Annons:
Etikettarbetsmarknaden
Läst 424 ggr
[NeferNefer]
2018-09-09 09:28

Svenskar vill ha arbetstidsförkortning

https://www.vansterpartiet.se/vansterpartiet-novus-svenskarna-positiva-till-arbetstidsforkortning/

(…)

I undersökningen framkommer att knappt 8 av 10 instämmer i att kortare arbetstid skulle förbättra människors hälsa och välmående, samt minska sjukskrivning till följd av utbrändhet.

– De höga sjuktalen inte minst för psykisk ohälsa visar på att vi står inför ett val. Antingen så fortsätter vi som förut, eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden, menar Jonas Sjöstedt.

(…)

Annons:
NeferNefer
2024-04-16 09:48
#1

Svenskar vill fortfarande ha arbetstidsförkortning!

https://dik.se/om-oss/nyheter/tiden-ar-inne-for-kortare-arbetstid

(…)

En Sifo-undersökning på uppdrag av DIK visar att det finns ett brett stöd för arbetstidsförkortning i hela den svenska allmänheten. Stödet är allra starkast bland kvinnor i familjebildande ålder och det är också starkare bland unga jämfört med äldre. Här kan du läsa de viktigaste resultaten från undersökningen.

Det är över 50 år sedan 40-timmarsveckan infördes. Sedan dess har kvinnors deltagande på arbetsmarknaden ökat kraftigt, produktiviteten mer än fördubblats och teknikutvecklingen gått med raketfart. Trots det är arbetstiden fortfarande lika hög och vi är mer sjukskrivna och stressade än någonsin tidigare.

Brett stöd för 30 timmars arbetsvecka 64 procent av hela allmänheten, 68 procent av 20-29-åringarna och hela 82 procent av kvinnorna i familjebildande ålder vill ha 30-timmarsvecka med bibehållen lön.

Förändrad attityd – allt fler vill ha arbetstidsförkortning 

En av fem är mer positiva till förslaget om 30 timmars arbetsvecka i dag jämfört med för två år sedan. Endast tre procent är mer negativt inställda medan majoriteten, 70 procent, inte ändrat inställning. Den grupp som svängt mest är unga män där närmare en av tre blivit mer positiva.

Majoriteten tror att vi kommer arbeta mindre i framtiden 

Fler än hälften av befolkningen tror att vi kommer arbeta mindre än 40 timmar i veckan i framtiden. Var tredje person tror att det kommer ske redan inom fem till tio år. Bland unga är det hela sex av tio som tror att vi kommer arbeta mindre i framtiden.

Mindre stress och ökad livskvalitet väger tyngst 

De vanligaste skälen till att vilja korta arbetstiden är för att få ökad livskvalitet, bättre balans mellan arbete och privatliv eller minskad stress. För männen väger det tyngst med ökad livskvalitet medan minskad stress är kvinnornas vanligaste orsak. Det speglar en verklighet där sjukskrivningarna i Sverige idag är högre än någonsin och kvinnor är särskilt utsatta.

Arbetstidsförkortning är ett måste om fler ska orka hela vägen till pensionen 

Av de som jobbar heltid tror bara 44 procent av kvinnorna och 56 procent av männen att de kommer fortsätta orka jobba heltid ända till pensionen om vi behåller 40-timmarsveckan.

Slutsats: Tiden är inne för kortare arbetstid

Historiskt har Sverige minskat arbetstiden i takt med att produktiviteten ökat. Förkortningarna har motiverats med hälso- och rättviseskäl och som ett sätt för arbetstagarna att få del av ett ökat ekonomiskt välstånd genom mer fritid. Men 1973 tog det stopp. Sedan dess har visserligen den betalda semestern utökats något, men den lagstadgade normalarbetstiden på 40 timmar per vecka har legat fast.

(…)

May all beings be happy and free from suffering. ❤️Fred! 💖Solidaritet! 💝

En Sifo-undersökning på uppdrag av DIK visar att det finns ett brett stöd för arbetstidsförkortning i hela den svenska allmänheten. Stödet är allra starkast bland kvinnor i familjebildande ålder och det är också starkare bland unga jämfört med äldre. Här kan du läsa de viktigaste resultaten från undersökningen.
Upp till toppen
Annons: