat-i-bb-protest/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-01 10:00 #149 av: Carmarino

#147 Med tanke på att listan funnits mindre än två dygn, och att alla Sveriges blivande mödrar kanske har haft annat att göra sedan i måndags eftermiddag än att leta upp protestlistor, så är det väl inte så lite med 286 underskrifter (som det är nu). Av dessa är det 167 som skrivit på idag. Som du ser har det ökat med 16 stycken på drygt tio minuter.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-02-01 10:27 #150 av: landsbygdsbo

Engagemang är bra, och med tanke på att minst 60 000 kvinnor just nu är medvetna om att de ska få barn innan sommaren är slut så torde det ju finnas att ösa ur. Men om alla som inte får sin vilja igenom skulle ta till utomparlamentariska metoder skulle samhället snart nog se helt annorlunda ut, och till det sämre.

Att engagera sig och arbeta politiskt för en sak stöder jag till 100% även om jag inte delar de åsikter man kämpar för. Att med utomparlamentariska åtgärder försöka tvinga igenom sin vilja tar jag avstånd ifrån även om jag skulle dela de åsikter  man utför sina aktioner för.

Anmäl
2017-02-01 10:30 #151 av: [NeferNefer]

Just nu är det 315 underskrifter!! Kär

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-01 10:33 #152 av: Magi-cat

Pokal

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-01 11:42 #153 av: kamera0710

Själv kan jag stödja civil olydnad som kampmetod, om man öppet står för vad man gör och är beredd att ta konsekvenserna.

Anmäl
2017-02-01 11:44 #154 av: tlover

Det är inte bara folk från Sollefteå som tycker det är helt fel, även Stockholmare håller med

http://www.svt.se/opinion/stefan-sundstrom-om-bb-solleftea?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170201%3Astefan-sundstrom-om-bb-solleftea%3Anyh

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-01 11:45 #155 av: tlover

Nu är det 370 underskrifter, det blir fler och fler

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-01 11:47 #156 av: kamera0710

När vi diskuterar sjukvårdens resurser ska vi också komma ihåg att vårt nuvarande system främst gynnar korta besök för enkla åkommor. Den som har större behov riskerar att hamna i kläm.

Ur en revisionsrapport:

"Riksrevisionen har funnit att reformerna har gett positiva resultat i form av förbättrade kontaktmöjligheter och fler vårdcentraler. Men Riksrevisionen har också funnit att tillgänglighetsreformerna har fått stark styreffekt i primärvården och det har blivit svårare att upprätthålla vårdens etiska principer. Vårdkostnaderna tycks öka, skillnaderna mellan landstingen minskar inte och vårdkrävande patienter missgynnas. De önskade effekterna för innovation och utveckling i vården verkar i stort sett ha uteblivit. De positiva resultaten av reformerna i form av förbättrade kontaktmöjligheter, fler vårdcentraler och ökade besöksfrekvenser förefaller i högre utsträckning ha kommit patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status till del.

(...)

Har den fria etableringen lett till att vårdcentralerna finns där behoven finns? Vårdcentralerna har blivit fler och närheten till vårdcentraler har förbättrats för många invånare. Nya vårdcentraler har i större utsträckning etablerats i befolkningstäta områden samt i områden där vårdbehoven är lägre och invånarna är socioekonomiskt starkare än genomsnittet. Nedläggning av vårdcentraler har främst drabbat områden där vårdbehovet är större och där behovet av en vårdcentral i närheten av hemmet kan antas vara större."

http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/20716/RIR_2014_22_%20v%C3%A5rdval_Anpassad_2.pdf

Anmäl
2017-02-01 12:51 #157 av: landsbygdsbo

#156

Det är ett av de val vi måste göra vad det gäller sjukvård. Nationalekonomiskt är det ofta bättre med en god o lättillgänglig primärvård och sedan ha specialistvården dels inte så lättillgänglig men sedan heller inte så långt driven som den är idag.

De människor inkl mig själv som kommer upp i åren drabbas ofta av flera sjukdomar och problem samtidigt vilket gör dem både svåra att behandla och kostnadsintensiva.

Om jag ser objektivt på problemet, och lägger undan personliga behov så måste en primärvård värd namnet vara bättre än en specialistvård.

Därför hade det varit bättre i det aktuella fallet att skära i specialistvården i länet och behålla primärvården.För rent krasst räknat tar 75+ en  ohemult stor andel av vårdpengarna.

På riktigt lång sikt kan det därför vara av värde att gå tillbaka till en specialistvårdsnivå från år 1980 och lägga de pengar man sparar in på primärvården istället.

Nu skulle detta ju vara svårt att genomföra, det att neka någon specialhjälp för 5 miljoner som skulle kunna ge honom/henne ett drägligt liv.

Men i en situation där vi av ekonomiska skäl tvingas att välja så.....

Anmäl
2017-02-01 13:07 #158 av: tlover

Det finns de som inte ens klarar av 6 mil till BB hur har dom tänkt det ska gå med minst 10?

Engla föddes på en busshållplats för att hennes mamma inte hann till BB. Tur att allt gick bra och att ambulansen hann komma annars hade det kunnat gå mycket värre

http://www.skovdenyheter.se/article/engla-hade-brattom-ut/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-01 13:22 #159 av: tlover

429 underskrifter är det bara jag eller går det snabbare och snabbare

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-01 13:56 #160 av: [NeferNefer]

#159: Jag tycker också att det går allt snabbare. I takt med att folk hör talas om namninsamlingen och tipsar andra, går det fortare. Det är väldigt många som är rasande över det här idiotiska beslutet, inte bara de som bor nära nog att drabbas själva.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-01 14:50 #161 av: kamera0710

Vad gäller nationalekonomi och sjukvård kan jag återge följande ord av läkaren P C Jersild, efter att nationalekonomen Bo Södersten uttalat sig om sjukvårdens effektivitet. Tål att tänka på, även om denna kolumn har 20 år på nacken.

