Massmedia

H&M gör bort sig igen

2018-01-08 18:58 #0 av: Loris M

Jag förstår mig verkligen inte på de som gör reklam av den här typen. De kan ju omöjligt inte fatta vad det är de signalerar och väcker för känslor. Arg

"H&M har hamnat i ytterligare en kritikstorm på sociala medier efter att de publicerat en bild på en svart pojke med en tröja med texten ”coolest monkey in the jungle”.

Nu får det svenska företaget massiv kritik från personer från hela världen, som menar att bilden är både rasistisk och kränkande. På två andra bilder från samma kollektion visas två vita pojkar.”Om du tittar på de vita pojkarna så kallas inte de för apor. En av dem är till och med en ”överlevnadsexpert”, skriver tidningen The Atlanta Voice, som också riktar skarp kritik mot annonsen.

På måndagsförmiddagen fanns inte tröjan inte att hitta på H&M:s svenska webbshop. Tröjan fanns dock att köpa på den brittiska sidan, men bilden på pojken var borttagen.”Det här visar bara att mänskligheten har en lång väg att gå, särskilt när organisationer som dessa inte ens vet om att de skickar ut någonting så grymt stötande”, skriver ytterligare en person på Twitter."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VR1zkJ/hm-anklagas-for-rasism-efter-ny-barnkollektion

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-08 19:03 #1 av: papa-bear

"men vadå, jag förstår inte hur amerikanarna tänker"-attityden är tydlig, de skall passa sig väldigt noga när de gör kampanjer, det är inte bara ilskna kommentarer som kommer efter sådant här, stefan kan tappa någon miljard i aktievärde, så det är dags för räfs och rättarting i den där lekstugan som har ansvar för kampanjerna. det är ju inte första gången det händer.

Anmäl
2018-01-08 19:15 #2 av: Lavine

Förskräckt Vill H&M skjuta sig i sank?!

Anmäl
2018-01-08 19:46 #3 av: Magi-cat

FörskräcktArg

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-08 20:02 #4 av: Roslagen.

Slutade att handla från H&M för länge sen. 

Anmäl
2018-01-08 20:16 #5 av: Loris M

#4 Ja, det känns som att det är läge nu om man inte gjort det tidigare. Vilar huvudet i handen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-09 15:11 #6 av: Loris M

Bra! Det är många som protesterar. 

"The Weeknd riktar hård kritik mot H&M och tänker inte samarbeta mer med det svenska företaget. Det skriver kanadensiske ”Starboy”-artisten själv på Twitter.

”Vaknade i morse och blev chockad och besvärad av den här bilden. Jag känner mig djupt stött och kommer inte att arbeta med H&M mer”, skriver han."

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/qnR6eg/the-weeknd-tar-avstand-fran-hm

Och H&M ber om ursäkt och säger att de är ledsna att de gjort fel. Funderar De måste ha fattat att det var fel från början. Looser 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-09 15:23 #7 av: papa-bear

anställ någon som har någon form av omvärldskontroll, så slipper de de här lekstugefasonerna hos kampanjföretagen, det är inte bara de som skulle behöva ha det, typ politiker.

Anmäl
2018-01-12 08:33 #8 av: Loris M

Jonas Gardell har skrivit en artikel i Expressen om det här:

"”Vi har gjort en skön tröja med bilar på och texten BARA ATT GASA!”

”Coolt! Jag vet, vi låter en judisk unge bära den i annonsen. Det blir bra!” 

H&M fick häromdagen kraftig kritik för att man marknadsförde en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” med en svart modell. Många svarta reagerade och företaget drog snabbt in annonsen och bad om ursäkt.So far so good.

Men nu har det uppstått en intressant och obehaglig motreaktion.DN:s Lisa Magnusson vill hävda att kritiken mot klädföretaget är överkänslig och att de som blivit upprörda inte har någon rätt att vara det.Hon skriver att ”rasismen uppstår först i den mottagare som kopplar tröjans text till vetskapen om hur svarta genom historien har hållits för lägre stående, för djur, för apor.”

