Arbetsmarknaden

Professorn om medborgarlön

2018-06-30 09:15 #0 av: [NeferNefer]

Intressant och tankeväckande! Jag klistrar in lite av texten här nedanför, men läs gärna hela artikeln.

Vänligen tänk på att jag inte sitter inne med alla svar. Jag funderar gärna själv över alla möjligheter runt medborgarlön och hur världen ska bli en bättre plats för oss alla, men sifferräknande hit och dit lämnar jag med varm hand åt experterna. Jag säger inte heller att det är den bästa lösningen, det enda jag tänker är att det är en möjlig lösning som vi åtminstone borde överväga innan vi bestämmer oss för hur vi ställer oss till tanken. Blomma

https://www.va.se/nyheter/2018/06/28/professorn-vi-maste-borja-prata-om-medborgarlon-i-sverige/

(...)

En vanlig fråga Bodil Jönsson har mött är: ”Men om inte alla skulle arbeta lika mycket, hur skulle det då gå med solidariteten?!” 

”Det skulle gå jättebra. Solidariteten vore ju ointressant om vi alla vore identiska. Det är just för att vi är så olika, bland annat i vår inställning till arbete, som solidariteten behövs. Det är tack vare den som alla vi olika kan leva rimligt bra tillsammans.”

Bodil Jönsson kan inte förstå varför andelen arbete måste vara så fixerad till 40 timmar per vecka helt oberoende av livet i övrigt med dess extra intensiva perioder som när man får barn eller tar hand om sjuka föräldrar.

(...)

Bodil Jönssons resonemang går inte ut på att det vore bättre om alla arbetade mindre eller inte alls.

”Skulle vi helt sluta att studera och jobba skulle det innebära att vi inte trodde på framtiden. Och det skulle garanterat inte vara någon rolig värld att leva i. Låt oss gärna fortsätta både studier och arbeten men inte så fyrkantigt som i dag.” 

(..)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-30 09:25 #1 av: Zachis

Här är en fin video om ämnet :)

Anmäl
2018-06-30 09:29 #2 av: Magi-cat

En mycket viktig fråga och ett väldigt bra förslag! Det blir nödvändigt, tror jag.

Peace

Anmäl
2018-06-30 11:12 #3 av: Loris M

Jag tror också att det blir nödvändigt att ta tag i frågan förr eller senare och som Bodil skriver helst "före den stora robotiseringen". Många jobb ersätts av robotar och det kommer att fortsätta. Vad händer med oss och vår möjlighet att försörja oss när arbetsmöjligheter försvinner en efter en? 

Jag tror verkligen på det som hon propagerar för och jag gillar hennes syn och tro på människan. Hon tror på att vi är solidariska och det tror jag också. De som gillar sitt jobb och som vill jobba, de som vi ofta kallar för arbetsnarkomaner skulle inte sluta jobba bara för att de får lön. Jag säger ofta att jag jobbar för att jag tycker att det är så roligt och för att jag verkligen gillar mitt jobb.  Att jag får betalt är bara ett bonus. Jag skulle inte ha problem med att andra får lön utan att arbeta lika mycket som jag. De skulle bidra på annat sätt som Bodil skriver, kulturellt, socialt...

Det systemet vi har nu tror inte på människan och tvingar in oss i ramar, där alla ska göra samma saker och lika mycket oavsett vad man har för drömmar, viljor, förmågor, livssituation. Titta bara på det här med AF, FK och soc. som tvingar människor som inte mår bra att söka jobb som de egentligen aldrig skulle kunna tänka sig att jobba med, att fylla i en massa värdelösa blanketter, redovisa vad man gör i minsta detalj... Vem gynnar det systemet? Tänk vad befriande det skulle vara för de som inte klarar av att jobba av olika anledningar att kunna slippa den ekonomiska stressen och pressen? Det skulle i förläggningen leda till att de mår bättre och att de orkar så småningom bidra till samhället på sitt sätt. Så som det är nu blir de inte friskare av alla krav. Eller tänk att själv kunna styra hur mycket man vill jobba och att som småbarns förälder kunna stanna hemma lite längre med sin barn eller när livssituationen ändras på något sätt att vi kan stanna hemma i perioder. Det skulle gynna alla, verkligen alla, även landets ekonomi. Men jag tror att det kommer dröja länge innan vi vågar prata om det här mer allvarligt för vi är så inkörda i den är svenska rättvisa att vi inte kan se utanför boxen. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-30 11:31 #4 av: [NeferNefer]

Mycket bra skrivet, Loris, och i de banorna tänker också jag Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-30 11:38 #5 av: Magi-cat

Instämmer! ❣

Peace

Anmäl
2018-06-30 11:58 #6 av: Pyttelite

Lustigt tankesätt att det är den sk robotiseringen som är hotet. Tack vare robotar och andra it-lösningar får vi bort både arbeten som är farliga och som ger förslitningsskador.