”BO SÖDERSTEN skrev på förra lördagens DN Debatt att den amerikanska Mayokliniken är så mycket "effektivare" än Karolinska sjukhuset, och att det finns stora rationaliseringsvinster att göra inom svensk sjukvård, inte minst genom att införa tidsstudier.”

”Låt gå för att Mayokliniken är produktiv - om den också är effektiv vet man först när man räknat bort de operationer som görs i onödan. Man bör också, när man läser Södersten, veta att USA:s sjukvårdskostnad totalt sett - trots konkurrens och privatisering - är dubbelt så hög som den svenska.

EFTERFRÅGAN SAKNAR TAK. Det finns en betydande diskrepans mellan efterfrågan på vård och det verkliga behovet. Ökar utbudet av vård tycks också efterfrågan öka, i stället för att "marknaden" mättas. En helt efterfrågestyrd vård kan därför råka i sken. Fri etablering av specialister som i praktiken försörjs av skattemedel saknar därför naturliga bromsar, särskilt om man börjar få ett läkaröverskott. Ett husläkarsystem utan remiss-tvång kan också elda på efterfrågan.

Den första kontakten. När någon söker läkare är första kontakten i hög grad styrande för fortsättningen. En kunnig och klok läkare kan avgöra om patienten kanske bara behöver lugnas - eller om symtombilden tvärtom är alarmerande. Jäktade läkare är sjukvårdens värsta slösare. Om första kontakten sjabblas bort produceras i stället en hel kortlek onödiga och dyra remisser. Ju fler specialister en patient träffar, desto större är risken att ingen av dem tar helhetsansvaret.

Organisationens begriplighet. Sjukvården är ett slags nöjesfält för välarvoderade organisationskonsulter. Naturligtvis spelar verksamhetens organisation, inte minst den ekonomiska, stor roll. Men om organisationen inte är begriplig, om de som arbetar i vården går vilse i den som i jättesjukhusets kulvertar, kan "köp & sälj" och andra fiffigheter vara bortkastade eller rent av kontraproduktiva.”

http://www.dn.se/arkiv/ledare/ar-svensk-sjukvard-overdimensionerad-ensidiga-ekonomiska-ingrepp-kan-bara-ge/

Anmäl
2017-02-01 14:56 #162 av: [NeferNefer]

#161: Ja, det var verkligen en tänkvärd kolumn Tummen upp

Nu är det 466 underskrifter Kär

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-01 15:59 #163 av: landsbygdsbo

#161

Då skulle alltså en satsning på primärvården så som jag beskrev inte vara så dålig då? Det skulle ju ge läkarna initialt mer tid till patienten

#161

59500 kvar till de 60 000 dåSkämtar

Anmäl
2017-02-01 16:11 #164 av: Calcifer

Varför skulle bara blivande mammor skriva under? Funderar

Jag har inga egna barn, är inte på väg att få egna barn, och kommer förmodligen aldrig skaffa egna barn. Personligen kommer detta gissningsvis aldrig vara något som direkt påverkar mig. Det betyder inte att man inte kan bry sig. 

Om en förlossning går bra och allt är normalt, visst, då behöver det inte finnas någon direkt fara med att det sker på hemmaplan (många jag talat med och vars egna åsikter jag läst skulle hellre föda hemma än att riskera att göra det i bilen). Men om det finns komplikationer då? Om det handlar om liv eller död, för förälder eller barn, att får de inte hjälp NU just EXAKT detta ögonblick, vad ska man göra då? Ska det behöva gå så långt att människor dör innan någon fattar hur korkat detta är? Det finns naturligtvis alltid risker kring en förlossning och en graviditet, så är det ju. Men den risken blir ju extremt mycket större om det inte finns omedelbar tillgång till extra hjälp om något händer. 

Om det börjar dra igång hemma, och det går så pass fort att det inte är någon mening att sätta sig i bilen och ens försöka åka 1+ timme till förlossningen, men sedan går något fel, där t:ex barnet fastnar eller navelsträngen har lagt sig om halsen och de kommer ut blå och utan livstecken - på en förlossningsavdelning finns resurser och personal som kan agera snabbt utifrån dessa (och liknande) situationer. Om man måste föda hemma finns det varken resurser eller personal på den nivå som kan krävas. Akut kejsarsnitt, om det krävs inom några minuter för att rädda liv - hur säkert är det att skära upp någon på hemmaplan? Eller i en bil?

Blir mörkrädd hur vissa resonerar i frågan.

Ja. Jag håller med. Om barnafödandet sker på ett bra och smidigt sätt så behöver det inte vara extra riskfullt att föda t:ex hemma. Men om det inte gör det?

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-01 16:22 #165 av: landsbygdsbo

#164

OK vi är väl ca 10 miljoner här i landet, så då är det ännu längre till fullt antal Skämtar

Men primärvård, där kan man väl säga att BB räknas med. Med i hur stor omfattning ska medicinsk o kirurgisk kompetens vara direkt närvarande är, vare sig vi vill eller ej en kostnadsfråga. Och i hur stor omfattning är det motiverat att binda så höga resurser? Det kanske vore billigare att inkvartera mödrarna i anslutning till central lasarettet? en tid innan beräknat nedkomst efter läkarordination. Det skulle ju behövas 15 000 hotellnätter innan landstinget går back på det förslagetSkämtar

Anmäl
2017-02-01 16:25 #166 av: Calcifer

#165 Och jag har redan skrivit i tråden att det är exakt vad jag tycker blivande föräldrar ska göra. Åk till närmaste BB, ta in på hotell, så fort det börjar finnas minsta tecken på att det kan vara dags inom närmaste dagarna, skicka räkningen till kommunen/annan lämplig plats. Jag tycker ska de lägga ner BB här ska de tillstå detta som en trygghet och säkerhet för blivande föräldrar. Det har jag redan sagt, precis som jag nämner i början av inlägget.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-02 17:17 #167 av: [NeferNefer]

731 underskrifter Kär

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-02 18:56 #168 av: landsbygdsbo

1500 kr per underskrift och den första månadens drift vore finansieradSkämtar

Anmäl
2017-02-03 08:32 #169 av: tlover

En musikvideo om Sollefteå BB

https://vimeo.com/202179867

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-03 09:22 #170 av: landsbygdsbo

Jo så ska vi hade det, men var ska vi ta det? Som det heter i visan...

