Övrigt

Ny jultradition att bli kränkt

2018-11-28 21:23 #0 av: Tant Grön

Lagom till den första snön faller över Sverige och hyllorna börjar fyllas med julmust, pepparkakshus och chokladkalendrar visar sig även sociala medier från sin mest juliga sida.

Det vill säga, rasar återigen över att någon jultradition förändrats, ställts in eller gjorts mer inkluderande.

Det är som att vissa ser fram emot sin årliga julkränkma lika mycket som andra ser fram emot att kunna köpa lussebullar i sin lokala matbutik. https://arbetet.se/2018/11/27/att-bli-krankt-var-nya-jultradition/?fbclid=IwAR2MxTP4wNdfxqSiAN-zXUvX71iFxuGqwT90I9iSB4IojvoAWpoLm24W8-w

Anmäl
2018-11-28 21:24 #1 av: Magi-cat

"sin årliga julkränkma" Skrattar

En del har för lite att göra, eller nåt...

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-28 21:26 #2 av: Tant Grön

Jo det verkar så Skrattar

Anmäl
2018-11-28 21:28 #3 av: Tant Grön

Fast vilken hemsk tradition. Ledsen

Anmäl
2018-11-28 21:36 #4 av: Magi-cat

Ja, vad hände, egentligen...Vilar huvudet i handen

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-28 21:37 #5 av: Calcifer

Ja gud, det går ju helt enkelt inte att inkludera något nytt när det kommer till julen....... 

-.-

Känns som om folk blir mer och mer långsökta i sin kränkthet.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-29 20:20 #6 av: Novachan

Är förståeligt att förändringar i en tradition kan väcka känslor, även om förändringarna inte är dåliga - de är ju oftast inte ont menade utan tvärtom.

Lögner och propaganda ogillas oavsett association eller när det sker på året.

Anmäl
2018-11-30 14:34 #7 av: Sarafiaklara

Sen om ’pk-maffian’ inte gjort nåt den senaste tiden kan en ju alltid bli kränkt över något som är påhittat; som att SR inte ska spela Körbergs variant av ’O helga natt’ https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/OnO5Aw/fejkad-nyhet-sprids--om-att-tommy-korberg-stoppas-av-sr 🙃

Anmäl
2018-11-30 14:38 #8 av: Sarafiaklara

Som ett tillägg fascinerar det mig hur vissa kan sitta och gnälla om hur media i Sverige är så vänsterdriven och full med lögner men detta betyder inte att dessa personer är extra kritiska mot nyheter för de sväljer allt som publiceras från högerhållet. Källkritik är viktigt men bara mot de nyheter de själva inte gillar.

Anmäl
2018-12-02 08:07 #9 av: Magi-cat

Det är viktigt med traditioner. Traditioner gör att människor känner gemenskap och att det finns band, rötter, bakåt i tiden. En varm och vacker tradition som kommer med ljus i den mörka årstiden (som Lucia) gör att människor samlas i gemenskap, vilket de/vi behöver.

Detta betyder inte att inte traditioner kan eller ska förändras. Det måste de göra, när tiden förändras. Inte ens Lucia är konstant.

Men om några få med makt förändrar på ett sätt så många känner sig överkörda och inte är med i och förstår förändringen, tror jag inte är så lyckat.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-12-02 08:23 #10 av: Magi-cat

Med detta sagt drar jag mig till minnes att jag faktiskt varit med om Luciatåg då pepparkaksgubbar och tomtar var "förbjudna"! Förskräckt 
Det var vid den högtidliga Luciakröningen i kyrkan, med Luciatåg, barnkör, körer och orkester och massor av åhörare. Flickorna var Lucia med tärnor och pojkarna fick endast vara stjärngossar.

Kören fick inte heller sjunga "Staffan Stalledräng" som de alltid gjort förut. 
Musiken leddes nämligen av en ny kantor som var mycket...kyrklig och tomtar var ogudaktigt och "Staffan stalledräng" var hednisk, vilket alltså inte gick för sig.


Det här var för kanske 15 år sedan, före tiden för "julkränkma" och indignerade rubriker i tidningarna. Drev på internet var också okänt. Kanske lika bra det. 

Folk tappade hakan och gruffade lite, men fann sig snabbt och gjorde det bästa möjliga av situationen. Det vore så klart omöjligt nu.

Märkligt ändå, att tomtar och pepparkaksgubbar kan anses så stötande i en modern kyrka när det gäller en folklig högtid som Lucia.Vilar huvudet i handen
(Det var förresten endast i nåder som högtidligheten alls fick ta plats i kyrkan, som var den enda lokalen som var stor nog.)

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-12-02 10:12 #11 av: Novachan

Är det förbjudet överallt numera att pepparkaksgubbar inte få vara med i Luciatåg?

Har aldrig hört någon säga att de känner sig kränkt pga det, men att motiveringen till förbudet är det (förebyggande).

