Barn och skolverksamhet

Minderåriga EU-medborgare

2016-03-29 08:15 #0 av: Loris M

"För att uppmärksamma de minderåriga EU-medborgare i utsatthet som inte får sina rättigheter respekterade. har Rädda Barnen, Göteborgs Räddningsmission och Sveriges Stadsmissioner tagit fram rapporten ”Mellan hopp och förtvivlan”.

Rapporten lyfter berättelser från minderåriga EU-medborgare i utsatthet, både de som är kvar i Rumänien och de som är med sina föräldrar här i Sverige."

http://www.sverigesstadsmissioner.se/dettagorvi/mellan-hopp-och-fortvivlan-en-lagesrapport-om-minderariga-eu-medborgare-i-utsatthet/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-29 08:16 #1 av: Loris M

I inledningen (i rapporten ovan) står det bl.a.:

"Huvudsyftet med denna rapport är att påminna om Barnkonventionen och dess grundprinciper i förhållande till minderåriga EU-medborgare. Barnkonvention omfattar alla barn var de än befinner sig och barnets rättigheter skall aldrig vara avhängig föräldrarnas legala och ekonomiska status. Minderåriga EU-medborgare i utsatthet är egna rättighetsbärare och det är därför av största vikt att deras perspektiv lyfts fram och att deras bästa ligger till grund för allt beslutsfattande som rör deras livssituation. Ändå saknas tydlighet, inte minst från svenska och rumänska regeringars sida, kring hur de ser på minderåriga EU-medborgares ställning när de lever i utsatthet."

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.