Resultatet av robotiseringen är en bättre hälsa för alla. Värt är också att tänka på att kontrasten från dagsläget till UBI-tanken är olika stor beroende på var i världen man bor. Det innebär att vi i Sverige (Norden) redan har stora friheter när det gäller medborgarlön och möjlighet att disponera t ex föräldraledigheter.

Väldigt många länder har inte det - egentligen de flesta. Samma gäller skyddsnät i forma av socialbidrag, sjuklön, pension mm. Även om vi tycker att det är krångligt är vi i Sverige mer frikostiga än en hel del andra länder, USA till exempel.

Det är naturligtvis bra att vi inte ska behöva jobba och tråkiga jobb behövs nog inte heller för de är ju just tråkiga och livet ska vara kul.

Klart att de som vill jobba ska betala dom som inte har lust. Vi är ju solidariska!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 12:06 #7 av: [NeferNefer]

Det är alltid lättast att prata om en inte har bemödat sig att läsa artikeln och försöka förstå vad det är skribenten skriver i den.

Jag undrade faktiskt hur länge det skulle dröja ... Gapskrattar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-30 12:10 #8 av: Pyttelite

Om du syftar på mig så har jag både läst artikeln och andra artiklar i ämnet även om de försök som sker i Finland så du behöver inte vara oförskämd.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 12:11 #9 av: Loris M

#6 Jag trodde inte att jag behövde förklara att robotiseringen är naturligtvis bra också, det trodde jag var underförstått. Det är väl ingen som påstår annat heller. Så klart har de tekniska framsteg underlättat våra liv. Men för mig låter det helt konstigt att vara okritisk och tro att det inte finns några nackdelar med robotiseringen och att den bara är av godo. En nackdel är den jag tar upp. Fördelar, som sagt är många och behöver inte ens diskuteras.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-30 12:21 #10 av: Pyttelite

#9 Jag förstår isåfall inte din kommentar om det negativa med robotiseringen. Nya yrken växer fram och andra möjligheter finns att arbeta under bättre förhållanden än tidigare.

Flexibiliteten på arbetsmarknaden är stor jämfört med 20 år tillbaka och det finns många möjligheter att arbeta från andra platser och tider än just på fabriken.

Vill du förtydliga så även jag förstår. Mina kommentarer var dessutom inte direkt riktade till dig utan till grundupplägget som Bodil hade i den refererade artikeln.

En av många artiklar om Finlands experiment - att man överhuvudtaget kunde starta det sägs bero just på att det redan nu finns ett bra socialförsäkringssystem i Finland.

http://www.wired.co.uk/article/finland-universal-basic-income-results-trial-cancelled

Det finns även andra artiklar som säger precis som jag tidigare skrivet att vissa länder redan har en mycket solidarisk politik jämfört med andra som t ex USA.

https://www.quora.com/Is-there-currently-a-universal-basic-income-in-Denmark-Sweden-Finland-or-Norway

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 12:30 #11 av: Zachis

#6 Även om tekniken gör våra liv lättare så är det helt klart befogat att vara rädd att den ska ta ditt jobb. Automatisering är den störta anledningen varför folk förlorat sina jobb genom tiderna. Precis som Loris M säger så är det alltid bra att vara kritisk. 

Under industriella revolutionen så ersattes repetitiva enkla jobb med bättre säkrare jobb. Men det ser inte ut att bli så i framtiden. Om endast de som äger maskinerna tjänar pengar, vem ska då ha råd att köpa varorna?

Jag har ingen fullständig plan på hur en medborgarlön skulle se ut, men jag tror garanterat att den är en del av lösningen. 

Anmäl
2018-06-30 12:51 #12 av: Pyttelite

#11 Då sticker jag ut hakan och säger att så gott som all robotisering har gynnat människan.

De jobb robotar gör är ofta tunga, monotona och extremt slitsamma för en mänsklig kropp.

Jämför man antalet arbetstillfällen innan industrialiseringen och nu är dom fler men det krävs utbildning och de är ofta tjänsterelaterade.