Anmäl
2017-02-03 10:33 #171 av: tlover

Kirunas BB är inte något man ska efterlikna. När man på 90 talet gick från 5 BB till 2 i Norrbottens län (98245 kvadratkilometer dvs ca 1/5 av Sveriges yta) gick det bara utför. Kiruna BB har blandannat högst antal dödfödda i Sverige

http://www.allehanda.se/opinion/debatt/norrbottens-sjukvard-inte-vard-att-kopiera-valkommen-till-kiruna-och-se-sjalv-erik-lovgren

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-03 10:34 #172 av: [NeferNefer]

Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-03 12:47 #173 av: landsbygdsbo

#171 

Norrbottens län 250 000 invånare  2 BB = 125 000/BB

Östergötlands län  450 000 invånare    2  BB =   225 000/BB

Det handlar inte om kvadratmeter, det handlar om antalet innevånare.

Ju färre, ju dyrare per invånare ända tills det inte blir hållbart. Då läggs avdelningen  ner och flyttas till större centralare ort.

Anmäl
2017-02-03 14:14 #174 av: Magi-cat

"Det finns statistik. Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, SFOG, visar i sin statistik att Gällivare BB har flest dödfödda barn i landet. Norbottens läns landstings, NLL, egen statistik säger att mellan 2010 och november 2016 var 14 Kirunabarn dödfödda."

Gråter

Ur artikeln i #171.

Där faller ju "argumentet" platt till marken om att det är bättre och säkrare med nedläggning för att låta förlossningsvården ske på några få, stora enheter!

De som företräder nedläggningslinjen borde också ha tillräckligt mycket empati och inlevelseförmåga att sätta sig in i hur det skulle vara att åka miltals på vintriga vägar med förlossningsvärkar...(Annars tycks de ganska okänsliga.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-03 14:32 #175 av: tarantass

Med risk att bli tjatig saknar jag även i den här tråden folk som har litet djupare (observera djupare) erfarenhet av andra länder med glesbebyggda områden och en mentalitet som inte är alltför avvisande till tanken på offentligt ansvar för sådana här saker. Även ur den ekonomiska aspekten. Där finns ju flera skolor, vilket inte heller kommer fram här. Även om ett litet land som Sverige har den egenskapen att bara en skola är "giltig" åt gången.

Länder som Norge (som brukar klara sådant här bättre än Sverige och gjorde det även långt innan de fann olja), Island, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sverige före 1980-talet. Även Sovjet kanske kunde ha något att lära ut. De försökte visserligen bygga höghusområden även för lantbefolkningen, men det blev det inte så mycket av, så de var samtidigt tvungna att bedriva en familjepolitik som tog viss hänsyn till realiteterna.

Anmäl
2017-02-03 14:42 #176 av: kamera0710

En annan avigsida med att trängas i storstäder:

"Bostadsbristen bör inte åtgärdas på bekostnad av hälsan, tycker experterna om att regeringen nu luckrar upp möjligheterna att bygga bostäder i kraftigt bullerstörda miljöer.

– Det blir en omedveten stress när man har det här bullret, som hela tiden finns där, säger Jonas Almqvist som själv bor intill en hårt trafikerad väg i Norrtälje.

Många svenskar lever med buller där de bor, och fler kan drabbas framöver. En av regeringens åtgärder för att komma tillrätta med bostadsbristen är att tillåta mer buller i de nya bostäder som byggs.

Den nya bullerförordningen innebär att små lägenheter nu kan byggas där dygnsmedelvärdet vid husfasaden är 60 decibel, istället för 55 som tidigare var riktvärdet. Syftet med förändringen är att få fram fler bostäder till unga.

För större lägenheter, med fönster åt flera håll, innebär de nya reglerna att om det finns en så kallat tyst sida av huset med max 55 decibel i dygnsmedelvärde, finns det ingen övre gräns alls för den andra sidan.

Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet, är kritisk. Han tycker att beslutet är anmärkningsvärt med tanke på att de vetenskapliga beläggen för att buller är farligt för hälsan har stärkts på senare år. Han sitter med i en expertgrupp för Världshälsoorganisationen som inom kort kommer med nya riktlinjer för buller.

– Vi kommer att slå fast att det nu finns säkra bevis för att vägtrafikbuller och flygbuller ökar risken för högt blodtryck, och att vägtrafikbuller ökar risken för hjärtinfarkt, så det är väldigt allvarliga negativa hälsoeffekter."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6179250

Anmäl
2017-02-03 15:01 #177 av: tarantass

#176: och ju mer man hävdar att en hög strukturell arbetslöshet behövs för att samhället ska fungera, desto mer ska man lägga skulden för det på de drabbade och skära ner de bidrag man annars kunde tycka samhället vore skyldigt dem.

Ju fler flyktingar man orsakar genom sitt levnadssätt, även om man använder stormakter som proxy, desto mer ska man stänga dörren för dem.

Ju mer man är mot abort (på andra håll, än så länge), desto mer är man också mot preventivmedel, socialvård, ensamma mödrar och jämställdhet.

Ju mer sjuka och allergiska folk blir, desto mer ska man driva igenom internationella regler som "befriar" företag från miljöhänsyn.

Ju fler rön som samlas på att konstnärlig verksamhet är bra för vår utveckling, desto mer ska den skäras ner på i skolorna enligt den föråldrade synen att det är "onödig lyx".

Och så vidare.

Jag ser en väldigt oroande linje här.

(Borde egentligen starta tråd om det…)

Anmäl
2017-02-03 15:28 #178 av: landsbygdsbo

#174 Det skulle vara intressant att se orsakerna till överdödligheten.

