Övrigt

Våld löser inget - om våld mot barn

2018-02-27 15:31 #0 av: [NeferNefer]

Jättebra liten film om ett väldigt viktigt ämne. Se den, sprid den.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-02-27 20:20 #1 av: Loris M

Tack Nefer! Blomma

Sorgligt att siffror är så höga, det trodde jag inte. Ledsen 

Det finns även en annan diskussion där både forskare och beslutsfattare är oense om - barn som bevittnat våld i hemmet. När en förälder blir utsatt för våld så kan den andre göra en anmälan och det är så klart straffbart. Men det är inte straffbart att utsätta et barn för att bevittna våld. 

"Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång och fem procent har gjort det ofta. När en vuxen blir utsatt för våld i en nära relation eller när barnet själv utsätts för våld har samhället ett antal verktyg för att hantera dessa brott. Men när det kommer till att uppleva våld mellan föräldrar finns inte samma uppbackning. 

– Blir barnet självt slaget ingriper samhället, men inte när det bevittnar våld. Viss forskning visar att vistas i våldets närhet utan att själv bli utsatt är värre än att faktiskt bli det. Klart är i alla fall att dessa barn har både fysiskt och psykiskt sämre hälsa än andra barn, säger Ann-Charlotte Münger. /.../

I Sverige pågår just nu en debatt om ifall det ska bli straffbart att utsätta barn för våld och övergrepp i hemmet. Skulle detta bli verklighet innebär det att barnen själva blir målsägande i en rättsprocess, något som debattörer på olika sidor tycker olika om. De som är för att det blir straffbart menar att barnets rättigheter stärks och att barnet synliggörs i rättsprocessen, de får exempelvis rätt till ett eget juridiskt ombud och skadestånd. 

De som är emot menar att det bland annat är oerhört svårt för barn att vittna mot en av sina föräldrar. Dessutom försätter det våldsoffret i en svår sits. Om en mamma blir slagen blir hon en del av brottet som begås mot barnet."

https://liu.se/nyhet/valdet-flyttar-in-nar-barn-tvingas-leva-med-brott

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.