Övrigt

Daniel Ellsberg tilldelas Olof Palmepriset

2019-01-09 11:02 #0 av: Huygens

Visselblåsaren Daniel Ellsberg avslöjade år 1971 att USA:s terrorkrig mot Vietnams civilbefolkning inte hade något att göra med "bekämpandet av kommunism".

USA:s flygbombningar av Vietnams jordbruksbefolkning hade istället som syfte att att öka krigsindustrins enorma vinster. Samma terrorföretag som tillverkade miljögifterna som spreds över Vietnams befolkning, tillverkar idag cancerkemikalien RoundUp. USAs krig mot folket i Vietnam gjordes på samma grund som bombningarna av Korea, inklusive terrorbombningarna av byarna i nuvarande Sydkorea.

Visselblåsaren Daniel Ellsbergs 5000 sidor dokument, dom läckta Pentagonpappren, visade att USA:s regering genomgående ljugit om orsakerna till det då 15 år långa terrorkriget mot befolkningen i Vietnam, Laos och Kambodja.

Ellsberg får nu Palempriset för sina insatser. SVT


Anmäl
2019-02-08 22:02 #1 av: Huygens

Visselblåsaren Daniel Ellsberg var på Skavlan idag. Intervjun i sändningen var något nedkortad. Hela intervjun finns på SVTPlay, till 2019-08-07, 24 min.

Ellsberg och hans bror hade tänkt avslöja makthavarnas terrorbrott mot världens befolkning, men platsen dom gömt dokumenten på revs sönder av en kraftig storm, medan rättegången mot Ellsberg pågick.

Endast dom sk Pentagon Papers blev offentliga.


Anmäl
2019-02-09 08:55 #2 av: Magi-cat

"Amerikanen Daniel Ellsberg tilldelas Olof Palmepriset på 100 000 dollar, motsvarande närmare 890 000 kronor, för ”sin djupa humanism och sitt storartade mod”. Ellsberg var visselblåsare under 70-talet och avslöjade lögner och läckte hemliga dokument om Vietnamkriget."

https://www.svt.se/kultur/lackte-hemliga-dokument-om-vietnamkriget-nu-far-han-palmepriset

Tänk att rättvisan segrar till slut! Ett välförtjänt pris!Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-02-09 12:15 #3 av: Huygens

Skavlan frågade hur många personer som har tillgång till "kärnvapenknappen" som kan utplåna mänskligheten. Ellsberg svarade att det var inget litet antal och att USAs president inte visste hur många det var.

Jag tänker på Illuminatifamiljerna och deras makt. Bunkrarna som byggts i hemlighet på Antarktis för att fly och hålla sej gömda tills kärnvapenvintern lagt sej. Påven (katolska) och Patriarken (ryskortodoxa) tvingades träffas och bli "goda vänner" vid ett möte på Kuba 2016. Ska dom gömma sej många år i en bunker på Antarktis behöver dom kunna umgås ett tag.


Anmäl
2019-02-11 18:09 #4 av: Huygens

Daniel Ellsberg fick frågan i Skavlan varför det finns så få andra visselblåsare som kommit fram med epokavgörande information om makthavarnas kriminalitet, då USA:s myndigheter hela tiden begår brott mot mänskligheten. Ellsberg svarade att han inte visste varför visselblåsarna var så få, men att han själv stått i rättegång med risk för fängelsestraff om 115 år när han gjort sina avslöjanden om Pentagon Papers.

Ellsberg hade dock förväntat sej att det skulle finnas lite flera som vågade och han var därför förbryllad att det skulle ta 39 år innan Chelsea Manning avslöjade videobevisen för att USA:s militär massakrerade civila i Irak och att Edward Snowden 3 år senare avslöjade NSA:s brott mot USA:s konstitution genom Total Massavlyssning och -övervakning. Det sistnämnda pågår fortfarande oförändrat sedan Kongressen efter 5 års diskussion bröt ihop om NSA/GCHQ och inte kunde enas om vad som skulle göras (officiellt sett i alla fall).

