Normer och värderingar

Käftsmällar och bra samtal

2017-08-21 18:56 #0 av: [NeferNefer]

https://www.etc.se/ledare/nar-leder-kaftsmallar-till-ett-bra-samtal

"När dagens hot- och hatstormar sveper fram genom elektroniken så skyddas rätten att få säga något betydligt starkare än rätten att inte få sitt liv slaget i bitar av andras lögner. Men det finns ändå gränser för vad som får sägas.

På den gränsen balanserar kunnigt och illvilligt förtalsmånglarna och hatspridarna. De har juridiska rådgivare, och vet exakt hur långt de kan gå innan de når gränsen för straffbarhet. De planerar iskallt. De kliver systematiskt över den gränsen, och drar sig sedan flabbande tillbaka med ett ”ja-bara-skoja”, ”du-har-ingen-humor”, ”man-måste-få-röra-om-i-grytan”, eller ”en-käftsmäll-krävs-för-att-få-igång-debatten”.

Men var står den där grytan som det ska röras om i? Vilken debatt är det som ska fås igång? I vilka sammanhang leder en käftsmäll till ett bra samtal? Vad använder människor som har stora möjligheter att göra sig hörda alla sina möjligheter till?

Ett ovanligt korkat inslag kan kallas för ”den falska ursäkten”. Den låter så: ”Jag vill be om ursäkt till dem som blev upprörda.” Jaså? Och dem som inte ens blev upprörda för att de hört dig säga dumheter så många gånger att de inte gitter – är inte de också värda din ursäkt? I stället för att be om ursäkt för att du själv har gjort en dumhet så ber den falska ursäktaren om förlåtelse för känslor dumheten väckt hos andra."

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-22 10:26 #1 av: Magi-cat

SÅ starkt, så tänkvärt av Agneta Stark! 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-08-23 08:38 #2 av: DesK

Så sant! "Vi måste ta orden tillbaka från dem som vill förstöra dem" 

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.