Rasism och främlingsfientlighet

Samtala med Hitler om motorvägar

2018-09-09 06:35 #0 av: [NeferNefer]

Mycket tänkvärt. Hoppas alla läser det här och tänker ett par varv till.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/gPnwVL/idag-valjer-vi-hoppets-eller-hatets-sverige

(...)

- Det är SD:s våta dröm att bli normaliserade men även högerns våta dröm att locka arbetarväljare och kunna genomföra sitt systemskifte. Den demokratiska högern hjälper i dag i praktiken till med normaliseringen, säger hon.

Valet kan bli en brytpunkt.

- Att prata med SD om sakfrågor är som att säga "vi ska samtala med Adolf Hitler, men bara om hur vi bygger bra motorvägar". Det funkar ju inte så, är de inne är de inne, säger hon.

Valrörelsen har till stor del handlat om Sverigedemokraterna och ifall de borgerliga partierna är beredda att bilda regering även om de är beroende av Jimmie Åkesson. Samtidigt har SD ansträngt sig för att verka så ofarliga som möjligt. Valaffischerna har inte ens något budskap, bara texten "#SD2018".

Men när Jimmie Åkesson skulle kommentera orsaker till arbetslöshet bland invandrare i fredagens slutdebatt i SVT föll fernissan av.
– Jo, för de är inte svenskar, för de passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa han.

(...)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-09-09 06:36 #1 av: [NeferNefer]

"– Det finns ingenting som heter demokratisk rasism, säger Stieg Larsson, författare till Millennium-trilogin, i dokumentären om honom, "Mannen som lekte med elden", som går upp på biograferna om ett par veckor.

Precis så är det. SD är inte demokrater, i varje fall inte i vanlig västerländsk mening. Deras företrädare hyllar gärna det auktoritära Ungern och ser fri media som en politisk motståndare. Den "förändring på riktigt" som partiet lovar handlar om auktoritära och nationalistiska idéer som inte haft fäste här sedan andra världskriget."

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-09-09 06:45 #2 av: [NeferNefer]

Och så slutklämmen. Tyvärr är det så här, och det hoppas jag att alla förstår. Så illa är det ...

' "Det är allvar nu" står det på Centerpartiets affischer. Men Annie Lööf håller dörren öppen till att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister även om han är beroende av SD. Vill man vara säker på att stoppa Jimmie Åkesson kan man därför inte rösta borgerligt.

DN:s nöjesorakel Fredrik Strage, som aldrig förut röstat på Socialdemokraterna, beskrev målande vanmakten hos många till höger: "...det finns en viss risk att Annie Lööf förr eller senare tänker: ”Hmm... om min idol Margaret Thatcher kunde dricka te med Augusto Pinochet utan att bli fascist så borde jag kunna samarbeta lite med Jimmie Åkesson.”

Centerpartiets affisch ljuger inte, det är allvar nu och avgörandet ligger helt i våra händer. I dag väger allas röster lika tungt - och allas ansvar är lika stort.

Det är på dig det beror.'

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-09-09 07:19 #3 av: Magi-cat

"Det finns ingenting som heter demokratisk rasism"

Så sant! Blomma

Det är definitivt allvar nu, på riktigt, och det är ytterst viktigt var vår röst hamnar. Även om Annie Lööf gjort goda insatser under valrörelsen, är det inte alls säkert att en röst på hennes parti håller undan SD.

"Det är på dig det beror". Ett stort ansvar, men vi klarar det.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-09-09 07:28 #4 av: [NeferNefer]

Vi klarar det BlommaHjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.