Är det inte tillåtet att klä sig som andra klassiska pepparkaksformer? t.ex. hjärtan, gris, bock?

Får pojkar inte klä sig som tärnor om de vill, liksom flickor klä sig som stjärngossar? Har inte hört folk protestera om pojkar som röstats fram som Lucia på dagis, och fått vara det i Luciatåget. Men har hört protester om hur Luciatåg "ska vara" när det handlar om ungdomar eller vuxna, t.ex. som ska sändas på tv:n. - nämns i någon annan tråd på ifokus, minns ej vart. Där jag har frågat om det är något som går emot religionsutövande(?)

Anmäl
2018-12-02 10:27 #12 av: Magi-cat

#11 Snälla nån, det är inte förbjudet någonstans, vad jag vet. Om uppgiften förekommer är det fake news vilket visar sig om man kollar källor lite mer.

Det jag gav exempel på var ett verkligt exempel från många år tillbaka när man från kyrkligt håll inte ville veta av något med hedniskt ursprung...Vilar huvudet i handen

Så klart pojkar och flickor ska få klä ut sig som de vill! Om inte vuxna krånglar och har sig så är det inga problem för barnen oftast!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-12-02 10:46 #13 av: Novachan

#12 Mina frågor var menade som allmänt ställda, inte riktade som att jag är emot det du skrev i #10 för det du skrev tycker jag är vettigt och bra att du tog upp Tummen upp

Jag har bara hört om 2 fall genom media, vad jag kan minnas, där pepparkaksgubbar skulle vara förbjudet så jag undrade om det är något som fler har hakat på som jag har missat, som kanske blivit en ny förändring jag inte blivit medveten om än - det var länge sedan jag var med i Luciatåg eller kollat när andra deltagit och jag kan ha missat att läsa/hört om ämnet i media. Därför frågade jag. Inte menat att någon ska ta illa upp

Anmäl
2018-12-02 17:30 #14 av: wildfire

Nu får ni verkligen rätta mig om jag har fel och innan ni funderar så har jag inte läst det i några falska nyheter bara typ Expressen,Aftonbladet men visst var det väl en diskussion huruvida pepparkaksgubbarna skulle få finnas med ?

Som sagt rätta mig gärna jag ber er men nog var det så allt att det ansågs rasistiskt så dom skulle bort Ledsen ? personligen tog jag illa vid mig för jag tycker det om nåt är att döma ut folk lika som med den mörkhyade dockan i tomtens verkstad varför tar man bort människor på så vis det om nåt är väl att göra skillnad på folkLedsen och här blir jag faktiskt arg  för alla ska få plats Arg

I dag i ett mångkulturellt samhälle så borde alla få plats och vart kommer det från det där med att pepparkaksgubbarna skulle vara rasistiskt ? jisses vi är alla människor och alla får vara med och är det nåt som sätter färg på livet så är det alla världens kulturer Hjärta

Anmäl
2018-12-07 17:53 #15 av: Loris M

#13 #14 

Precis som vanligt, var det desinformation. Någon som tjänar på att felaktig information sprids skrev om det och tidningar hakade på. Om jag minns rätt visade det sig att det var inga pepparkaksgubbar på någon skola när de firade Lucia och då gick någon (kanske en förälder, kommer inte ihåg) igång, skrev på sociala medier o.s.v. och ni vet hur det fungerar, någon säger: Barnen får inte vara pepparkaksgubbar och alla tror på det direkt utan ta reda på fakta och sprider det vidare. Det visade det sig att ingen av barnen ville vara pepparkaksgubbe och därför blev luciatåget utan dem. Inte för att det var förbjudet. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-12-07 17:59 #16 av: Magi-cat

#15 Precis, det fortsätter ändå att spridas år efter år...

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-12-07 18:13 #17 av: Loris M

#16 Ja, samma visa varje år. Och hittar de inget exempel så återanvänder de gamla artiklar. 

Det var någon som skrev i FB-gruppen Förskolan.se, som jag tycker är så himla bra och i all sin enkelhet visar vad vi tycker är viktigt att fokusera på och hur vi reagerar. Så här skrev hon:

Stora barngrupper -Trist

Brist på förskolepersonal - Surt

Dåliga lokaler - Tråkigt

Svårt att få en placering - Dumt

Inget luciafirande - Nä, nu jävlar!!! Arg

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-12-08 17:41 #18 av: wildfire

Jo ni har rätt och jag fel så enkelt är det Glad men jag  måste få tillrättavisa att det jag läst var absolut inte i några konstiga nyheter tvärtom Aftonbladet och vanliga Expressen  för jag går inte utanför murarna i såna saker men jag håller med i allt ni  skriver och vi behöver bara googla så ser vi Tummen upp 

Men nåja nu är jag nöjd och tacksam för svar och jag hade fel FörlägenGenerad

Kram på er i alla fall  Kramas

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.