Barn och skolverksamhet

Ska barn till EU-medborgare ha rätt till skola?

2016-04-01 18:04 #0 av: Loris M

"Ska barn till utsatta EU-medborgare från till exempel Rumänien och Bulgarien ha rätt att gå i skola i Sverige? Det har varit en omdiskuterad fråga under lång tid men fortfarande finns inget tydligt besked till kommunerna. De flesta kommuner ordnar inte skolgång till de här barnen men Göteborg är ett undantag. Hör en diskussion mellan Nicklas Rudberg, socialdemokratisk ordförande i bildningsnämnden i Motala, och Karin Pleijel, miljöpartistiskt skolkommunalråd i Göteborg." 

Du kan lyssna på intervjun som är ca 11 min. lång  där bland andra 10-åriga Aisei och hennes mamma berättar varför det ät viktigt att hon får gå i skola. I Göteborg handlar det om ca 20 barn från Rumänien som går i skolan. 

Källa

Vad tycker du? Borde barn till EU-migranter har rätt till skola?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-08 09:54 #1 av: Loris M

"Två EU-migranter ansökte om skolgång för sitt barn - men Gagnefs kommun avslog den. Det enligt en anmälan som migranternas ombud gjort till Skolinspektionen. Ombuden skriver att barnet, som vistas i Sverige som papperslös, har rätt till skola enligt lagen.

Nu kräver inspektionen att kommunen bemöter uppgifterna. Ombuden anser även att det är ”extremt svårt” att följa och förstå ärendets handläggning."

Källa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.