HBTQ

Heterosexualitet tas för given i klassrummet

2017-11-08 18:47 #0 av: Loris M

En färsk avhandling från Göteborgs universitet om heteronormen och skolan: 

"Sexuella anspelningar, ”bögskämt” och könsord är en del av klassrumskulturen på många skolor, och något som Angelica Simonsson upplevt under sina år som högstadielärare. Under vårterminen 2012 följde hon högstadieelevers lektioner i svenska och engelska på två olika skolor. Resultaten visar bland annat att språkundervisningen utgår från heterosexualitet som norm och att utrymmet för annan sexualitet är begränsat./.../ 

Att normalisera en viss sexualitet skapar indirekt en bild av annan sexualitet som avvikande, menar Angelica Simonsson. Det bidrar i sin tur till diskriminering, exkludering och begränsning. Hon berättar om ett tillfälle när eleverna i en högstadieklass uppträdde med en pjäs där två killar spelade ett homosexuellt par. Dialogen var humoristisk, samtidigt skulle den kunna uppfattas som ganska homofob.

– Ur ett språklärarperspektiv blev det en lättsamhet i klassrummet vilket fyllde en funktion. Heteronormativiteten banar väg för att de kunde ha en lättsam stund.

Samtidigt görs det på bekostnad av liv som inte ligger i linje med heteronormen.

/.../

Kvinnlig homosexualitet däremot nämndes aldrig i vare sig undervisningsmaterial eller i diskussionerna bland eleverna.

– Flatan finns inte med ens som slagpåse, även om det såklart inte är någon önskvärd position. Manlig homosexualitet finns däremot representerad som utpekad och inte önskvärd, säger Angelica Simonsson.

När det uppstod fysisk kontakt mellan killarna i studien gjorde de alltid tydliga avståndstaganden från homosexualitet.

– De var nära varandra och tog på varandra vid flera tillfällen under observationerna, men nästan varje gång det hände kom något slags avväpning efteråt. De slog varandra eller så utropade någon ”bög”. Medan tjejerna kunde vara väldigt nära och intima med varandra, utan att det tolkades som något sexuellt."

https://goteborg.etc.se/inrikes/begransat-utrymme-hbtq-i-skolornas-klassrum

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-08 19:51 #1 av: Sandi92

"språkundervisningen utgår från heterosexualitet som norm"

Men det är ju norm? Det finns ju många fler heterosexuella än homosexuella.

Anmäl
2017-11-08 20:26 #2 av: vendelay

#1 Tror termen "social norm" inte behöver innefatta majoritet utan är mer som en "oskriven regel". T.ex. "språkundervisningen utgår från heterosexualitet som det rätta".

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-11-08 20:55 #3 av: [NeferNefer]

#1: Att det finns många fler heterosexuella än homosexuella (om det nu verkligen är så) betyder att de är i majoritet. En norm är vad som anses vara det ideal som alla ska anpassa sig till, och det kan vara underförstått eller uttalat.

För att återgå till ämnet för tråden så tycker jag att det är djupt beklagligt att det fortfarande är på det här viset i skolor. Jag trodde vi hade kommit längre. Vilar huvudet i handen

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.