Man ser ju när man tittar på livslängd o hälsa att rökning , arbetslöshet inverkar negativt och utbildning positivt.

Är det så att andra faktorer än just avstånd till det BB som beskrrivs och rutinerna där är orsaken eller finns där andra orsaker?

Anmäl
2017-02-03 18:21 #179 av: tlover

För de som är aktiva på facebook finns en facebookgrupp för de som stödjer ockupationen av Sollefteå BB

https://www.facebook.com/ockuperamera/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-03 19:54 #180 av: landsbygdsbo

Nu är beslutet demokratisk klubban i nämnden så att säga.

Det tar väl ca 1 - 1,5 år att genomföra.

Sedan kommer förmodligen samma beslut tas vad det gäller kirurgin.

Återstår vad se de utomparlamentariska rörelserna lyckas åstadkomma

Anmäl
2017-02-03 19:55 #181 av: [NeferNefer]

#179: superbra, nästan så jag får lust att gå med i FB bara för den sakens skull Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-04 16:29 #182 av: Loris M

Det här blir kanske nästa steg, 

"Steg för steg-beskrivningar av hur du opererar ut din egen blindtarm"

http://www.etc.se/kultur-noje/malin-biller-om-den-nya-akutvarden 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-02-04 19:08 #183 av: Magi-cat

Ingenting är omöjligt! Skrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-04 21:04 #184 av: landsbygdsbo

Fast då tror jag de flesta med förstånd väljer att ta sig till centralorten för ev operation

Anmäl
2017-02-04 21:06 #185 av: Calcifer

#184 Och om det är en akut attack vilket inte är helt ovanligt gissar jag att du tror det är lika enkelt?

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-04 22:30 #186 av: landsbygdsbo

# Det fungerar väl som det har fungerat hittills, Med bil/ambulans eller helikopter.

Har goda vänner som bor i den yttre skärgården, de skrattar åt en eller två timmars transport. För deras del rör det sig om mer + att även om det skulle finnas helikopter tillgänglig så spelar ju inte alltid vädret med. Men som de säger , man får ta nackdelarna med fördelarna när man väljer att bo så här.

Anmäl
2017-02-04 22:58 #187 av: Calcifer

Härligt att de har roligt på bekostnad av de som måste resa för att få vård. Här finns ingen helikopter som bara kan dyka upp, och vädret kan vara livsfarligt mellan oktober-mars om det vill sig illa.

Du verkar ju tycka att man får skylla sig själv för att man bor lite avsides, ska hälsa det till de som flyttade hit när det fanns befintlig vård och inga tecken på att det skulle dras in. De borde ju besökt en spåtant kan man tycka så de visste om det innan och var smartare än att de inte flyttade in i en storstad direkt. Dumt gjort.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-04 23:34 #188 av: landsbygdsbo

#187, de bor på en ö. Vilket innebär att de måste ta båten till land, för att sedan ta bil. Vid extrema fall så som olyckor kan, jag säger kan de få hjälp. Annars hänger allt på dem själva.

Och, som de själva säger. De har valt att bo där. Ingen är idag tvingad att bo i glesbygd. Man gör ett val. Det gäller även dem som bor i Norrland.

Vädret kan helt klart vara livsfarligt hela året för skärgårdsbor.

Att vården centraliseras i glesbygd är inget nytt, detta har pågått länge.

Vad jag vet så är det väl inte första gången i Norrland heller.

I det aktuella fallet så har de folkvalda tagit ett beslut.

Det är val snart..pay back time så att säga

Då kan man ju rösta in en ny beslutande församling som kanske gör ett annat val. Men bara kanske, för de ekonomiska o praktiska förutsättningarna kommer knappast att ändra sig.

Jag har inte satt mig in i allt, men det verkar ju som om kirurgen är på väg bort också, och utan kirurg så kanske det varit bättre att kört till de andra ställena från början?

Anmäl
2017-02-05 01:36 #189 av: landsbygdsbo

Det aktuella landstinget måste väl spara ca 150 miljoner, inte 15...

Till det så kommer problemet med att få tag i kompetent personal till glesbygden

"Inte bara för att avdelningarna fylls med fler och fler stafettläkare – de blir också allt dyrare att hyra in. I december, till exempel, rapporterade P4 Västernorrland om en stafettläkare på kvinnokliniken i Sollefteå som vid ett flertal tillfällen fått 200 000 per vecka i arvode."

Så problemet är en aning mer mångfacetterat än ngn timmes bilresa extra...

Anmäl
2017-02-05 11:19 #190 av: tlover

938 underskrifter nu

#187 Ja det är galet att man som glesbygdsbo ska behöva vara synsk för att flytta (el som storstadsbo som flyttar ut till glesbygdskommuner)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-05 11:40 #191 av: tlover

Klipp från tv4 om hur man föder i en bil

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/bilf%C3%B6rlossning-s%C3%A5-g%C3%B6r-du-3775933

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-05 16:13 #192 av: landsbygdsbo

Rätt intressant egentligen, mängder av krav hur man ska ha det, men inga förslag hur man ska lösa det varken praktiskt eller ekonomiskt..hur vill man exempelvis få läkare utan att betala fantasilöner?

200 000Kr /vecka är väl en rätt bra lön för att jobba på kvinnoklinikCool

Anmäl
2017-02-05 16:16 #193 av: Calcifer

#192 Rätt intressant att du verkar anse att har man inte en konkret lösning får man inte ha några åsikter. Jag vill inte att det ska existera sexism, rasism eller homofobi någonstans i världen. Får jag inte tycka det bara för att jag ensam inte kan lösa det? Verkar ju hemskt vansinnigt i så fall.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-05 17:19 #194 av: tarantass

Vad springläkarsystemet beträffar är det en cancer som man aldrig borde ha släppt in från början. Och som har en lång förhistoria i bland annat för liten läkarutbildning och, givetvis, det senaste kvartsseklets politiska klimat. Och som andra cancerformer lär den bli väldigt svår att bukt med. Om nu ens en politisk vilja skulle utvecklas någon gång i framtiden.

