Övrigt

31 fantastiska hjältar ...

2017-08-28 17:12 #0 av: [NeferNefer]

... och föregångare som skolbarnen borde lära sig om hellre än att plugga namnen på nazistiska generaler. En mycket bra lista som toppas av Rosa Parks!!

http://www.expressen.se/omtalat/nyheter/31-kvinnor-som-ar-viktigare-for-svenska-elever-att-lara-sig-om-an-namnen-pa-nazi/

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-28 19:38 #1 av: Loris M

Nu fick jag en idé tack vare dig Nefer och den här länken, tack! Blomma ....nämligen att skriva en artikelserie om dessa och andra kvinnor som borde hyllas, men som inte får så mycket plats i historieböcker. Glad

Till er som varit snabba med att anmäla inlägget flera gånger vill jag säga att det alltid är bra att läsa vad som står i en artikel som det länkas till innan man drar förhastade slutsatser. Jag utgår ifrån att ni antigen gjort det (dragit förhastade slutsatser utan att ha läst) eller också tycker ni inte att dessa kvinnor gjort sig förtjänta att nämnas i historieböcker. Eller så tycker ni att nazister borde nämnas så ofta som de gör.  I vilket fall som helst här kommer bakgrunden till varför Nefer skriver så som hon gör i #0. 

"Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor.

Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen.

Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om."

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-08-28 19:42 #2 av: [NeferNefer]

Vilken toppenidé, Loris! En artikelserie om dessa fantastiska förebilder vore jättefint! Blomma

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-28 22:05 #3 av: tarantass

Självfallet jätteviktigt som både tråd, artikelserie och skolämne!

Det är svårt att vara modig under hot som är på riktigt, inklusive underordnade positioner. Och extra svårt för kvinnor och andra grupper som det aldrig har talats om så mycket av det enda skälet att de har varit av fel kön (eller klass, folkgrupp eller vad det nu har varit). Då om någonsin behöver vi förebilder.

Anmäl
2017-09-02 17:49 #4 av: [Siljan]

Jättebra men samtidigt får vi inte glömma historiens gång och att den behövs i läroplaner för skolan och människans framtida kunskap men självklart ska mer positivt läggas upp för eleverna.

Anmäl
2017-10-22 15:58 #5 av: Magi-cat

Sophie Scholl, 21-årig student och medlem i motståndsrörelsen Vita Rosen delade ut sitt sista flygblad 18 februari 1943. 

Hon, hennes bror och ytterligare en medlem greps av Gestapo och avrättades grymt några dagar senare för att ha "tillhandagått fienden".

Sophie fick inte se Nazitysklands fall men var övertygad om att hon gjorde rätt. In i det sista klargjorde hon att det inte var hennes utan Gestapos världsåskådning det var fel på.

En modig ung kvinna. Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.