Övrigt

Hippokratespriset 2019

2019-10-11 08:01 #0 av: Magi-cat

Grattis till rättsläkaren Fredrik Tamsen som i år belönas med Svenska Läkaresällskapets etikpris, Hippokratespriset, för visat mod, civilkurage och stark etisk kompass i sin läkargärning!

Fredrik Tamsen var tidigare anställd som rättsläkare med regeringsuppdrag att utföra medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn.

Han ifrågasatte ofta de metoder som användes och kritiserade dem för "allvarliga vetenskapliga och metodologiska brister".

Fredrik Tamsen lämnad sin anställning och har sedan dess lyft fram vetenskaplig kritik mot de bristfälliga metoderna som riskerar att felbedöma barns ålder.

https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/publicerat/2019/hippokratespriset-2019/?fbclid=IwAR2l13UXQp9hmaJdpX74LErsYJxFlGbu6SrBK2XzgSzBCYwkiwPctC72drM

Motiveringen:

"”Fredrik Tamsen belönas för sin okuvliga förmåga att med vetenskaplig stringens genomskåda sin egen arbetsgivares, uppdragsgivares, och ansvarig myndighets (RMV) tillkortakommande när det gäller allvarlig brist på kunskap, erfarenhet och akademisk kompetens för att utveckla trovärdiga och rättssäkra metoder för åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn i Sverige”.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-10-11 08:17 #1 av: Magi-cat

Priset för "Årets visslare" gick till 6 rättsläkare som  lyft frågan om osäkerheten i de medicinska åldersbestämningarna! Blomma

http://www.xn--lkartidningen-bfb.se/Aktuellt/Nyheter/2019/03/Sex-rattslakare-far-visslarpris/?fbclid=IwAR0PKGnJtEmeCQYJiFBZxKq9_ElmyyngQqx20FnatDFM22-nFhcj86pQtCc

Och ändå används de där metoderna fortfarande ...

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.