Det är inte bara så att det är industriägarna som tjänar på robotar. Produktion sker bara av saker ”som behövs” annars läggs fabrikerna ner och om det produceras mer öhkar förtjänstmöjligheterna för andra eftersom det behövs mer personal i leden men med annan kompetens.

Företagen betalar skatt och bidrar till andra områden än att bara plöja ner vinsten i företaget osv.

Det är alltid trist att förlora sitt jobb oavsett orsak men i det stora hela behövs strukturomvandlingar. De företag som inte hakade på då finns inte längre och då förlorar man jobben iallafall.

Vi har redan en typ av medborgarlön. Hur många länder har den typen av föräldraförsäkring som vi har tror ni?

Det är naturligtvis intressant att läsa hur försöken med UBI faller ut för det är först då man ska säga om tanken fungerar eller inte. Att tro att UBI är den enda rätta lösningen är fel men ett intressant tankeexperiment.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 13:20 #13 av: Magi-cat

Bokförslag, eftersom "robotiseringen" kommit upp: Liv 4.0 av Max Tegmark. Där resonerar han seriöst, sakligt och kunnigt om vad AI kan komma att innebära, bl.a. för jobben.
Samt att han nosar på den viktiga frågan hur det skapade välståndet ska fördelas.
Själv tycker jag m-lön är en förträfflig ide, av skäl som framkommit i tråden.
Blir livet lättare av AI ska alla ha, helst samma, del av välståndet, inte bara att några få får allt större makt och tillgångar.

Peace

Anmäl
2018-06-30 13:23 #14 av: Magi-cat

Rättelse: Boken heter Liv 3.0, inget annat. Jag gick väl händelserna lite i förväg.😉

Peace

Anmäl
2018-06-30 13:30 #15 av: [NeferNefer]

Tack för boktipset, det låter mycket intressant!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-30 13:40 #16 av: Pyttelite

#13 Jag har inte läst Tegmark men jag har följt andra hokus pokus diskussioner avseende AI här på olika sajter och jag håller inte med i dessa diskussioner.

Man får lätt uppfattningen att AI är något man inte har kontroll över och att det är science fiction-relaterat. AI kommer att ta över hela världen som ett eget väsen. Naturligtvis är det inte så men AI-system är inte ofelbara de är precis så bra som vi gör dom.

Var har vi AI system idag? I industri där vi slipper farliga moment och vi får mindre spill eftersom en maskin i vissa fall är bättre att avgöra saker än vi mäniskor är. Vi får billigare varor och friskare människor.

Vi har AI i vårt dagliga liv idag - vi betalar fakturor skriver på sajter och kollar post osv.

AI-protesterna kommer när man introducerar något nytt. När det väl är inkört kommer få ihåg hur det var förr.

Visst kan vi ta upp rättviseaspekten men det har ju inte med AI som funktionalitet att göra.

När det gäller UBI så är vi väldigt nära eftersom vi idag betalar ut stora pengar iform av socialförsäkringar i olika former andra länder ligger långt därifrån som t ex USA där du själv får sörja för dina försäkringar.

Det är intressant att så många är för när ni egentligen inte kan veta hur det kommer att fungera i det stora hela. Det finns som för alla ekonomiska system för och nackdelar.

Framförallt kommer säkert det nuvarande skyddsnätet förändras eller tas bort om UBI kommer att införas.

Röster från det skotska experimentet :
https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/uk-news/2017/dec/25/scotland-universal-basic-income-councils-pilot-scheme

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 13:50 #17 av: Magi-cat

Nu var det inte 'AI- protester" den här saken gällde. Snarare kom vi in på det pga det möjliga välstånd som kan öka rack vare det. O ch därmed fördelningen.
(Det är förresten bara nys att AI gör tunga och monotona jobb i industrin. Det var länge sedan. Tänk bara på finansmarknaden, vården etc etc.)

Peace

Anmäl
2018-06-30 13:54 #18 av: Magi-cat

Tyvärr verkar Finland inte fullfölja försöket med medborgarlön, vilket är att beklaga.

Peace

Anmäl
2018-06-30 13:56 #19 av: [NeferNefer]

Så synd Ledsen

Men vi kan fortfarande överväga medborgarlön här i Sverige för det Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-30 13:59 #20 av: Pyttelite

#17 Det var du som drog in AI i diskussionen men det hänger väl ihop med i begreppet robotisering och effektivisering av arbetsmoment som människan antingen gör sämre eller som människan faktiskt blir skadad av.

Det var Bodil som tog upp robotiseringen i sin artikel.

Jag har heller inte skrivit att AI bara relaterar till tunga jobb i industrin men där finns en användning nu som då.

