Jämlikhet

"Slavarna befriades – och burades in"

2017-03-03 07:22 #0 av: kamera0710

"Sedan 1970 har antalet fångar i USA ökat med cirka 545 procent. Svarta män utgör drygt sex procent av landets befolkning – men drygt 40 procent av landets 2,3 miljoner (!) fångar. Risken för en svart man att hamna i fängelse är en på tre, för en vit man är den en på sjutton.

Den här statistiken ligger i botten på dokumentären Det 13:e tillägget, som finns att se på Netflix. Vill man förstå rasfrågans betydelse i USA och kraften i Black lives matter-rörelsen så är den en bra början.

Filmens skapare Ava DuVerney, som bland annat gjort spelfilmen Selma om medborgarrätts­rörelsen, börjar i avskaffandet av slaveriet 1865, då man med ett 13:e tillägg till konstitutionen garanterade alla amerikaners frihet – med undantag för dömda fångars.

Det var ett undantag som genast kom att användas mot svarta, för hur skulle man rädda Söderns ekonomi när gratisarbetskraften (fyra miljoner slavar) försvann? Jo, man kunde använda fångar. Så greps och dömdes svarta amerikaner, inte sällan för småbrott och lösdriveri, och fick jobba vidare på bomullsfälten."

DuVerneys tes är att rättssystemet alltsedan dess har använts för att kontrollera USA:s svarta befolkning, av ekonomiska och politiska skäl.

Under hundra år kunde de så kallade Jim Crow-lagarna upprätthålla segregationen mellan svarta och vita, där svartas rättslöshet hade sin yttersta konsekvens i lynchningar."

Läs gärna hela texten.

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/4abra/slavarna-befriades--och-burades-in

Anmäl
2017-03-03 14:36 #1 av: landsbygdsbo

Skulle ju kunna användas här med. Tredje resan....vad småbyk man skulle slippa då.

Och förvaring enligt Texasmodel i voljärer utomhus.

Så kommer de hem efter ngr månaders frisk luft med knott o myggbitna och tar sig en funderare på om det hela var värt det

Lite extremt, på andra sidan pendelns väg men vi kommer nog dit så småningom med...

Anmäl
2017-03-03 14:45 #2 av: [NeferNefer]

#0: Så fruktansvärt ... Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-03 15:09 #3 av: kamera0710

#1 Har funderat på om EU borde göra som USA och ge sig själva rätten att gripa vem som helst var som helst i världen. Då kanske vi kan bura in storbyken Trump i en europeisk motsvarighet till Guantanamo...

Anmäl
2017-03-03 15:35 #4 av: landsbygdsbo

#3

Israel har ju praktiserad detta tämligen länge, alltsedan Münchenmassakern.

Och Vad jag vet så lägger väl flera EU-länder inte fingrarna emellan om de skulle utsättas för ngt liknande.

Vad det gäller Trump, så den dag han begår brott i Europa kan nog en diskussion uppkomma hur det ska regleras.

För en individ/organisation som använder en territorialgräns för att från ett skyddat område angripa andra individ/nationer är det ju det enda verksamma motmedlet.

Att fängelserna i USA har så stor andel svarta i förhållande till vita beror ju på 2 saker

1 Färgade har över lag sämre levnadsvillkor, bor oftare i områden med hög kriminalitet

2 du har inte den straff rabatt vi har här . USA ökar i stället straffen för återfallsförbrytare (vilket jag anser riktigt)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.