Normer och värderingar

Om ideal och hyckleri

2016-08-06 18:15 #0 av: tarantass

Ser på annat ställe att det är dags för nästa frontalangrepp på vad som brukar kallas "kulturvänstern" och "vänstern". Det sägs handla om att kända artister talar för ekonomisk och social rättvisa men själva skatteplanerar och liknande och givetvis får de – och genom association hela "vänstern" och "kulturvänstern" – sina fiskar varma för hyckleri.

Hinner inte läsa de länkar som har åberopats (och som finns nedan), åtminstone inte just nu, men tar risken att göra tråd ändå. Här finns nämligen en viktig principfråga: hur mycket bättre människa än andra ska man begära att man är om man brinner för rättvisa?

Varför skulle inte sådana här fall lika gärna kunna visa hur beroende vi (nästan) alla är av de system vi lever i? Hur svårt det är att frigöra sig från det vanliga tänkandet ens med de bästa avsikter?

Och därmed visa hur viktigt det är att skapa och hålla fast vid ett samhälle som tvingar oss att kollektivt och solidariskt ta ansvar för varandra i stället för att lämna det åt de privatpersoner som har både lust, råd och tid?

Är det inte värre att propagera för obarmhärtighet och orättvisa – även om det "bara" beror på att man är okunnig om hur folk har det – än att propagera för omsorg och rättvisa? Hur man sedan lever själv har naturligtvis beröringspunkter med det, men som allt annat här i livet fungerar det inte på något enkelt sätt.

Båda personerna kan vara omtänksamma – den förstnämnda när hen väl träffar någon missgynnad person och alltså får sin okunnighet tillfälligt hävd; båda kan vara svinpälsar; båda kan helt enkelt vara svaga människor som gör som de flesta i motsvarande situationer gör. Eller fler av det samtidigt. Men är man en svag människa som gör "som alla andra" är det väl bättre om man har en sida som vill vidare därifrån än om man inte ens har det?

(I vissa fall (gissningsvis inte just de här) kan man också bli socialt bestraffad eller få livet i praktiken omöjliggjort om man lever som man lär. Ett enkelt exempel: om man försöker göra folk medvetna om mobilstrålningens möjliga risker men själv har mobil, eftersom det är så folk når varandra numera.)

http://www.uvell.se/2015/07/30/andra-ska-bidra-27800635
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6224493
http://www.svd.se/det-verkliga-problemet-med-timbuktus-pride-tal

http://www.expressen.se/debatt/vansterasikter-ar-inte-godare-lena-endre/

Anmäl
2016-08-07 10:43 #1 av: Loris M

Intressanta funderingar! Jag får titta på länkarna när min sega semesterhjärna börjar samarbeta igen. Yrar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.