Massmedia

Perversa veckan

2017-08-10 09:40 #0 av: [NeferNefer]

https://www.etc.se/kultur-noje/wisti-om-kds-perversa-vecka


"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-10 16:29 #1 av: tarantass

Ja, precis. Skrattar (Men vad gör man med dem som inte ens deras egen medicin hjälper på när de inkräktar på andras rätt, för de har minsann Gud eller Naturen bakom sig? Sätter dem på Skansen istället för de stackars aporna?)

Och suck. Har vi inte snart kommit över sådana perversioner som att inte respektera vad folk är…

(Är inte det naturen, vad folk är, så har nog både jag och de flesta naturforskare fått något om bakfoten.)

Anmäl
2017-08-10 16:41 #2 av: tarantass

Men det hedrar KDU- och KD-ledarna att de tog avstånd från uttalandet. Å andra sidan gynnar det ju deras politiska överlevnad, så hur ärligt kan det vara? Någon som vet mer? Och hur representativa är de för sina (aktiva) medlemmar?

Anmäl
2017-08-11 06:21 #3 av: kamera0710

PC Jersild skrev följande om partiet på 90-talet (i en DN-kolumn):

"KDS tredje ansikte är partiets mörka baksida, den kristna fundamentalismen. Den syns inte alltid men sticker fram då och då. Här finns det rabiata abortmotståndet och försöken att sabotera många av medicinens nyare landvinningar, som genteknik, fosterdiagnostik och transplantationer."

"När KDS inhöstar beröm för att man skött sig i regeringen och lagt fram en ambitiös sparplan glöms partiets violetta baksida bort. Den frånsida som är lika litet demokratisk som stalinismen en gång, men som borgerliga opinionsbildare inte anser sig behöva ifrågasätta, i varje fall inte i valtider."

Anmäl
2017-08-11 11:29 #4 av: tarantass

#3, om det var svar på 2: jo, det är ju alltid bra att påminna om för dem som inte vet. Men jag var väl otydlig, jag menade mer i detalj och nuförtiden. Allt förändras ju och inget parti består av bara tre sidor.

Anmäl
2017-08-11 21:51 #5 av: papa-bear

#4 nä, du får lägga till 3 sidor och göra en kub, så närmar vi oss hur många ansikten/sidor ett parti, eller religion för den delen, har.

Anmäl
2017-08-11 22:24 #6 av: [memoirsofaclone]

Då hela Pride-rörelsen är väldigt fixerade vid just det sexuella så finns det en poäng. Men att hbtq-personer skulle vara mer perversa än någon annan stämmer såklart inte, det är bara en fördom som vissa har. Denna späs tyvärr på av dessa event där en liten grupp vill visa upp sig och gå omkring nakna eller med kostymer som anspelar på något sexuellt. Hur ska hbtq kunna normaliseras när detta är vad folk ser och förknippar det med? Läder, latex och schlagerglitter och glamour. Konstigt att många inte ser problematiken i detta. Jag försöker tänka mig in i om jag själv skulle vara hbtq, jag hade inte velat ha något med Pride att göra utan bara leva ett normalt liv som vem som helst. 

Anmäl
2017-08-12 11:34 #7 av: tarantass

#6: det kan bero på många saker.

– Bland annat på att en rättvisare jämförelse är med sambafestivaler och liknande. Men den parallellen är svår att se för den som inte inser hur heteronormstyrda sådana tillställningar alltid har varit och att en av poängerna är att HBTQ+-folk har rätt till hela uttrycksskalan, även om man själv inte ser den vardagliga delen av den därför att man inte känner så många (eller någon) som är öppet HBTQ+.

Alltså i korthet: man har fördomarna och snedsynen kvar men vet inte om det.

– En annan orsak kan vara att eftersom det är mest homofober som kritiserar sånt här så vill man kanske varken ge dem ammunition eller förväxlas med en.

– Sedan, i den mån det verkligen finns något omoget i de här manifestationerna, så är nästan alla människor så totalt identifierade med sin kultur och sitt nu att de inte ser att man måste lära sig krypa innan man kan gå. Folk måste lära sig acceptera att nya och ovana saker tar sin tid att sätta sig hos folk. Och den tiden kan vara många generationer lång, det kan man se om man studerar historien. Cis- och heteronormativiteten har haft minst ett par årtusenden.

Så i korthet: eftersom man alltid underskattar svårigheterna med det man själv inte har provat på eller ser någon anledning att prova på är man alltid missunnsam mot dem som däremot har den anledningen.

Anmäl
2017-08-12 11:45 #8 av: Angelfish

#6 Det är inte Pride arrangemang som spär på fördomar om att hbtq-personer är mer perversa än andra.

Det är personer som du och din kommentar som spär på den fördomen och myten.

Anmäl
2017-08-12 11:51 #9 av: tarantass

#8: å andra sidan tror jag att också din kommentar spär på den fördomen. memoirsofaclone verkar ju medveten om att HBTQ inte är några perversioner och verkar rent allmänt ha en seriös inställning. En sådan person brukar man normalt kunna betrakta som kommunicerbar. Gör hen då någon missbedömning, som man ser det, kan det vara bättre att försöka visa på den.