Anmäl
2017-02-05 17:29 #195 av: landsbygdsbo

#193

För det första, du hittar nog ingen som anser att människor i glesbygd inte ska ha samma service och trygghet som de i stan, där det är praktiskt o ekonomiskt möjligt.

Alltså står det var och fritt att framföra önskningar i den inriktningen.

Men för att bli tagen på allvar så bör man kunna föra fram lösningar hur man vill ha det hela genomfört.

Annars blir det som de drömmar ett barn drömmer om guld o gröna skogar.

Jag gillar heller inte sexism, rasism eller homofobi och ser utbildning och information som vägar att motarbeta det.

Jag har heller ingenting emot att minsta by ska ha egen sjukstuga , affär och offentliga kommunikationer. Men till skillnad från de flesta här inser jag att det är förbundet med kostnader, kostnader för samhället som inte motsvarar samhällsnyttan.

Därför är jag intresserad, är din önskan bara ett barns dröm eller har du en föreställning om hur den praktiskt och ekonomiskt ska genomföras.

Anmäl
2017-02-05 17:33 #196 av: landsbygdsbo

#194

Så du menar inte att det har ngt att göra med oviljan att bo i glesbygd, svårigheten för läkares livspartner att finna passande arbeten?

Det tror jag.

Men mitt förslag att stämma i den bäcken vore att ha betalda läkarutbildningar med efterföljande kontrakt så som exempelvis flygvapnet har på sina piloter

Du får låg lön under studieperioden, inga studielån men måste de nästa 10 åren, för full lön arbeta där myndigheterna behöver dig.

Anmäl
2017-02-05 18:01 #197 av: tarantass

#196: "Så du menar inte att det har ngt att göra med oviljan att bo i glesbygd, svårigheten för läkares livspartner att finna passande arbeten?"

Det sade jag ingenting om. Skulle man jämt vara uttömmande skulle man inte få mycket sagt. Dessutom var det springläkarsystemet jag talade om. Det florerar också i storstäderna och dränerar även de landstingen på pengar.

Tvång att under en viss tid ta oattraktiva jobb kan vara en utväg, ja. Bara man ser till att det gäller också det vi vanligen brukar kalla skitjobb (och de flesta av oss brukar mena är det), att det inte blir så att "finare" eller välutbildat folk kan slippa undan dem, och bara man ser till att även "eklare" eller mindre utbildat folk då får jobba med roligare saker resten av arbetslivet.

Anmäl
2017-02-05 18:20 #198 av: Calcifer

#195 Så det spelar alltså roll, om man inte har konkreta lösningar på allt är det bara en fånig och barnslig önskan och alltså ska den inte tas på samma allvar? Logiskt. Och omtänksamt mot sina medmänniskor.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-02-05 18:26 #199 av: landsbygdsbo

#198

Om man stöder en aktion som ex den att ockupera en lokal i protest mot ett myndighetsbeslut, ett beslut som tvingats fram av ekonomiska realiteter är det vär en berättigad fråga, hur i he** vill ni lösa problemet då?

Mer pengar kommer inte in, lättare o billigare att få tag i personal blir det inte så?

Som ja tidigare sagt, jag hittar ingen som inte vill att alla ska ha service, vår o omsorg samt bra kommunikationer där det är ekonomiskt o praktiskt genomförbart.

Jag ser ingen praktisk lösning, de som röstade för en nedläggning såg det heller inte. Varför då inte vara lite konstruktiv och ta fram sådana lösningar istället för att ockupera och demonstrera för ngt man inte ens själv kan förklara hur det ska fungeraCool

Det är ingen ny företeelse så som visan beskriver så är det ett gammalt problem : -Så ska vi ha det, men var ska vi ta det?

Anmäl
2017-02-08 09:13 #200 av: landsbygdsbo

18 personer i ockupationsstyrkan i natt..

Anmäl
2017-02-24 13:51 #201 av: tlover

Första bebisen född i bil efter BBs stängning. Fysiskt gick det bra men båda föräldrarna är traumatiserade av händelsen Ledsen

http://www.expressen.se/nyheter/forsta-bilbebisen-fodd-efter-att-bb-lagts-ned/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-24 13:56 #202 av: tlover

2196 underskrifter

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-02-24 14:59 #203 av: [NeferNefer]

GråterSå onödigt. Det hade inte behövt hända. Tänk att de med vett och vilja utsätter folk för det här - och med risk för deras liv! Tänk om något hade gått snett och hon hade behövt akut kejsarsnitt? Eller tänk om hon hade förblött? Tänk om inte bebisen började andas? Det här är totalt oacceptabelt!! Att de "bara" är traumatiserade får väl ses som positivt, kanske ... (NEJ!! Det är inte ett dugg positivt!)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-24 15:20 #204 av: landsbygdsbo

#202

inte dåligt, knappt 1/4 av invånarna har skrivit under, resten bryr sig tydligen inte....

Anmäl
2017-02-24 15:41 #205 av: Magi-cat

"- Jag känner mig ganska lugn när jag ser vilka som röstade för, en gynekolog och en erfaren barnmorska. De tyckte att det var rätt ur ett patientsäkerhetsperspektiv, svarade Ewa Back, ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland, när Expressen ställde frågor om det klubbade beslutet."

Hur trygg och säker känner sig den födande kvinnan? 

"Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om", skriver den nyblivna mamman."

Med BB kvar hade hon inte fått denna traumatiska upplevelse! 

Detta är totalt oacceptabelt!Arg

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-24 15:52 #206 av: [NeferNefer]

Totalt oacceptabelt är precis vad det är Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-02-26 08:37 #207 av: Loris M

"När Sara Vargas och Juha Mularis bidrag Du får inte ändra på mig presenterades i kvällens delfinal av Melodifestivalen syntes låtskrivaren Lars Hägglunds tröja med texten "Sollefteå sjukhus".

