2018-11-09 18:35 #0 av: [NeferNefer]

En ny och obehaglig taktik av oseriösa politiker och proffstyckare: ta fasta på något som inte har med saken att göra, förvräng det eller ljug om det, och attackera med utgångspunkt från det de själva har hittat på. Håll ögonen öppna, känner ni igen taktiken någonstans så vet ni vad det är som pågår.

Jag kan ju säga en sak: det är knappast debatt extremhögern är ute efter, utan att tysta, misstänkliggöra och kränka. Gå inte på deras hö-hö-höande. Nörd

https://www.etc.se/debatt/ho-ho-hogern-skyr-inga-medel-att-na-makten

Hö-hö-högern skyr inga medel för att nå makten

Riksdagsmannen Hanif Bali (M), borgerliga opinionsbildare, högerpopulistiska sajter och ett träsk av anonyma troll arbetar allt mer kooordinerat. Nätmobbens syfte är glasklart: attackera och förlöjliga vänstern för att bana väg för en konservativ regering med stöd av Sverigedemokraterna. Det skriver Simon Andersson som granskar svensk extremhöger.

(...)

För oss som bevakat högerextrema rörelser på nätet är metoden vanlig. Henrik Johansson, grundare av Inte rasist, men förklarade det bäst i en serie tweets. 30 augusti 2017 skriver en lokaltidning om hur en man blivit åtalad för hets mot folkgrupp efter att ha hållt upp en skiva bacon framför muslimer och påtalat att han hatar muslimer. Mannen frikänns.

Den högerextrema tidningen Fria tider plockar upp nyheten. Nu med vinkeln om att mannen blivit dömd. Twittraren Peter of Sweden delar sedan vidare artikeln från en engelskspråkig sida där mannens handlingar förminskats till att han ätit bacon i närheten av kvinnorna innan han uttalat sig kritiskt om islam. Slutligen tar ännu en sida upp nyheten som nu spridits i högerextrema miljöer ett varv till. I rubriken, som nu är rent lögnaktig, står: ”Man dömd för att ha ätit bacon framför muslimer.”

30 oktober klockan 18:43 skriver Mats Eriksson från LO en tweet – i vad som refererar till SD:s bakgrund – om att högern inte borde bli upprörda över Lindbergs text: ”Vill man slippa sådana jämförelser är det enkelt. Ge inte nyss-nazisterna i SD makt”.

Denna gång kommer det dröja tills dagen efter, på morgonen, innan Hanif Bali återigen ger sig in i debatten, genom att dela Mats Erikssons tweet. Ovanför skriver han:

”Gör som vi säger annars kallar vi er nazister. Mvh Sosse.”

Narrativet har nu skruvats till att arbetarrörelsen kallar alla som kritiserar högern i svensk politik för nazister. Det märks. Inte minst på debattören Thomas Gür som kallar Lindbergs text för en politisk skandal eller andra borgerliga debattörer som också är starka i sina fördömanden av texten, i varierande ordalag.

(...)

Syftet är glasklart. Vad vi ser just nu är en opinionsbildning på nätet för en konservativ regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hö-hö-hö-högern vill nå makten. Uppenbarligen till vilket pris som helst.