Politik

Så länge de kan berätta...

2018-10-20 15:47 #0 av: Magi-cat

Det är starkt av de överlevande från förintelselägren att de orkar berätta...Blomma

"Treblinka, Sobibor och Belzec. Det var tre förintelseläger som ingick i den så kallade Operation Reinhard, som hade som mål att utrota den stora judiska befolkningen i det ockuperade östra Polen. När vi besöker Treblinka nu, finns bara minnesmärken att se, eftersom lägret jämnades med marken efter kriget. Hit söker sig inte heller sådana strömmar av besökare som till Auschwitz.

Men för Leon Rytz, 91, finns minnena kvar. Han kom till Treblinka 1942 som 15-åring och skulle bli en av mycket få som kom därifrån levande. I Vetandets värld berättar han om minnena som fortfarande tynger honom. Vi hör också författaren Artur Szulc, som beskrivit Reinhardoperationen i boken I skuggan av Auschwitz och idéhistorikern och förintelsekännaren Stephane Bruchfeld."

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1164972?programid=412&fbclid=IwAR2fpkFI9SJuIyeS_4c-GMamnGUw2NJFiDsPq4n11ci6x8ETA66j_e38BqI

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-10-20 15:56 #1 av: Carmarino

Ja, det är verkligen starkt av dem.

Min (ingifta) moster orkade aldrig berätta om sina upplevelser från de koncentrationsläger hon satt i (Auschwitz och Bergen-Belsen), åtminstone inte för oss barn. Hon berättade en del för min mor, som berättade valda delar för mig. Det var när vi såg serien Förintelsen. Innan dess hade hon inte velat säga något. Hon tyckte väl jag var för ung.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.