Det är i en bild som publicerats i en grupp på facebook som Lars Hägglund är iklädd en tröja med texten sollefteå sjukhus och där Sara Varga håller upp en likadan tröja. När bidraget presenterades skymtar tröjan under Lars Hägglunds jacka."

http://www.allehanda.se/vasternorrland/solleftea/kuppen-i-melodifestivalen-latskrivare-hade-solleftea-sjukhus-troja-i-direktsandning

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-02-26 09:03 #208 av: landsbygdsbo

Det kommer en rad yttringar om att man ska ha kvar både sjukhus, kirurgi och andra avdelningar i sjukhus runt om i landet. Förståeligt...men hittills lyser finansieringsfrågorna, det vill säga själva grundvalen för sjukhusens existens med sin frånvaro. I sig inte heller det föga förvånande Cool

Anmäl
2017-02-26 11:57 #209 av: kamera0710

#208 En början kanske kan vara en översyn av vårt nuvarande system, vilket jag tog upp i #156.

Anmäl
2017-02-26 14:06 #210 av: landsbygdsbo

#209

Men det hjälper ju inte att betala fullt ut för full service i områden som är glest befolkade. Där blir man ju av nöden tvungen att utjämna, dvs, beskatta andra områden för att de ska försörja de glesbefolkade. Och i förlängningen, eftersom sjukvården har ont om pengar överlag så kommer majoriteten att välja att majoriteten av resurserna ska läggas hos dem som betalar.

När det inte ens går att få tag på läkare till dessa utposter (har ju hört talas om 200 000 i veckan periodvis för hyresläkare på den aktuella utposten) Så måste man ju prioritera.

Anmäl
2017-02-26 14:54 #211 av: kamera0710

#210 Noterar att du till stor del pratar om något helt annat än det jag tar upp.

Anmäl
2017-02-26 15:23 #212 av: landsbygdsbo

#211 Du får notera bäst du vill, men det ändrar ju inte det faktumet att en samhällsservice blir dyrare per capita sett ju färre det är som betalar till den och ju större yta den ska serva. Cool

Anmäl
2017-02-26 15:42 #213 av: kamera0710

#212 Kan tänka mig att det också blir dyrt om alla ska trängas i överhettade storstäder. Kanske blir det på sikt också dyrare sjukvård utifrån det jag tar upp i #176. Dessa fakta vågar jag gissa att flertalet nationalekonomer inte har en aaaning om, för att anknyta till en annan diskussion vi haft.Cool

Anmäl
2017-02-26 16:18 #214 av: landsbygdsbo

#212

Nu är det ju en viss skillnad mellan att bo i de olika tätorterna i syd o Mellansverige, Norrlands inland och överhettade storstäder.

Här nere har vi en befolkningstäthet som räcker till att finansiera ett par stora sjukhus inom 10 mil, Stockholm klarar det på ett par mil men i Norrlands inland handlar det om kanske 20 mil.

Och det finns inte en ekonomisk bärkraft där uppe så att man kan komma ner till 5 eller ens 10 mil.

Jag tror knappast att sjukvården blir dyrare för oss som har ett par hundra meter till närmaste granne jämfört med om vi skulle ha 2 eller 3 km. Vad som blir dyrare är logistik o fasta kostnader per capita...vilket jag påpekat ett otal gånger.

Väljer man att bo i glesbygd får man ta det goda med det onda. Och sämre samhällsservice hör dit.

Anmäl
2017-02-26 16:22 #215 av: kamera0710

#214 "Vad som blir dyrare är logistik o fasta kostnader per capita...vilket jag påpekat ett otal gånger."

Inför en del andra möjliga kostnader verkar du dock vilja stoppa huvudet i sanden...

Anmäl
2017-02-26 16:25 #216 av: landsbygdsbo

#215

Men så förklara vilka kostnader som ökar, per capita räknat i en tätbefolkad bygd jämfört med en glesbefolkat bygd.

Kostnader som ska skattefinansieras vill säga.

Anmäl
2017-02-26 16:29 #217 av: kamera0710

#216 Jag säger inte att det MÅSTE vara ökande kostnader för överfulla storstäder, men det som tas upp i #176 KAN vara en ökande kostnad för sjukvården.

Färdigdiskuterat för i dag i detta ämne. Får se om jag återkommer, men det känns som vi börjar föra samma debatt ett varv till. De som läser får väl bedöma själva.

Anmäl
2017-02-26 17:17 #218 av: landsbygdsbo

Du menar att nu börjar kraven på fakta komma Cool

Anmäl
2017-02-28 05:56 #219 av: kamera0710

#218 Kravet på fakta tog jag upp redan i inlägget om den nationalekonomiska begåvningsreserven, (#26)Cool.

Anmäl
2017-02-28 07:52 #220 av: landsbygdsbo

#219

ja jag vet inte det, man kan ju vara begåvad trots att man är EU-motståndareSkämtar

Anmäl
2017-03-02 17:47 #221 av: Magi-cat

Stanna hemma och föd?

"– Vårt råd är att om du tror att du inte kommer hinna köra till sjukhus när du ska föda, chansa inte, stanna hellre hemma och föd med stöd av en barnmorska på telefon eller att vi hinner komma på plats och hjälpa, säger Anna-Karin Andersson, ambulanssjuksköterska."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fler-forlossningar-sker-utanfor-sjukhus-i-lulea-boden

Det brukar heta att stora sjukvårdsenheter är säkrare och tryggare för födande kvinna och barn  och att små enheter därför kan läggas ner.. Nu har vi återgått till forna tider och ska föda hemma! Eller?

I Göteborg ska omföderskor skickas hem efter 6-8 timmar, det anses bättre än att vara på sjukhus, enligt ansvariga....

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-02 17:54 #222 av: [NeferNefer]

Jahaja, så bra att jag inte bor där då. För då hade jag dött. Akutsnitt är nog inte en enkel sak att utföra hemma med kökskniven heller. Kanske telefonbarnmorskorna kan instruera maken i hur snittet ska läggas ... 

Fullständig idioti!! Arg

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-02 18:08 #223 av: Magi-cat

#222 Man kan nog beställa hem ett litet kit i förväg. 

Arg

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-02 18:16 #224 av: [NeferNefer]

Schysst. Undrar vad som kommer i det kitet? En flaska starksprit att bedöva morsan med och ge farsan mod att börja skära, samt en slipad kniv och lite plåster? Alltså, seriöst ... vad sysslar de med egentligen?

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-02 18:30 #225 av: landsbygdsbo

#224 

Gryta att koka vatten i, välslipade knivar o hembränt ska det väl inte vara några problem med....när man bor i tassemarkerna

Anmäl
2017-03-02 18:58 #226 av: Magi-cat

#224 Det kan man undra. Gråter

Förlossningsvården är lite grann ett signum för samhällets omsorg och välfärd.
Det är så viktigt att känna trygghet och säkerhet när ett liv kommer till världen. Nu räcker det med försämringar!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-02 20:31 #227 av: [NeferNefer]

#226: Precis. Det är helt oacceptabelt Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-02 20:37 #228 av: tlover

#224 Hur ska det gå för oss då som är absolutister Förskräckt

Skämt åsido, det är så mycket som kan gå fel att det bara är oacceptabelt. Jag själv skulle aldrig överlevt utan att föda på sjukhus (jag skulle nog däremot ha klarat mig till ett sjukhus vart som helst i världen då dottern satt fast så det blev akut snitt. Men bara för att jag skulle ha gjort det betyder inte att dottern skulle ha gjort det).

Här är ett bra inlägg om att det hela är oförenligt med de mänskliga rättigheterna

http://bakingbabies.se/2017/02/25/bilforlossning-oforenligt-med-de-manskliga-rattigheterna/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-02 22:14 #229 av: landsbygdsbo

#228

Tror inte det faller under lagen för mänskliga rättigheter. Vård, medicin och sakkunnig hjälp är ju tillgänglig...det är bara din sak att ta dig dit och förse dig Skämtar

Anmäl
2017-03-03 00:18 #230 av: [NeferNefer]

#224: Jag är också absolutist så mig hade inte det där spritkittet hjälpt så värst. Fast vem vet hur jag skulle reagera i en sådan nödsituation?

Mycket bra inlägg du länkar till Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-03 07:08 #231 av: tlover

Varför inte stänga ner alla BB i Malmö? Det är ju rimligt avstånd att åka till Göteborg för att föda enligt politiker (inte i fallet Sollefteå men det finns nedläggningshotade BB som skulle ha inneburit 30mil till BB).

Bara för att ge det perspektiv

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-03 07:12 #232 av: tlover

Och befolknings kortet går inte att dra, är det för långt att åka för en person i Malmö så är det för långt för en person i Ådalen eller någon annan stans

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-03 08:44 #233 av: landsbygdsbo

#231

för att lägga perspektiv

Malmö kommun  280 000 invånare

Sollefteå  kommun  9000 invånare

Multiplicera landstingsskatten med 31, där uppe i norr så finns ekonomi för att ha både BB och kirurgi kvar

Om det är 1 eller 20 mil har med saken att göra,för ju fler som bor innanför 5 mils radie ju mer befogat är ett lasarett/bb då, det är ju inte så svårt att förstå

Anmäl
2017-03-05 12:28 #234 av: kamera0710

Inlägg på DN debatt tar upp ämne som jag berör i #11.

"Stockholm riskerar en trafikinfarkt i nära framtid. Trängseln uppskattas redan kosta 6,5 miljarder per år och kommer i frånvaro av kraftfulla motåtgärder att snabbt förvärras till följd av växande befolkning och fordonsflotta.

Mellan 2010 och 2015 växte personbilsparken i Stockholms län med 10,8 procent och flottan av lätta lastbilar med 12,3 procent. Räknat per år var ökningstakten 2,2 respektive 2,5 procent. Fordonsflottan växte betydligt snabbare än befolkningen, som under samma tid ökade med 8,6 procent (1,7 procent per år). Den årliga genomsnittliga körsträckan per bil är högst i landet.

Resandet med kollektivtrafik ökar i ungefär samma takt som resorna med bil. Antalet personkilometer växte med 9 procent i Stockholms län mellan 2012 och 2015, men utbudet av kollektivtrafik ökade bara med 5 procent. Trängseln i kollektivtrafiken förvärrades.

Om fordonsparken fortsätter att växa i takt med förväntad befolkningsökning eller snabbare kommer det finnas minst 1 038 000 personbilar och 131 000 lätta lastbilar i länet år 2025 (+ 17 procent). Det kan jämföras med 887 000 personbilar och 112 000 lätta lastbilar vid utgången av 2015."

http://www.dn.se/debatt/brattom-stoppa-hotande-trafikinfarkt-i-stockholm/

Anmäl
2017-03-05 12:53 #235 av: landsbygdsbo

#234  Vilket ger randkommunerna till dessa "hotspots" möjligheter att dels hålla med bostäder och industrilokaler med en bibehållen närhet till kunder o uppdragsgivare. Stora synergieffekter. Jämför gärna med de "motorer" man ser runt Europas städer, eller varför inte, i lite mindre skala. De mindre , specialiserade små företag som dykt upp kring SAAB i Linköping. Men det hjälper knappast de glesbygdskommuner som ligger 30 mil från närmaste hotspot.

Anmäl
2017-03-06 07:48 #236 av: Loris M

Landsbygdsbo är avstängd tills vidare! 

