Övrigt

Överbliven medicin

2019-01-23 15:28 #0 av: Lona

Jag tänkte tipsa om Rosengrenska Stiftelsen, en organisation som hjälper papperslösa flyktingar i Sverige att få vård (vilket de har rätt till).
Man kan naturligtvis sponsra Rosengrenska ekonomiskt, men de tar även emot överbliven medicin från privatpersoner. Ofta har ju tex ett dödsbo efter en äldre människa en hel del läkemedel som annars bara går till destruktion. Lämna medicinen i obruten originalförpackning till Rosengrenska så förmedlar de den vidare via sina läkare. Jag vet inte om de tar emot narkotikaklassade preparat men vanliga receptbelagda går bra.
www.rosengrenska.org

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-01-23 15:53 #1 av: Maria

Jättebra tips.

Jag har precis själv lämnat in en kasse överbliven medicin till Apoteket men allt var nog öppnat tror jag och utgånget sedan länge.

/Maria

 

Anmäl
2019-01-23 20:00 #2 av: Magi-cat

Tänk så bra! BlommaTack för tips! 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-01-24 12:46 #3 av: Novachan

Hittar ingen info på sidan om att man kan lämna in överbliven medicin till dem. Vad jag vet så är det olagligt att göra så, om det inte är något nytt som har ändrats i år, för den mottagande personens säkerhet (i detta fall den papperslösa personen). Även om en medicin är obruten så kan den ha förvarats fel och därför blivit påverkad negativt.

Jag vet att detta känns som ett oerhört slöseri, men det är så av säkerhetsskäl. Papperslösa förtjänar samma säkerhet om sin medicin som alla andra.

Så var har du läst/hört om detta? Detta är allvarligt. Det skulle kanske kunna gå ut över stiftelsen även om detta inte är sant, vilket vore synd...

Anmäl
2019-01-24 17:44 #4 av: Lona

#3, Gah, har jag skitit i det blå skåpet nu igen? Kontakta dem om ni har medicin, är väl allt jag kan skriva i så fall.Förlägen

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-01-24 18:47 #5 av: Magi-cat

Det verkar som om man tidigare tagit emot typ överblivna mediciner, men inte gör det sedan några år tillbaka:

"Den nya lagen skall ge rätt till en del läkemedel, så vi hoppas att detta kommer att fungera, mot att de papperslösa kan betala 50 kronor, som asylsökande tidigare gjort. 

Därför har vi bestämt oss för att inte längre ta emot insamlade läkemedel

De papperslösa är ju i behov av … allt. "

http://www.rosengrenska.org/category/vi-behover-nu/

Bra att Rosengrenska Stiftelsens arbete blev uppmärksammat i alla fall! Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-01-25 18:08 #6 av: wildfire

#3 Det har du helt rätt i jag har undersökt saken lite Cool

#4 Nä skiter i några blå skåp behöver vi inte göra för din avsikt är god från dig Blomma

Men jag slänger eventuell medicin i toan och struntar helt i allt dumt som finns att tillgå om miljö med mera, konspirationer nummer ett.


Anmäl
2019-01-25 18:17 #7 av: Magi-cat

#6 Men jag slänger eventuell medicin i toan osv.

Skojar du?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-01-25 18:19 #8 av: wildfire

Nej inte alls 


Anmäl
2019-01-25 21:00 #9 av: Novachan

#4 Du hade god avsikt, man kan inte veta allt. Det är många som tänker att de kan lämna tillbaka överbliven medicin och låta någon annan använda dem istället för att de slängs, men all medicin som har lämnat apoteket och ska göras av med ska lämnas in till apoteket (vilket som helst).

#6 Jag vet inte vad det är för konspirationer du har hört om men all medicin som inte ska användas, eller har gått ut eller blivit dåligt, ska lämnas till apoteket. Om man vill vara extra miljövänlig så plockar man ut alla tabletter/kapslar från sina kartor eller tömmer burk och lämnar endast in själva medicinen till apoteken (finns speciella gratis-påsar för överbliven medicin på apoteken). Ta bort den påklistrade receptetiketten på förpackningen och släng receptetiketten i vanliga soporna, och återvinn förpackning, burk eller kartor (plast, kartong och metall). Jag vet ej hur kartor med både metall och plast ska återvinnas. Vätskor lämnas in i sin förpackning, liksom om medicinen har läkt eller på annat sätt finns kvar på förpackning som annars kunnat återvinnas. Detta gör att mer återvinns och det blir färre transporter för destruktion (färre koldioxidutsläpp).

Anmäl
2019-01-28 11:34 #10 av: Pyttelite

#9 Nu är det väl inte koldioxidutsläpp som insamlingen av läkemedel handlar om utan att förhindra ett okontrollerat utsläpp av medicinska preparat som påverkar både mäniskor och natur på ett negativt sätt.

https://www.apoteket.se/om-lakemedel/overblivna-lakemedel/

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-01-28 15:29 #11 av: Novachan

#10 Jag vet, men det är en ytterligare bonus för miljön som följd om man återvinner och endast lämnar in själva medicinen. Jag syftar på att transporterna i sig blir färre = mindre/färre koldioxidutsläpp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.