Jag relaterade även till tidigare diskussioner i tråden där robotisering och indirekt AI tagit jobben ifrån oss.

Inte gjort oss effektiva och gett oss välstånd och mer pengar att fördela enligt tidigare debattörer.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 14:19 #21 av: Pyttelite

#18 Finland fullföljer experimentet men de får inte någon förlängning. Experimentet är inte i full skala och det har ett antal begränsningar.

Det är bara arbetslösa som får pengarna och vill man vara kritisk är det ett annat sätt att maskera den öppna arbetslösheten som är relativt hög i Finland.

Finland avvaktar resultat från de övriga europeiska experimenten innan de går vidare. Det är ju trots allt medborgarnas pengar de laborerar med.

Allt det där vet ni ju redan eftersom ni läst länken jag refererade till.  

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-30 14:23 #22 av: Pyttelite

#19 Varför ska Sverige starta ett experiment utan att avvakta resultaten från de som pågår?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-07-02 11:52 #23 av: kamera0710

Ja, ska vi jobba för att leva eller leva för att jobba? Och det är väl ingen naturlag att vi ska ha fyrtio timmars arbetsvecka, när vi producerar mer än vi någonsin gjort, med allt färre händer?

Som Göran Greider skrev i en ledare (2010-12-24, jag har sparat den):

"Det är i själva verket den mest tabubelagda av alla utopier: Drömmen om att vi inte ska behöva arbeta så förbannat mycket. De senaste tio, tjugo åren har det blivit allt svårare att släppa fram sådana idéer i den politiska debatten. Sex timmars arbetsdag, friår, en sjätte semestervecka - allt sådant är utdrivet ur den politiska debatten. Den europeiska dödssynden före alla andra är för tidig pensionering: det får alla ekonomer att gå i taket. De blir som tokiga. Hela etablissemanget vill att vi jobba mer och längre och intensivare." 

Anmäl
2018-07-02 15:47 #24 av: Hayabusa

Personligen tycker jag att det låter perfekt. En bra lön utan att behöva göra ett handtag i onödan Glad Fast lite undrar jag över vem som skulle komma och tömma soporna, men det löser sig nog. 

Anmäl
2018-07-02 16:00 #25 av: kamera0710

Vid närmare eftertanke bör vi nog börja med minst 60 timmars arbetsvecka som grund. Behövs det mer får man vara beredd att rycka in.

Anmäl
2018-07-02 16:06 #26 av: Hayabusa

#25 Varför denna svängning i åsikt?

Anmäl
2018-07-02 16:07 #27 av: kamera0710

#26 Du fick mig på bättre tankar, vad annars?

Anmäl
2018-07-02 16:12 #28 av: Hayabusa

#27 Aha, det är alltså DU som kommer och tömmer soporna? Skämtar

Anmäl
2018-07-02 16:55 #29 av: Zachis

#24 Det är inte svårt att bygga en robot som slänger soporna och andra tråkiga jobb. 

Anmäl
2018-07-02 16:57 #30 av: Hayabusa

#29 Nä, det tror jag det...vem bygger "sopgubberoboten"? En annan robot? Skämtar

Anmäl
2018-07-02 17:05 #31 av: Zachis

#30 varför inte. https://futurism.com/google-artificial-intelligence-built-ai/

Sen är det ganska många som bygger robotar på fritiden idag utan att få ett öre för det. Skämtar

Anmäl
2018-07-02 17:08 #32 av: Hayabusa

#31 Usch, det låter ju trist som attan Somnar

Anmäl
2018-07-02 17:32 #33 av: Pyttelite

#31 Jag tycker att det blir lite av en lek med ord att AI bygger AI.

Det handlar ju om att man tar in nya data och förfinar sina algoritmer genom analyser av inkommande och så fortsätter man.

Vet inte riktigt om det kan ses som att AI föder AI men det blir spektakulärt i en pressrelease.

Jag tror det bästa är om man får en slavrobot som ”dop”-gåva så kan man köpa till funktionalitet och skaffa erfarenhet precis som på riktigt!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-07-02 18:19 #34 av: Hayabusa

#33 Utmärkt idé Tummen upp

Anmäl
2018-07-02 18:27 #35 av: Magi-cat

Tills AI kräver erkännande av frihet och rättigheter. ✌

Peace

Anmäl
2018-07-02 18:34 #36 av: Pyttelite

#35 Förstår inte din kommentar.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-07-02 18:37 #37 av: Hayabusa

#35 Det ingår inte i dealen Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.