Jag ogillar verkligen att behöva göra det, men jag har fått flera PM från medlemmar som tycker att han förstör stämningen och att hans sätt att tänka går emot allt som denna sajt står för. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-03-08 09:52 #237 av: Magi-cat

"Det är nog nu, landsbygdspolitiker!"

http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/lilian-sjolund-lika-forbannad-som-nar-jag-slangde-lustgasmasken-pa-barnmorskan

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-09 21:58 #238 av: tarantass

Såg ett TV-program nyss. Handlar inte bara om förlossningsvård (fast sådan ingår), men kanske kan ge litet perspektiv på det här med ekonomi och tänkesätt åt den som är mottaglig.

(Här har de verkligen inte råd – ska de därför vara utan sjukvård?

Även med den för tillfället konventionella synen på hur ekonomi måste vara, vad är det egentligen som kostar i svensk sjukvård?

Är läkartäthet ett bra mått på – just läkartäthet! – utan att man drar ifrån den byråkratiska delen av arbetet, som en läkarsekreterare kunde sköta minst lika bra i den mån den behövs?

Med flera frågor…)

Repris i SVT24 10/3 kl. 00:25 och finns på nätet:

http://www.svtplay.se/video/12603844/rebellkirurgen/rebellkirurgen-avsnitt-1

Efter 30 års tjänst i Sverige har kirurgen Erik Erichsen tillsammans med sin fru Sennait flyttat till Etiopien. I landet med 3 läkare på 100 000 invånare (Sverige har 380) är resurserna oerhört begränsade. Erik tvingas operera med det som finns till buds: en billig borrmaskin, slangklämmor, cykelekrar eller fiskelina istället för suturtråd. Men trots de stora utmaningarna så menar Erik och Sennait att allt ändå inte är bättre i hemlandet: "Den andliga nöden i Sverige är större än den materiella nöden i Etiopien. Det är mycket vi kan lära oss av den här kulturen". En film av Erik Gandini.

KAN SES TILL:

5 mar 2018 (ett år)

Anmäl
2017-03-11 11:29 #239 av: tlover

Som om 20 mil inte var nog, nu har BB i Övik så högt tryck så att dom måste skicka föderskor vidare 15 mil till Sundsvall

http://omni.se/hogt-bb-tryck-gravida-kan-skickas-vidare-15-mil-till/a/aRq9a

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-11 11:43 #240 av: Magi-cat

#239 Hade de inte ens räknat med de följderna??? Kan man undra...

.

"Länets två kvinnokliniker måste börja samarbeta allt mer i och med att BB i Sollefteå stängdes tidigare i år.

– Det kan innebära att vi måste hänvisa personer till Sundsvall som inte bedöms som akuta. Det sker efter en överläggning med jourläkare och barnmorskor på plats, säger Wikman."

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24535354.ab

Vem frågar hur kvinnorna känner och vad som är bäst för dem??

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-11 15:58 #241 av: [NeferNefer]

Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-11 16:04 #242 av: Calcifer

Ja det säger ju sig självt att det blir fullt på andra platser. Speciellt eftersom närmaste BB inte direkt ligger i en enorm stad med enorma resurser. Fattar inte hur korkade folk kan vara.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-03-12 18:26 #243 av: tlover

Läsvärt blogginlägg, inte om Sollefteå specifikt men att Sverige i stort måste börja satsa mer på BB

http://www.familjeliv.se/blogg/AlexandraRejsmar/naer-ska-sverige-boerja-bry-sig-om-min-fitta-104401

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-17 20:34 #244 av: tlover

Nån som vet om denna artikel finns någonstans där det inte är betalsida?

https://www.allehanda.se/logga-in/bb-ockupanterna-fick-blankt-nej-landstingsledningen-omprovar-inte-beslutet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-18 00:57 #245 av: VoxBauers

#244 Har skickat PM till dig!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2017-03-25 13:48 #246 av: tlover

Varningsskylt är uppsatt som varnar för födande kvinnor

http://www.expressen.se/nyheter/vagskylten-varnar-for-fodande-kvinnor/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-27 22:00 #247 av: tlover

"Om karlar födde barn skulle det finnas ett BB i varje liten by"

http://www.allehanda.se/kultur/ida-oscarsson-om-karlar-fodde-barn-skulle-det-finnas-ett-bb-i-varje-liten-by

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-27 23:56 #248 av: Calcifer

Den mest korkade kommentar jag fått höra är "men kvinnor födde ju barn långt innan teknik" - ja och hur jävla bra gick det?  Massor av kvinnor och barn dog pga det. Idioti!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-03-30 12:26 #249 av: tlover

Mer pengar kommer till landstingen men ändå öppnas inte BB igen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-oppning-av-forlossningen-i-solleftea-trots-pengar-fran-staten/

http://land.se/landkoll/extramiljoner-fran-staten-anda-oppnas-inte-bb-solleftea/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-30 15:36 #250 av: [NeferNefer]

GråterJaha. 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-04-07 12:06 #251 av: tlover

Svensk förlossningsvård allt sämre och ändå gör dom sådana idiotiska beslut som att lägga ner BB

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-forlossningsvard-allt-samre/

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-09-06 16:15 #252 av: Magi-cat

Tyvärr verkar inte någonting ha blivit bättre sedan BB och därefter flera andra avdelningar lades ned i Sollefteå. Ledsen

Patienter har t.o.m. dött.

"– Kanske är det så att man inte vill att lampan ska lysa på det som är dåligt, utan ärenden avskrivits och inte utretts ordentligt. Varken sjukhusledningen eller landstinget har utrett fallen ordentligt. Det är skandallöst och allvarligt. Flera personer har dött vid fel tidpunkt, säger han.

Judit Sundström är överläkare på kvinnokliniken på Sollefteå sjukhus.

– Jag känner till fall där cancersjuka patienter som inte kunde få cellgiftsbehandling i Sollefteå, som inte orkat åka långa sträckor för att få sin behandling. De ger upp och har dött till följder av det, säger hon."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0EA5gJ/efter-nedlaggningen--flera-larm-om-dodsfall

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-09-06 16:17 #253 av: Calcifer

Ja, det är jäkligt läskigt med hela den här skiten just nu måste jag erkänna.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.