Vad är det för dumheter? Det är verkligen inte i mottagaren – ”i betraktarens ögon” – som rasism uppstår. Rasism är inte en subjektiv upplevelse utan ett historiskt faktum. "

https://www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/-rasismen-i-hochm-annonsen-gar-inte-att-tanka-bort/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-12 08:37 #9 av: Magi-cat

"Rasism är inte en subjektiv upplevelse utan ett historiskt faktum. "

Exakt och kan inte nog understrykas! Har de som hävdar "överkänslighet" ingen kunskap alls? Förskräckt

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-12 08:41 #10 av: Magi-cat

Mer Gardell:

"Martin Luther King svarade en gång på kritiken mot att de svarta var så envisa och högljudda i sin kamp för medborgerliga rättigheter: ”Trodde ni verkligen att reaktionen på flera hundra års förtryck skulle ge sig uttryck i en viskning?” 

Så fortsätt skrik! Fortsätt vara arga! Det är inte Lisa Magnussons sak att tala om för er att dämpa er."

Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-12 17:41 #11 av: [Monarkism]

Jag blir så förvånad över den reaktion som sprungit  ur den bilden för personligen ser jag en människa som poserar inför kameran och ser så stabil och tuff ut. En kille med pondus tänkte jag och jag la aldrig ihop det med någon som helst form av rasism.

Ofta är vi överkänsliga i ämnet rasism och när vi är det så bidrar vi till att göda den mer och mer så konflikter uppstår som skulle kunna undvikas om vi bara såg att det är människor bakom allt som görs.

Vi hade Lucian som även det blev en viral sak och åter en bild som var så vacker oavsett det var en pojke eller flicka på bilden men den fick också tas ner för rasisterna kunde inte vänta på sig och inte spekulationerna heller kring bilden.

Jag tänker nu på pojken på bilden, hur känner han sig och hur kände han sig när han anlitades att posera för H&M innan  internets virala slag tog vid och gjorde det här till nåt rasistiskt ? 

Han var uppenbart med på noterna så även föräldrar så varför görs allt om till rasism ? tänk om vi uppskattade istället och låter alla var med då skulle vi få en förståelse för vad det verkligen handlar om  att vi alla är människor oavsett vart vi kommer från Hjärta

Anmäl
2018-01-12 18:44 #12 av: Loris M

#11 I en perfekt värld skulle ingen lägga märke till att pojken är mörkhyad eller kunna på något sätt göra kopplingen. Men där är vi inte riktigt än. 

Det handlar inte om överkänslighet och vad du och jag upplevde när i såg bilden. Som Gardell skrev, rasism är ingen subjektiv upplevelse utan något som är högst närvarande både i nutid och historiskt mörkhyade har varit och fortfarande är speciellt utsatta. De har länge betraktas som djur och som apor och som mindre intelligenta. LedsenSå kom inte och prata om överkänslighet är du snäll. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-12 20:34 #13 av: Angelfish

#11 Jag förstår inte varför du drar in Lucia-bilden i det här.

Lucia-bilden var inte rasistisk.

Den här bilden är rasistisk.

Anmäl
2018-01-17 08:34 #14 av: Roslagen.

Mamman tar tröjan i försvar samtidigt har familjen tvingas flytta efter hot för att dom försvarar bilden.

http://www.bbc.com/news/world-africa-42708157

Anmäl
2018-01-17 09:30 #15 av: Loris M

#14 Nu har det verkligen gått för långt och svängt åt fel håll. Ledsen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-17 09:33 #16 av: Magi-cat

Ledsen

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-18 17:27 #17 av: [Monarkism]

Det här förstod jag hela tiden att Liams familj inte såg på tröjan med rasistiska ögon tvärtom deras son fick vara med och göra något kul men åter förstör människor nåt så enkelt och fint vilket är oerhört sorgligt.

Jag har läst lite och lyssnat till familjen en fantastiskt fin familj som nu går i oro och varför jo för människor skriker rasism så fort dom hinner helt obefogat för det här är inte rasism det håller jag helt med mamman i familjen  om  som i sin tur anklagas för att sälja sin son. Här ser vi konsekvenser av vad internet gör, vad viralt ställer till med. Bedrövligt.

Människor tänker inte längre än sin egen näsa innan dom sätter sina ord i skrift och dom förstår inte vad det är dom  förstör innan det är försent.

