Barn och skolverksamhet

Pinsamt för Sverige med hemlösa barn

2018-07-13 04:38 #0 av: koppargaller

" Förra veckan berättade Riksrevisionen att de ska inleda en granskning av hur utbildning, arbete och hälsa påverkas av att man har en egen bostad. När bostadspriserna stiger och kraven för att få ett hyreskontrakt ökat, oroar sig myndigheten över att detta kan få “sociala konsekvenser”. I november återkommer man med en rapport.
Det ser vi fram emot, men det finns faktiskt redan en granskning av bostadsmarknadens sociala konsekvenser."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/5XdXb

Anmäl
2018-07-13 10:03 #1 av: Loris M

Ja, det är pinsamt för Sverige och det är därför som det så sällan pratas om fattigdom i Sverige, men den finns. 

Rädda barnen kom med en rapport för något år sedan som visade att 12% av alla barn i Sverige lever i fattigdom. Det är väldigt höga siffror. Jag skrev en artikel om det. 

https://likavillkor.ifokus.se/articles/56fad46ace12c4589c004cbb-barnfattigdom?discussions-1

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-07-13 10:16 #2 av: Loris M

Under artikeln som du länkade till fanns denna artikel:

"I dag börjar årets fattigaste helg i årets fattigaste månad. Nyligen skickande en skola i Täby ut följande meddelande till föräldrarna:

”Eftersom vi kommer att ­efterfråga skridskor och eventuellt längdskidsutrustning med kort varsel, ber vi er kolla igenom ert barns utrustning, så att det finns tillgängligt till idrottslektioner framöver!”

Självklart vill skolan väl, skidor och skridskor är ju så roligt, men för den mamma som nyss valde bort att köpa vinterjacka till sig själv för att kunna ge barnen julklappar blir det ytter­ligare ett krav hon inte kan leva upp till.

Och hennes barn vet, för små grytor har också öron.

”Jag känner varje dag att jag vill göra saker som andra gör, men som jag inte har råd med. Jag är tyst om det. Jag säger alltid att jag inte vill följa med när kompisarna gör saker som kostar”, som ett barn sa i Rädda barnens rapport om Barnfattigdom från 2012.

Den senaste siffran är från 2013. Då levde enligt Rädda barnen 234 000 barn i fattigdom i Sverige. Det betyder inte att de lever som i Somalia men att ­familjerna har socialbidrag ­eller så låga inkomster att det inte täcker nödvändiga utgifter. Framför allt är det barn till ­ensamstående eller till föräldrar med utländsk bakgrund."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/A2J6yE/fattiga-barn--en-moralfraga

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.