Det kan vara intressant att höra lite åsikter från andra visselblåsare och journalister från samma tidsepok som Ellsberg.

Jag hittade en paneldebatt från år 2012 om Watergate. Tyvärr kan jag dock inte rekommendera hela videoklippet, då diskussionen bitvis går i allra trögaste laget. Tänk på att detta idag har hunnit bli väldigt gamla farbröder. Samtalet går mödosamt framåt i samma takt som ett slitet tröskverk från mitten av 1800-talet. Bakgrunden är bl a filmen All the president's men (wiki) med Robert Redford år 1976. (YT/LBJLibrary, 2012-05-09, 1,5 tim)


Jag sammanfattar istället några av dom ståndpunkter i paneldebatten ovan, som jag tycker är intressanta. Glömska. Glömska. Glömska.

"USA lär sej inte från sin egen historia.", sa skådespelaren Robert Redford. Amerikaner idag har glömt CIA:s mord på president Kennedy.

Likadant FBI:s mord på Martin Luther King (wiki), Malcom X (wiki), m fl.

Vietnamkriget (wiki).

Watergate (wiki).

Iran-Contras (wiki) (CIA:s narkotikahandel för att finansiera militära vapen till "contras" och den dåvarande iranska diktaurregimen som hade svårigheter i kriget mot Irak. Båda dessa CIA-aktiviter var förbjudna av Kongressen.)

FBI:s terrororganisation COINTELPRO (wiki), se även Northwoods (PiF).

The Clinton Foundation (wiki) och 30 miljarder dollar som försvann - skulle till jordbävningsdrabbade Haiti. Endast 1,4 miljoner dollar nådde dom nödställda, se t ex yt.


Glömska. Glömska. Glömska.

Amerikaner begår samma demokratiska misstag om och om igen, med terrorkrig mot andra länders befolkningar. Det kan vara värt att leta upp äldre dokumentärer på yt från 1970- och 1980-talen som täcker många av dessa händelser, t ex Bill Clintons narkotikahandel via CIA, medan han var Guvernör i Arkansas (Mena Airport).


Kollapsen av journalism nämns i debatten. Villigheten att förmedla "nyheter" som enbart speglar myndigheternas enögda perspektiv och löjliggöra alternativmedias rapportering. En godtrogen allmänhet som okritiskt sväljer traditionell medias budskap.

En av journalisterna i panelen (Bernstein?) sa att det stora problemet idag är inte att nå ut med nya avslöjanden till allmänheten, utan problemet är snarast att allmänheten endast läser nyheter som stärker deras redan existerande åsikter och blundar för allt sådant som traditionell media inte nämner.

Glömska. Glömska. Glömska.


------

Och så lilla Sverige.

Inte bara påföljder för visselblåsarna i Macchiariniskandalen, utan även på annat håll i landet. Transportstyrelsen straffade och sa åt anställda att "hålla tyst" med protester om överföringen av hela databasen (Körkortsregistret) till obehöriga.

Vi kan också se hur lite SÄPO och regeringen gör för att förhindra övervakning/hackning från tredje part. Snarast har myndigheterna gjort tvärtom, då dom tömde hela Körkortsregistret, inklusive data om SÄPO:s bepansrade bilar, stridspiloters adresser samt hemlig militär kapacitet på hamnar och vägar till ej säkerhetsklassade "dataexperter" i östeuropa. En underskrift av Transportstyrelsens Maria Ågren var allt vad som behövdes för att vända in-och-ut på Sverige. En lista med samtliga skyddade identiteter skickades av Transportstyrelsen i okrypterat email via oskyddad, öppen kanal till obehöriga mottagare i östeuropa.


Vattenfalls chefer straffar anställda som blåste i visslan om lagbrotten. Cheferna försökte också sparka dom anställda som blåst visslan. SVT, 2019-02-08

Svenska regeringen har kraftsatsat på att inte utreda lagbrotten som dom 7 visselblåsarna uppmärksammat om Vattenfall.

Bilderbergruppens agenda genomsyrar riksdagens och regeringens aktiviteter.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.