Hur går det nu för familjen Mango , kan dom återvända till sitt fina härliga  hus eller måste dom leva på flykt för en text på en tröja ?

Jag blir uppriktigt ledsen å familjens vägnar för det här förtjänar dom inte att utsättas för Ledsen så ni som skriker rasism tänk er för innan hur det kan ställa till det för helt oskyldiga människor som familjen Mango .

Anmäl
2018-01-25 16:25 #18 av: Hayabusa

Lite OT - HM ligger i topp vad det gäller bolagsskatt.  Vilket inte försvarar övertramp, men de är kanske inte 100% onda heller.

Anmäl
2018-02-06 15:05 #19 av: Tant Grön

Såg på nyheterna igår att sömmerskorna i Etiopien som syr åt H&M tjänar endast 3 kr i timmen. De har inte råd med sjukvård eller ens att äta sig mätta! Undrar vad H&Ms chefer tjänar? Blir så förbannad. Har inte handlat på H&M på många år, sedan det kom fram att de använde barnarbetare, och H&Ms chef som intervjuades verkade totalt likgiltig för detta.

Anmäl
2018-02-06 20:05 #20 av: [NeferNefer]

"Billiga" kläder är inte billiga alls. Det är bara det att det är någon annan som får betala Gråter

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-03-02 19:46 #21 av: Loris M

Det här med att hitta bra texter till barnens tröjor är uppenbarligen inte H&M-s grej. Funderar

"Klädjätten H&M utsätts för kritik mot sina barnkläder igen. Bara några veckor efter den senaste stormen får de nu kritik för ett par tröjor. På en tröja från killkollektionen står det ”True hero” (sann hjälte) och på en tröja från tjejkollektionen står det ”Girl hero” (flickhjälte).

”Våra döttrar är INTE några tjejhjältar. De är lika mycket ’riktiga hjältar’ som våra söner”, skriver nu medlemmarna i gruppen Annonsrådet på Facebook."

https://www.aftonbladet.se/a/bKek0e

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-03-02 20:02 #22 av: [NeferNefer]

Looser

Jag började bojkotta H&M när Anna Nicole Smith var modell, och jag har hittills aldrig sett en enda anledning att sluta bojkotta dem. TVÄRTOM! Jag blir bara mer och mer stärkt i min övertygelse att de är usla på alla sätt och vis.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-03-02 20:12 #23 av: papa-bear

#22 om man säger så här, även om det var trevligt att slippa skeletten som pryder klädföretagens kampanjer, så har jag väl aldrig varit med om att kläder i  ANS storlek funnits på HM, snarare tvärtom, att deras sortiment varit riktat till personer i storlek xs- m. jag vet inte om de har herrkläder nu, men då de hade, beställde jag i de storlekar jag brukar från andra håll, men ack vad jag skulle behövt banta för att få på mig dem.

Anmäl
2018-03-07 17:50 #24 av: [Monarkism]

Men snälla  vad är det som upprör er så oerhört ? vi har en klädjätte som jag personligen inte är  förtjust i för jag föredrar kläder  med kvalitet vilket H&M icke kan erbjuda mig så därför avstår jag H&M.

Däremot nyttjar företaget reklam för sina produkter som alla andra företag så jag kan omöjligt få ihop logiken i att det befinner sig särbehandling av pojke eller flicka.

Att vara pojke eller flickhjälte var i min uppväxt lika, ingenting annat var det tal om så varför görs det så stort av nåt som inte alls har någon som helst betydelse  när det kommer till att vara människa ? 

Anmäl
2018-08-03 22:13 #25 av: Tant Grön

Nu protesterar man i New York mot H&M:s  usla sätt att behandla sina anställda. Skäms över att ett svenskt företag beter sig så.

https://www.expressen.se/dinapengar/fortsatta-protester-mot-hochm-i-new-york/

Anmäl
2018-08-03 22:20 #26 av: Loris M

Att de aldrig lär sig av alla misstag de gjort på sistone. Vilar huvudet i handen Tänk vilka usla villkor, heltidsanställda kan inte ens försörja sig utan måste söka fler jobb.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.