Genus, feminism och jämställdhet

Malaladagen

2020-07-12 09:08 #0 av: Loris M

Från #jagärhär skrivet av Emma S. Nilsson:

Idag fyller Malala Yousafzai 23 år och på hennes födelsedag uppmärksammas Malala Day, Malaladagen. En dag som instiftades 2013 av FN för att högtidlighålla Malalas modiga kamp för flickors rätt till utbildning.

Därför vill vi idag passa på att hylla denna modiga och inspirerande förebild även här i #jagärhär. Redan som 15-åring i Pakistan vågade hon ta plats och höja sin röst för att stå upp för flickors rättigheter och efter att ha överlevt mordförsöket från talibanerna blev hon en stark symbol för kampen för flickors och kvinnors rättigheter runtom i världen.

Malalas historia är ett lysande exempel på att en enda människa kan göra stor skillnad och hon fortsätter att vara en stor inspiration för flickor och kvinnor världen över både genom sin aktivism och genom att sprida kunskap om hur utbildning kan användas som drivkraft till en ljusare framtid.

Hurra för Malala! ❤️💪🏽🎉🎁

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2020-07-12 09:42 #1 av: Magi-cat

Hurra för Malala!!! Blomma HjärtaPokalBlomma

Bra att det finns en Malaladag!

Boktips om Malala:

https://www.bokus.com/bok/9789187785894/jag-ar-malala-flickan-som-stod-upp-for-ratten-till-utbildning-och-skots-av-talibanerna/

Peace

Anmäl
2020-07-12 10:47 #2 av: eskils

Hurra för Malala! PokalBlommaHjärtaStjärnor

Flickors rätt till utbildning är verkligen hur viktigt som helst! Varje människa har rätt att utbilda sig och välja yrke och livspartner själv.

Man kan ju hoppas att hennes kamp inspirerar inte bara flickor och kvinnor, utan även påverkar de män som idag tvingar dem att gifta sig unga mot sin vilja, och föda många barn till en man som "äger" dem - även här i Sverige. En man som i vissa fall t o m dödar sina döttrar om de inte lyder.

#1 Bra bok!


Anmäl
2020-07-13 18:21 #3 av: Vandrar

Heja Malala BallongTårtaHjärtaKramas RegnbågeBlomma

#2 Det här är så svåra frågor för man vill inte trampa någon på  tårna samtidigt som man vill sätta stopp just för varje individ har rätt till sitt eget liv och det är något som vi ska med kärlek kämpa för.

Det kommer alltid att finnas män som tvingar och det är just det som vi ska sätta stopp för och inte för en sekund acceptera det övervåld som förekommer i vårt land för här i Sverige ska alla vara fria och kan man inte ta det så kan man vända om och åka härifrån så tycker jag och det är enkelt bara säg tack och åk.

Nu finns även män som trycks  ner och oavsett det är man eller kvinna så ska samma rättigheter gälla för oss alla Cool


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.