Jämlikhet

Fler murar än någonsin!

2017-03-14 07:49 #0 av: Magi-cat

Varför kallas ibland vår tid "tiden efter murens fall"?

När Berlinmuren revs fanns det "bara" ett tiotal murar, nu finns det 70, de flesta tillkomna på 2000-talet. Och fler lär det bli, har det utlovats...

Dessa murar är alla monument över ojämlikhet, orättvisa, apartheid.

Det är kapitalet som i globaliseringens värld initierar frihandelsavtal. Där uppstår en paradox när handeln är fri men inte människorna.

"För muren stoppar inte pengatransaktioner, den stoppar människor."

EU skulle underlätta rörligheten över gränserna. Sedan dess har ett tiotal stängsel byggts i och runt Europa.

Och vid muren USA bygger mot Mexico har redan 6000 människor skjutits ihjäl eller dött av andra orsaker...

"Än så länge säljer ingen bitar av den muren.

Men en dag kommer kapitalets murar också att rivas, och det kommer att finnas ett museum över dem. Alla de som dött kommer då att återfå sina namn och sin värdighet. Besökarna på museet kommer att titta på deras bilder, säga ”Aldrig mer!” och häpnas över vår tid. Den tid som kallades ”efter murens fall”."

Läs mer i denna tänkvärda artikel:

http://www.etc.se/ledare/kapitalismen-bygger-fler-murar-nagonsin

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-14 15:04 #1 av: tarantass

Läsvärd kan man lugnt säga.

En kanske litet torr kommentar i historielöshetens tid:

"Varför kallas ibland vår tid "tiden efter murens fall"?"

För att den mur (den järnridå, det östblock) som tvingade storkapitalistintressena att underordna sig demokratin föll. (Den demokrati som ju aldrig blev ekonomisk.) Det fanns inte längre något västerländskt maktblock de behövde visa sig mer demokratiska än.

De murar segrarna bygger är aldrig riktiga murar, den övervakning segrarna inför är aldrig riktig övervakning (i vår tid kallas den ju till och med "virtuell"), de människor segrarna krossar är aldrig riktiga människor, det totalitära system segrarna inför (fundamentalistisk politisk kapitalism i det här fallet) är alltid demokratiskt.

Och det här förtryckssystemet är det kanske slugaste historien hittills har sett: det ser dels till att förtrycket i största möjliga mån drabbar andra människor (i tredje världen) än dem som bär upp systemet (i det rika väst), dels har det skaffat sig resurser att hejdlöst stjäla av framtiden (plundra jorden) för att muta den sistnämnda gruppen med materiell levnadsstandard. Det sista kan också utsträckas till lämpliga grupper i tredje världen vid behov, men vi får väl se vad som händer när länder som Kina och Indien på allvar börjar kräva västerländsk materiell levnadsstandard.

Anmäl
2017-03-14 18:33 #2 av: tarantass

#1: glömde ett tillägg som kanske är nödvändigt på nätet numera: nej, det är ingen konspirationsteori (och inte heller någon historiesyn jag själv har hittat på, långtifrån). Det krävs ingen medveten ondska hos enskilda personer för sådana här byggen (även om "psykopater" säkert anrikas i hierarkiers toppar – men de flesta är knappast "psykopater" där heller). Det räcker med kulturell och social evolution, inklusive olika grupper ofta trevliga människors irrationella och rationella, men snäva och kortsiktiga, odling av sina egenintressen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.