Genus, feminism och jämställdhet

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

2017-11-25 09:51 #0 av: Magi-cat

Idag 25 november är det Internationella FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.
Hemskt att en sådan dag ska behövas...

"Internationella dagen mot våld mot kvinnor är den 25 november[1]. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades 25 november för att hylla de tre systrarna Mirabal som kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo[2]. I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening[3]. Våld mot kvinnor är enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang[3]."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_dagen_mot_v%C3%A5ld_mot_kvinnor

Den farligaste platsen för kvinnor är hemmet. Tänkvärd blogg (från Finland, men det är säkert ingen större skillnad.)
Med en hyllning till systerskapet! Blomma

"Jag tror på systerskapet som en motkraft mot tystnaden. Jag tror att vi i dag ska bygga relationer som klarar av att livet kollapsar i morgon. Jag tror på relationer som gör att vi vågar berätta om det svåraste av allt, och på relationer som gör att vi vågar hjälpa, trots att vi inte riktigt vet vad vi ska göra."

http://martha.fi/sv/start/article-89465-61211-marthakolumnen-kvinnor-som-du-och-jag

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-25 10:24 #1 av: Loris M

Viktigt att uppmärksamma dagen även om det är så som du skriver, hemskt att en sådan dag ska behövas. Att hemmet är farligaste platsen för kvinnor att vistas i är så sorgligt. Om man inte kan kännas sig trygg hemma vart ska man då ta vägen? Och alla barn... tänk vad många barn som är bevittnar våld i hemmet. Ledsen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-25 10:55 #2 av: Magi-cat

Gråter

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.