Normer och värderingar

Rätt att äta kött

2017-11-06 21:36 #0 av: Lakritsstjärna

Har vi människor rätt att äta kött och varför har vi det i så fall?
Kött orsakar lidande för både djur och indirekt människor. Varför det skapar lidande för djur tror jag de flesta känner till så det tänkte jag inte gå in på.
För att ett djur ska växa behöver den mat, mycket mat! Ca 9/10 blir till försvinner och blir till annat än muskler och kött. 10 kg soja ger ca 1kg kött. Det går åt energi för djuret att leva helt enkelt. För att maten ska bli så billig som möjligt så odlar man mycket soja i tex Sydafrika och plöjer regnskog. Dessa soja odlingar som är till för att bli djurfoder besprutas enormt mycket så att soja bladen ramlar av, det gör det lättare att skörda.( Soja som odlas till människoföda ställs det högre krav på och odlas inte på detta sätt). Den mesta sojan som odlas på jorden går till djur. De som jobbar på plantagen blir sjuka men är ofta så fattiga att de inte har något annat val. Många som bor i de länder där de odlar djurföda är ofta fattiga och lider av svält samtidigt som 70% av allt som odlas blir djurfoder. Hade alla slutat äta kött då hade födan vi odlar på jorden räcka till hela jordens befolkning vi hade då utan problem kunnat bli fler än vi är i dag. Idag dör 16000 barn/dag pga svält.
Den odlingsbara marken minskar då tex öknar breder ut sig pga klimatförändringar men vi fortsätter här u väst att konsumera mer kött vilket kräver mer yta än växtbaserad kost. Det innebär att man tar av någon annans yta. Skulle man fördela den odlingsbara ytan jämt mellan alla människor så skulle alla få en yta på 1700m2/år. en normal svensk förbrukar 5600m2.

Är våran rätt att få äta kött här viktigare än andras människors rätt att få mat för dagen, slippa skadliga bekämpningsmedel.

Miljöpåverkan och antibiotika resistens som kött orsakar orkar jag inte ens gå in på men är också något man bidrar till som köttkonsument.

Har vi verkligen rätt att äta kött när det orsakar så pass mycket lidande för djur och andra människor. Speciellt när vi inte ens behöver äta det utan gör det ofta pga av njutning och att det är gott. Är det verkligen tillräckligt gått så det är värt allat detta?

Anmäl
2017-11-06 21:43 #1 av: vallhund

Jag har inget emot veganer per se, däremot sticker jag ut alla taggar när folk försöker predika att deras egna sanning är sanning för alla individer på jorden.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-11-06 21:44 #2 av: Loris M

Bra och skäliga frågor som brukar väcka känslor och hetsiga debatter. 

Jag kan bara säga att jag tycker egentligen inte att vi har rätt att äta djuren, när det finns så mycket alternativ idag. Alla skulle må bättre av om vi åt mindre kött (eller inte alls), inte minst vår planet som vi håller på att förgöra. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-06 21:47 #3 av: Lakritsstjärna

Rättelse: jag såg att jag blandat ihop världsdelar. Sydamerika
ska det stå och inte Sydafrika. Odlas säkert där också men i framförallt Sydamerika har stora mängder skog försvunnit för att göra plats åt soja

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551375-soja-en-viktig-proteinkalla

Anmäl
2017-11-06 22:46 #4 av: Zadie

Jättebra skrivet. Det finns många viktiga aspekter i varför jag anser att man inte borde äta kött (eller mejeri, fisk m.m.). Men att ha rätt till något är en svår fråga, och det är nog upp till var och en att avgöra vad som är rätt för en. Ofta tror jag det beror på hur mycket kunskap man har. T.ex. åt jag mejerier förut, tills jag läste på och faktiskt förstod vad det var jag åt och hur det påverkar djuren och klimatet. Genom att sprida kunskap och att människor slutar blunda för hur t.ex. köttkonsumtion påverkar både människor, djur och planeten hoppas jag att fler folk kan vakna upp och ta ansvar. 🌱🐷🐮

Anmäl
2017-11-06 23:33 #5 av: vendelay

#1 Men inte har TS skrivit att hen har rätt, enbart ställt frågan "är detta rätt?", eller? Det handlar inte om att det är "den enda sanningen" utan snarare om allt lidande som det skapar. Problemen som TS tar upp är ju jätteviktiga och det tror jag alla tycker, vegan eller ej. Jag förstår att inte alla anser att djur som kor, får, kycklingar osv är "jämnlika" med människor (eller vad jag ska kalla det, jag tror ni förstår vad jag menar, fråga annars!), men en måste väl ändå förstå att det är orättvist att vi har så mycket mat att vi kan slänga bort det som ingenting medan andra länders befolkning dör av svält?

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-11-07 06:40 #6 av: kamera0710

Ur resurssynpunkt så visst är det motiverat att dra ner på köttkonsumtionen, som #0 är inne på.

Anmäl
2017-11-07 07:15 #7 av: [NeferNefer]

Håller helt med BlommaJag tycker inte att vi har rätt att döda andra levande, kännande varelser bara för att äta dem eller använda deras päls eller vad vi nu gör. Speciellt inte när vi har så många bra alternativ.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-08 00:24 #8 av: Dioramabyggare

Hallå Lakritsstjärna!

När jag läste ditt inlägg tänkte jag "jag gjorde rätt som blev vegetarian (det är drygt 25 år sedan nu), och som blev vegan efter att jag för kanske två månader sedan såg en film på YouTube, om hur det kan gå till på slakterier"... för närvarande "jobbar" jag på att hitta veganska alternativ till mat som innehåller ägg.

Anmäl
2017-11-14 11:50 #9 av: katrinekatrine

Nej  jag tycker egentligen det är fel att äta kött men tyvärr så äter jag ändå regelbundet kött och fisk. Dubbelmoral? Ja jag vet.

Anmäl
2017-11-14 18:03 #10 av: [Ljusvarelse]

ja det gör ont man vill sluta men kan inte 

dubbelmoral ja ja ja ============ vad dumt tänkt 

Anmäl
2017-11-14 18:49 #11 av: vallhund

#10 Varför skulle det göra ont?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.