Rasism och främlingsfientlighet

Mattelärare grundade vit makt - rörelse

2017-12-11 16:30 #0 av: Loris M

Kan en jobba som lärare och samtidigt ha rasistiska, homofobiska och sexistiska åsikter?

"En av grundarna till vit makt-rörelsen Nordisk Alternativhöger jobbar som gymnasielärare på en skola i Mellansverige, rapporterar P3 Nyheter.

Mannen själv anser inte att hans politiska åsikter står i vägen för att undervisa minderåriga.

– Jag ser mig själv som anställd av en arbetsgivare som jag ska utföra en uppgift åt, det vill säga undervisa i matematik. Den uppgiften gör jag enligt konstens alla regler tror jag, säger han till P3.

Mannen, som är i 30-årsåldern driver en podcast där han vid upprepade tillfällen har vädrat rasistiska, homofoba och sexistiska åsikter.

”Kvinnor är funtade på ett speciellt sätt som gör att de inte riktigt är lämpade för att ta stora politiska beslut.”, ska han bland annat ha sagt enligt P3."

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-12-11 16:51 #1 av: [PeterTM]

Vad ska man säga? Den siste idioten är ännu inte född.

Anmäl
2017-12-11 16:55 #2 av: [NeferNefer]

Helt olämplig som lärare. Vissa viktiga yrken, som exempelvis alla yrken som innebär att på något sätt ha hand om andra människor eller på något vis ha makt över andra människor, ska inte innehas av folk med rasistisk, homofob och sexistisk grundsyn.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-12-11 17:02 #3 av: DesK

Instämmer helt med #1 och #2!

Désirée

Anmäl
2017-12-11 17:07 #4 av: Magi-cat

Förskräckt

Jag trodde inte det var möjligt. 

Detta är ju långt bortanför att ha en lämplighet som lärare.

Samt:

" Det handlar om att elever ska känna sig trygga i skolan också och det kanske blir svårt om det kommer fram att en lärare är rasist eller nazist. " (ur länken)

Just det! Jag betvivlar starkt att en sådan kan lägga ifrån sig ett sådant synsätt som han visat prov på, och lära och vägleda unga.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-11 17:08 #5 av: Loris M

Jag har aldrig kunnat förstå när en del påstår att man visst kan lägga sina åsikter på hyllan när man undervisar. Jag tror inte att det är möjligt.  En stor del av lärarjobbet handlar om att förmedla de demokratiska värden som ett land som Sverige vilar på. Hur gör man då om man inte tycker att alla har samma rättigheter eller samma människovärde? 

Dessutom, att göra en rättvis betygsättning är svårt nog utan att man hatar vissa folkgrupper. Det finns inte en chans i världen att man är rättvis vid betygsättning om man är rasist "bara på sin fritid". 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-12-11 17:18 #6 av: Magi-cat

#5 Jag tror inte heller det är möjligt. Inte när de gäller något så grundläggande.
Hur ska han betygsätta en flickas resultat när han inte anser att flickor är likvärdiga? Eller personer med annan hudfärg etc?

Det du skriver om lärarjobbet och att förmedla de demokratiska värdena trodde jag i min enfald gällde och att det skulle förhindra en  situation som denna.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl