Religion och livsåskådning

Massgrav funnen vid katolskt barnhem

2017-03-03 16:58 #0 av: kamera0710

Nyheter från Irland visar än en gång den fina västerländska kristendomen kontra hotet från islam. Eller om det är tvärt om...

Eller visar det bara att den muslimska indoktrineringen av västerländsk humanism är äldre än vi trott? 

”Utredare har funnit en massgrav med liken efter barn vid ett tidigare katolskt barnhem på Irland. Fynden bekräftar tidigare misstankar och mångåriga rykten om att avlidna barn ska ha begravts anonymt under tiden för verksamheten, 1925-1961.”

”Det var 2014 som regeringen efter tidigare rykten beslutade att tillsätta en utredning. Hemmet för ogifta mödrar och deras barn drevs under åren 1925-1961 av den katolsk nunneorden Ben Secours. Under den perioden ska 796 spädbarn och barn ha dött på inrättningen, enligt lokala register. 1975 ska två pojkar ha funnit skelettdelar huller om buller i ett betongutrymme vid platsen och i vittnesmål gjort bedömningen att mängden ben motsvarat omkring 20 kroppar, uppger The Irish Times.”

”Irland har en lång historia av att låsa in unga ”fallna kvinnor”, som bedömdes vara sexuellt aktiva före äktenskapet, föräldralösa eller handikappade, på institution. Tiotusentals ogifta gravida kvinnor, bland dem våldtäktsoffer, födde barn på hemmen. Kvinnorna hölls inlåsta, många barn bortadopterades.”

”Mest kända är de irländska Magdalenatvätterierna, döpta efter den prostituerade Maria Magdalena i Bibeln. På dessa tvingades åtminstone 10.000 kvinnor mellan 1922 och 1996 arbeta under slavliknande former. Många av de utomäktenskapligt födda barnen adopterades bort. Tvätterierna drevs av katolska kyrkan.”

"Runt 600 av kvinnorna beräknas vara i livet. Efter en utredning beslutade Irlands regering i fjol att ge offren omfattande skadestånd. Premiärminister Enda Kenny bad då formellt om ursäkt för statens roll i det han beskrev som 'en nationell skam'." 

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/massgrav-funnen-vid-katolskt-barnhem

Anmäl
2017-03-03 17:00 #1 av: [NeferNefer]

StorgråterDet är ohyggligt. Så omänskligt! 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-03 17:57 #2 av: Sindri

En film med fenomenala Judi Dench som berättar en sann historia från ett sånt kloster.

http://akas.imdb.com/title/tt2431286/?ref_=fn_al_tt_1

Anmäl
2017-03-03 18:08 #3 av: tarantass

Men det här är ju katoliker och de har ju alltid varit islamistiska. Eller vad det nu är de är de där gökarna söderut, ligger det i klimatet eller, att man inte behöver sträva och kämpa som vi behöver här uppe i kalla Nord.

För annat var det här. Vi protestanter hade minsann inte alls något socialt tvång på huckle eller annan huvudbonad för anständigt kvinnfolk långt in mot 1900-talets mitt på många håll på landsbygden och inte alls något sådant som korrektionsanstalter, handikappade som fick bo i kobås i fähusen, föreställningar om kvinnors medfött klena nerver, syn på "far i huset" som familjens självklara överhuvud och talesman eller sterilisering av "översexuella" kvinnor in på 60- och 70-talen.

Och eftersom vi aldrig hade något sådant, allra minst för bara 40-50 år sedan, kan vi lugnt säga att de som har liknande värderingar idag aldrig kommer att ändra dem. Inte ens i takt med ökande välstånd, för där ljuger ju Hans Rosling och andra när de säger att med ökande välstånd och chanser för framför allt kvinnor (även beslöjade sådana), men även fattiga män*, till utbildning, barnbegränsning och inkomst brukar folk också vilja ha mer frihet alldeles av egen drift.

___________________________

*  Fattiga män är inte fullt så missgynnade samtidigt som de också har det könsrollsmöstret att satsa mer på sin egen konsumtion och mindre på sina närståendes välfärd; det är därför de är mindre viktiga i just det här sammanhanget.

Anmäl
2017-03-03 18:12 #4 av: [NeferNefer]

#3: Ja, men typ ... 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.