Övrigt

Förarlös lastbil - lika på vägen?

2019-03-13 22:31 #0 av: Huygens

Det gick snabbt.

Nu får en förarlös lastbil köra en sträcka på vägen eller åtminstone som lastbilens internetuppkopplade programvara vill (via operatör). Myndigheter uppmanar bilister att inte försöka stoppa den förarlösa lastbilen. Den juridiska tvistefrågan om någon är ansvarig ifall lastbilen kör ihjäl en människa, kommer att lösas framöver. SVT


Ja, det kan nog inte vara så svårt att gissa vem som godkänt den förarlösa lastbilen. En bekant myndighet med dokumenterat gott omdöme.

Transportstyrelsen


Anmäl
2019-03-15 09:06 #1 av: Magi-cat

Den verkar ju köra med stora begränsningar inom ett visst område. det är dessutom en operatör som styr.

Jag håller med om att det finns tveksamheter och problem som måste lösas. Men med tanke på hur idiotiskt en del människor kör ute på vägarna så kanske det rent av blir bättre...

Min kanske främsta invändning här är egentligen att det borde läggas mindre resurser på att utveckla (antagligen svindyra) lastbilar som ska köra omkring struntsaker och prylar ute på vägarna kors och tvärs i landet och hela jorden.
Köp/konsumtionshysterin borde istället minska och med det behovet av onödiga transporter på vägarna.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-03-15 15:33 #2 av: Huygens

Jag betraktar det som i naivaste laget att tro på att en "operatör" styr den förarlösa lastbilen. Då blir det liksom ingen vinst med konceptet, snarast tvärtom.

Jag tror inte på påståendet om en "operatör".


Anmäl
2019-04-21 16:20 #3 av: Huygens

Förarlöst (?) tåg körde, 2019-04-19, igenom avspärrningen och av spåret. Hotade välta över bostadshusen. Föraren hade slagit på radiostyrningen och tagit med sej (?) fjärrkontrollen. Dock oklart om det var föraren som fjärrstyrde det förarlösa (?) tåget av spåret eller annan orsak till att tåget startade och spårade ur. Nyhetsrapporteringen är i knapphändigaste laget, som om någon vill mörka vad som hänt. Sverige Radio, 2019-04-21


Anmäl
2019-04-22 11:47 #4 av: Pyttelite

Och hur många olyckor har vi haft med fordon som styrts av förare?

Hur många av dom med dödlig utgång?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-05-16 01:53 #5 av: Huygens

Se där.

Nu är den på vägen. Sveriges Radio

Om säkerhetstjänsten vill röja någon ur vägen är det lätt för en SÄPO-agent att vrida på fjärrkontrollens knapp och lastbilen kör över fotgängare eller mötande trafik.

Ansvarsfrågan?

Det är väl allas ansvar?


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.