Att bara beskylla, utan att ge personen en chans att förstå varför, får så lätt motsatt effekt. Och om inte på den personen så på andra läsare.

Som jag sa nyss: man måste krypa innan man kan gå. (Och man kan då sträcka ut en hand eller slå till med den. Men man behöver inte slå till på typ ryggmärgsreflex.)

Anmäl
2017-08-12 12:06 #10 av: tarantass

… sedan hjälper det ju inte heller mot dem som uppenbarligen får sina fördomar påspädda av Pride-arrangemang, eller som befarar att andra får det, att bara säga "ni /de finns inte". De slutar inte finnas för det och får de inga vettiga svar blir de kanske fler. Att förneka HBTQ+-folk har inte heller "hjälpt" på fåglarna vete hur många årtusenden…

Det är precis som med SD-gänget och så vidare: det finns hardcoreextremister som ingenting hjälper mot, men alla som har fördomar eller inte är insatta är inte sådana. Det finns också de som tar intryck av argument – goda som dåliga. Dem är det bättre att ge goda argument.

Anmäl
2017-08-12 19:13 #11 av: tarantass

För att återgå till #6 (och #7) kan man väl också säga så här: de som förfasar sig över Prideparaderna – förfasar de sig också över sambaparader, burlesk och liknande?

Om inte – varför?

Om ja – visar de det offentligt lika mycket som de visar det över Prideparaderna? Om de visar det mindre – varför? Kan visserligen vara för att avkläddhet med heterosexuella förtecken finns överallt inklusive på reklam – men då bör de kanske ta sig en funderare på vad de "sänder för signaler" om de ensidigt kritiserar Pride.

Sedan har vi, som så ofta, ett av de klassgap som det numera är så omodernt att låtsas om: att den högutbildade medelklassen i städerna brukar vara mer moraliskt progressiv än vanligt folk, som för sin del upplever sig mer upptagna av tillvarons väsentligheter – mat, tak över huvudet och sådant – och kan fnysa åt de förras "lyxproblem" och att de "lyfter fram marginella företeelser". Där finns ett ömsesidigt kommunikationsproblem. I just HBTQ+-fallet förvärras det väl av att framför allt homosexualitet har en lång tradition av relativ acceptans i konstnärliga och underhållningskretsar – just sådana som i vilket fall som helst mer sannolikt än andra kan tänkas arrangera kreativa parader. Eller visa sig lättklädda offentligt för den delen.

På tal om det ska man förresten inte heller underskatta den kraft som finns i glädjen över att äntligen, efter alla dessa århundraden eller årtusenden, kunna visa vem man är utan att bli utstött, bränd, stenad, ihjälslagen, förklarad fiende till Gud och farlig för barn, garanterat misshandlad och you name it. Vill man missunna HBTQ+-folket den här möjligheten – vad vill man då ge dem istället?

Sedan kan man förstås alltid diskutera det taktiska i förhållande till omgivningen, bland annat mot bakgrund av allt jag nu har tagit upp i tråden.

Å andra sidan: Rom byggs aldrig på en dag; och vill man ha ett alternativ får man nog tänka igenom det noga. En manifestation för öppet homoskap iscensatt i en grå vardag, som en grå vardag – hur skulle man utforma den? Vilka skulle märka den? Eller en "vanlig" demonstration med folk i gångkläder bärande på plakat om att inte "knacka bög" och så vidare? Själv börjar jag gäspa bara jag skriver det…

… och framför allt: hur skulle man motivera att HBTQ+-folket fortfarande skulle tvingas hålla en så låg profil när cisheterofolket kan ha sin reklam, burlesk, sambaparader, filmer osv. hela året?

Anmäl
2017-08-12 20:09 #12 av: [memoirsofaclone]

Kanske borde ha nämnt detta också, att jag anser att vårt samhälle är väldigt översexualiserat i stort. Så enligt mig borde man dra ner på allt sådant, sen bryr jag mig personligen inte alls om ifall det rör heterosexualitet eller något annat. Tycker bara att det blir konstigt när ett arrangemang som Pride ska tala för alla, och som rör ett område där det redan finns många fördomar. Såklart finns det mer ''extravaganta'' personer och de ska också ha sin plats i samhället, men det har inte särskilt mycket med hbtq att göra, det är snarare en klädstil eller nåt (tänk typ glitter och glamour). Det finns sannolikt en grupp inom hbtq-sfären som inte känner sig representerade eller kan relatera till Pride. Hbtq-personer är inte en homogen grupp där alla skulle gilla det som Pride innebär.

Vet att argument mot sjäva Pride-arrangemanget är lätt att missförstå för många men jag försöker sätta mig in i andras situation och tänka hur jag själv hade känt. Det ska inte blandas ihop med de som säger att homosexualitet är en sjukdom och liknande.  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.