Jämlikhet

100 år sedan rösträtt för kvinnor infördes

2019-05-25 08:22 #0 av: Magi-cat

Kampen för allmän och lika rösträtt var lång, men 1919 beslutade riksdagen äntligen att alla myndiga (23 år) kvinnor och män skulle få rösta i allmänna val och att "en person - en röst" gällde. (Men fortfarande med vissa inskränkningar.)
1921 var det första valet när den nya lagen tillämpades.
https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/demokratisering/rostratt/

Se mer i en digital utställning från Litteraturbanken om rösträtt för kvinnor 1919 - 2019:

"Hundra år av rösträtt för Sveriges kvinnor är också hundra år av utveckling och förändring som historiens rösträttskämpar knappast hade kunnat föreställa sig. Men vad som idag betraktas som en självklarhet, i alla fall i vår del av världen, var en dyrköpt seger efter decennier av arbete och kamp, och långtifrån någon självklarhet. Att uppmärksamma den kvinnliga rösträttens jubileum handlar inte bara om att minnas ett datum utan också om att minnas de personer som genom sina insatser för rösträttsfrågan gjorde allt möjligt. Vissa av dem har sin plats i historieskrivningen, andra har fallit i glömska. Genom denna utställning vill Litteraturbanken visa hur rösträtten ser ut i våra samlingar och lyfta fram ett antal texter som får förnyad aktualitet när blickarna riktas mot rösträttskampen och dess aktörer. Här finns artiklar, pjäser, pamfletter och ett framtidsoptimistiskt spel från 1910, där målet är Riksdagshuset. Välkommen att bläddra och botanisera – både rösträtten och Litteraturbanken är tillgänglig för alla."

https://litteraturbanken.se/presentationer/specialomraden/Rostratt.html?fbclid=IwAR0Se0duIxzpv9bYRwMJk0zVLC7vhMpHH8lTqWsUl3O7iztM5GaqZrYi79M

Se även länk hos Kulturtant, med bl.a. ett par fina gamla bilder. Gladhttps://kulturtant.ifokus.se/discussions/5ce4f8f08e0e744bc500bf30-100-ar-sedan-kvinnor-fick-rostratt-i-sverige?discussions-1

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-05-25 09:22 #1 av: Magi-cat

"I och med att kvinnor 1921 erhöll politiska rättigheter förändrades tre relationer. Kvinnor fick en direktrelation till staten (1). Det betydde att staten inte längre var förbehållen män, att statens manliga väsen fick en törn och att relationen mellan staten och män förändrades (2). Genom att kvinnor inlemmades i politiska beslutssammanhang, dvs. i riksdagen, landstingen, kommuner och partier, förändrades villkoren i ett slag för män, som förlorade sitt monopol över politiken och staten. Det gjorde att relationen mellan män och kvinnor blev mindre ojämlik (3), även om detta bara var ett steg på vägen mot ett jämlikt medborgarskap."

från en innehållsrik länk:

http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/rostratt/historik/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.