Politik

Troll

2018-12-31 10:12 #0 av: Tant Grön

Troll och stormaktspel bakom fejkkonton på nätet
https://www.metro.se/artikel/troll-och-stormaktspel-bakom-fejkkonton-p%C3%A5-n%C3%A4tet

Anmäl
2018-12-31 10:49 #1 av: Pyttelite

Mycket tänkvärt inlägg!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-12-31 13:44 #2 av: Huygens

I Sydkorea använde president Park Geun-Hye i hemlighet sina heltidsanställda nättroll i säkerhetstjänsten NIS för att vinna presidentvalet år 2012. Därefter använde hon sina nättroll för att förfölja och löjliggöra oppositionella samt smutskasta oberoende journalister. Det är förbjudet för NIS att ägna sej åt politisk påverkan. I efterhand har det visat sej att Park Geun-Hyes nättroll skrev över 22 miljoner inlägg på social media som smutskastade motkandidaterna i presidentvalet. Det verkliga antalet inlägg i Sydkorea kan var 100-tals miljoner trollinlägg från välorganiserade regeringskontrollerade myndigheter då texter masskopierades av säkerhetstjänstens och polisens automatiska botprogram till olika stora nätsajter och kommentarsfält i nättidningar.

Folket reste sej unde åren 2015 - 2016 mot Park Geun-Hye i massprotester där miljontals sydkoreaner deltog i demonstrationer med krav på hennes avgång. Hon vägrade avgå, men avsattes 2017 av Sydkoreas riksdag efter att vissa av hennes brott offentliggjorts, hennes regeringskumpaner avslöjades av åklagarmyndigheten och hon ställdes inför domstol. Hon var också en nyckelspelare i (den militärledda) sänkningen av färjan Sewol.

Idag avtjänar fd president Park Geun-Hye ett fängelsestraff på 32 år för en rad grova brott. Också hennes goda vän, fd president Lee Myung-Bak är dömd till fängelse. President Lee Myung-Bak använde även han 1000-tals myndighetsanställda nättroll under välorganiserade former från polis, säkerhetstjänsten NIS och militärens säkerhetskommando DSC, för att smutskasta undersökande journalister, smutsa oppositionella och hjälpa Park Geun-Hye att fiffla till sej presidentposten år 2012. President Lee Myung-Bak är idag dömd till 15 års fängelse.

Förvaltningscheferna inom NIS, polisen och militären samt vissa ministrar har också dömts för korruption, demokratibrott och för att ha organiserat nättrollen, dock är straffen för cheferna som organiserade nättrollen betydligt lägre, sällan mer än 5 års fängelse.


Nättrollen som organiseras av västmakterna CIA/MI5 är mer subtila och svårare att upptäcka, men var säker på att dom finns. Dessutom har västerländska säkerhetstjänster hårdare kontroll över media (tänk Operation Mockingbord (wiki)) och myndighetsbehovet av att påverka allmänheten via nättroll är annorlunda.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.